Referendum 26 mai 2019. Președintele Klaus Iohannis vrea să organizeze referendum în aceeași zi cu alegerile europarlamentare. Care este prezența minimă la vot ca refrendumul să treacă
Președintele României, Klaus Iohannis a anunțat, joi, că va organiza un referendum pe tema justiției pe data de 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare: ”Este cert. Voi convoc a un referendum pentru data de 26 mai”, a declarat Klaus Iohannis în cadrul unei conferințe de presă.
Conferința de presă vine după ce în ultimele zile, Klaus Iohannis s-a întâlnit la Palatul Cotroceni cu reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale ale magistraţilor și societatea civilă.
Prezența la referendum
Referendumul reprezintă procesul de consultare directă a cetățenilor unei țări în legătură cu un text de lege de o importanță cu totul deosebită sau asupra unei situații de importanță națională.
Ca procedură legislativă general acceptată, în cazul referendumului consultarea cetățenilor se face prin chemare la vot direct, pe buletinele de vot existând doar două opțiuni, „da” sau „nu”. Rezultatul referendumului este exprimat prin numărarea tuturor voturilor valabil exprimate și publicarea rezultatului final, în forma votului direct exprimat individual, sub forma unui „da” sau „nu”.
Pentru ca a referendumul să treacă, e nevoie de o prezență de 30%. În ultimele trei rânduri de alegeri europarlamentare care au avut loc în România -2007, 2009 și 2014 - prezența a fost puțin peste 30%, procent suficient ca să asigure prezența minimă la referendum, în cazul în care toți românii care votează la alegerile europarlamentare își exprimă opinia și în cazul referendumului.
Potrivit Biroului Electoral Central, în acest moment sunt 18.937.258 cetățeni români cu drept de vot. Așadar, pentru ca refrendumul să treacă, prezența la vot minimă este de 5.681.177 de cetățeni.
Cine poate vota la referendum
Potrivit Ministerului de Interne, orice cetăţean român care are vârsta de 18 ani are dreptul să voteze o singură dată la referendum în baza cărţii de identitate, cărţii de identitate provizorie, buletinului de identitate, paşaportului diplomatic, paşaportului diplomatic electronic, paşaportului de serviciu, paşaportului de serviciu electronic, carnetului de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare, precum şi paşaportului simplu, paşaportului simplu temporar şi paşaportului simplu electronic, toate trei cu menţionarea ţării de domiciliu.
Nu au dreptul să voteze debilii şi alienaţii mintal puşi sub interdicţie şi nici persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.
Persoanele netransportabile din cauză de boală sau invaliditate care vor să voteze, precum şi cele deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă, asupra cărora s-a luat măsura arestului la domiciliu sau care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale, pot vota prin intermediul urnei speciale.
Citește și: Referendum 2019. Care sunt temele referendumului, anunțul făcut de Klaus Iohannis
Candidați europarlamentare 2019. Vezi listele PSD, USR-PLUS, PNL, ALDE, PMP
Candidați alegeri europarlamentare 2019, lista completă ALDE: Norica Nicolai, pe primul loc...