Antena

ActiveWatch: Prin lipsa de transparenţă, instituţiile statului alimentează conspirationismul şi dezinformarea. Nu abandonaţi fundamentele democraţiei!

ActiveWatch a avertizat vineri autorităţile că renunţarea la comunicarea publică pentru rezolvarea problemelor crizei de coronavirus este o eroare gravă care poate să producă efecte contrare aşteptărilor.

Publicat: Vineri, 20 Martie 2020, 11:27 | Actualizat: Vineri, 20 Martie 2020, 11:41
ActiveWatch a avertizat vineri autorităţile că renunţarea la comunicarea publică pentru rezolvarea problemelor crizei de coronavirus este o eroare gravă care poate să producă efecte contrare aşteptărilor.

Potrivit organizaţiei, asigurarea transparenţei printr-un dialog deschis cu reprezentanţii mass-media precum şi garantarea pluralismului de opinii sunt valori fundamentale ale democraţiei care pot favoriza cooperarea cetăţenilor cu autorităţile statului, cooperare care devine vitală în condiţii de criză.

"Înţelegem că în acest moment eforturile autorităţilor publice sunt îndreptate spre criza generată de pandemie, însă considerăm că acest lucru nu trebuie să conducă la încălcarea legii chiar de către instituţiile publice sau la abuz de putere din partea acestora. Mai mult, atragem atenţia autorităţilor că ideea de a reduce disponibilitatea de comunicare pentru a se putea dedica rezolvării problemelor crizei este o eroare gravă care poate să producă efecte contrare aşteptărilor. Asigurarea transparenţei şi a promptitudinii în răspunsul autorităţilor către public şi mass-media este o regulă de bază a comunicării în condiţii de criză. Comunicarea este parte a crizei, iar dacă este făcută prost, criza riscă să ia proporţii dramatice", avertizează mai multe organizaţii semnatare ale unui apel către autorităţi.

ActiveWatch precizează că la numai trei zile de la declararea stării de urgenţă,au apărut deja situaţii pe care le consideră abuzive:

"Direcţia de Sănătate Publică Cluj a transmis un document către un jurnalist în care menţionează că „suspendă” activitatea de a da curs solicitărilor de informaţii de interes public conform Legii 544/2001, pe perioada stării de urgenţă. În paralel, Direcţia de Sănătate Publică Botoşani a transmis presei o hârtie prin care îşi declină competenţa de a răspunde la o astfel de cerere, solicitând presei să se adreseze Grupului de Comunicare Strategică, deşi solicitarea viza activitatea DSP Botoşani.

Amintim că termenul general de răspuns, conform Legii 544/2001, este de 10 zile, iar ca excepţie el poate fi prelungit la 30 de zile. În cazul presei termenul de răspuns este de 24 de ore. În Decretul de Instituire a Stării de Urgenţă, se menţionează că termenul de răspuns pentru aceste solicitări este dublat, nicidecum nu este menţionată suspendarea dreptului de acces la informaţii de interes public. Prin urmare cele 10, respectiv 30 de zile devin maximum 20 de zile sau 60 de zile în starea de urgenţă, iar în cazul presei - maximum 48 de ore. Refuzul de a răspunde la solicitările de informaţii publice rămâne în continuare abatere disciplinară, potrivit articolului 21 din aceeaşi lege.

Pe de altă parte, Decretul Prezidenţial privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României dă atribuţii insuficient reglementate instituţiilor publice. Articolul 54 menţionează un mecanism care face posibilă „eliminarea de la sursă” sau „blocarea accesului utilizatorilor din România la conţinutul care promovează ştiri false cu privire la evoluţia COVID-19”.

Având în vedere "potenţialul de pericol al ştirilor şi informaţiilor false, considerăm însă că nu Guvernul este instanţa care trebuie să stabilească valoarea de adevăr a informaţiilor oferite de mass-media. În condiţiile în care rolul presei este şi de a evalua critic activitatea Guvernului, astfel de atribuţii deschid posibilitatea de abuz şi pun în pericol libertatea presei. Măsurile de combatere a ştirilor false trebuie aplicate gradual, la început cu atenţionarea autorilor cu privire la posibilitatea de dezinformare, cererea de modificare a titlurilor sau a anumitor termeni eronaţi, eliminarea sau modificarea conţinutului. Numai după ce acestea nu dau rezultate trebuie să se ajungă la închiderea site-ului, prin apelarea la găzduitor, conform legislaţiei aplicabilă în domeniu".

Organizaţiile precizează că "nu recomandă apelarea la blocarea prin furnizorii de Internet (cum este prevăzut acum în decretul de urgenţă) fără a lua în considerare posibilitatea că prin această măsură există riscul de a face un conţinut obscur mult mai cunoscut decât era şi, deci, de a încuraja, indirect, răspândirea lui. Motivarea tuturor măsurilor dispuse de autorităţi trebuie să fie publică, pentru a se putea stabili în mod transparent în ce au constat ştirile false şi ce greşeli au fost făcute, în scopul evitării comiterii unor fapte similare şi de către alte persoane. Orice decizie a autorităţilor publice trebuie să poată fi apelată în faţa instanţelor de judecată".

Organizaţia Naţiunilor Unite şi Human Rights Watch fac un apel către toate statele să nu folosească această perioadă ca pretext pentru măsuri care încalcă drepturile omului, fără ca aceste măsuri să fie justificate şi fără a fi explicate publicului general.

Organizaţiile semnatare ale apelului, ActiveWatch, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, APADOR-CH, Funky Citizens, Centrul pentru Inovare Publică, Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet - ApTI, Asociaţia CIVICA, Asociaţia MozaiQ LGBT, Átlátszó Erdély - Asociaţia Transilvania Transparentă, Greenpeace România, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Civitas Politics, Expert Forum, solicită autorităţilor "să nu abandoneze fundamentele democraţiei, cu atât mai mult cu cât acestea pot contribui la creşterea colaborării populaţiei cu autorităţile publice. Îngrădirea libertăţii presei sub pretextul crizei şi lipsa de transparenţă din partea autorităţilor nu pot decât să afecteze încrederea cetăţenilor în acţiunile autorităţilor publice, încredere care este vitală pentru depăşirea acestui moment".

Sursa : news.ro

Whatsapp LinkedIn
activewatch lipsa de transparenta institutiile statului alimenteaza conspirationismul dezinformare coronavirus romania covid-19
Stirile zilei ANIMAŢIE. "Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea". Trei prieteni, cursă nebună spre moarte. Soţia unuia dintre ei şi-a salvat viaţa, refuzând să urce pe motor
Citește și
Mircea Badea: "ActiveWatch este un ONG băsist!"
Asociatia ActiveWatch cere Parlamentului European interzicerea spionajului in redactii
Raport ActiveWatch: Politizarea media s-a accentuat in 2011
Mircea Badea: "Eu pariez pe viata mea ca Rodica Culcer este ofiter sub acoperire"
Video recomandate
Video
Citește și
La mulți ani, Elena! La mulți ani, Constantin! Mesaje, urări și felicitări pentru sărbătoriții de pe 21 mai Catine.ro
De ce gemenii Victoriei Ruffo au ales să stea departe de lumina reflectoarelor. Ce relație au cu mama lor Happy Channel
Politicianul român care va avea pensie de 5.800 de euro plătită de UE. Câți bani vor încasa Traian Băsescu,... Libertatea.ro
O însoțitoare de bord a dezvăluit de ce pasagerii unui avion nu trebuie să adoarmă niciodată înainte... Ziare.com
Cât de frumoasă şi ce studii are unica fiică a lui Sabin Ilie. Melissa întoarce toate privirile AntenaSport
Fiica Danei Rogoz a împlinit 4 ani. Actrița a dezvăluit noi imagini ADORABILE cu Lia: „Câtă frumusețe și... Elle
Marius Elisei, absent total din viața fiicei sale! Ce spune Oana Roman despre relația dintre Isabela și tatăl ei... Spynews.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au... BZI
Este vestea momentului despre marele maestru: Medicii au explicat care este starea lui Florin Piersic BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros HelloTaste.ro
Cele mai faimoase băi termale istorice din România, transformate în muzeu: "Atrage mulți turiști" Antena3.ro
SpaceX a dezvăluit noile costume pentru zborurile spațiale comerciale. Ce vor purta astronauții atunci când... useit
Horoscopul zilei de 21 mai 2024. Leii se pot confrunta cu conflicte. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Viaţa premierului slovac, Robert Fico, nu mai este în pericol Wall-Street
Cele mai răvășitoare 30 de citate de dragoste din romane Kudika
Vedeta din România care a făcut furori pe covorul roşu de la Cannes. A apărut alături de soţul celebru Playtech
Imagini rare cu fiul cel mare al Corinei Caciuc și al lui Reghecampf. Ce imagine fabuloasă au postat cei doi Redactia.ro
Locul unic din România, considerat raiul iubitorilor de trasee montane. Drumul până la el ne poartă prin aproape... Observator
Alimente care ameliorează crampele musculare. Impactul pozitiv asupra acestor simptome MediCOOL
Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni HelloTaste
Unde s-a refugiat și ce s-a ales de Maria, femeia de care a divorțat Mihai Neșu, după ce a fost părăsită de... ProSport
Două zodii vor trece prin clipe de coșmar în luna iunie! NIMIC nu le merge bine! Gandul
Imagini controversate din Iași, devenite virale. Gestul rușinos făcut de această blondă, în autobuz CanCan
Cum îl determini pe copil să coopereze DeParinti
Jennifer Lopez a apreciat o postare despre relațiile nesănătoase, în contextul în care se zvonește că ea și... ZUTV
Cele „câteva momente de glorie” care au dus la „8 ani de durere” pentru Elon Musk. Ce a pățit miliardarul UseIT
Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă Hello Taste