Ce categorie de români e scutită de taxa pe concediul medical. Iată excepțiile, conform legii
Începând cu 1 ianuarie, angajații din România care se confruntă cu probleme de sănătate și necesită concediu medical vor primi sume mai reduse pentru perioada de îngrijiri medicale și recuperare. Guvernul a implementat o nouă taxă, echivalentă cu 10% din salariul brut.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 22 Ianuarie 2024, 15:22 | Actualizat: Luni, 22 Ianuarie 2024, 15:24- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Anterior, indemnizațiile pentru concediile medicale erau supuse unei taxe de 25% pentru contribuțiile la asigurările sociale (CAS) și a unei taxe de 10% impozit pe venit până la sfârșitul anului trecut.
De la începutul anului 2024, se adaugă o taxă suplimentară de 10%, reprezentând contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS). Total, concediul medical va fi impozitat cu 45%, la fel ca salariul.
Pe aceeași temăCe categorie de români e scutită de taxa de 10% contribuție pentru asigurări sociale de sănătate, pe concediul medical
- Indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă, acordate în urma unor accidente de muncă sau a unor boli profesionale.
Indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă reprezintă 100% din media veniturilor salariale brute realizate în ultimele șase luni.
Indemnizația pentru concediul medical este suportată din fondul de salarii al angajatorului în primele cinci zile, după care de Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), potrivit România Europa Libera.
Ce tipuri de concedii medicale sunt afectate de impozitul de 10% pentru sănătate
- Concedii medicale și indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă din cauza bolilor obișnuite sau accidentelor în afara locului de muncă;
- Concedii medicale și indemnizații pentru prevenirea bolilor și recuperarea capacității de muncă;
- Concedii medicale și indemnizații pentru maternitate;
- Concedii medicale și indemnizații pentru îngrijirea copilului bolnav;
- Concedii medicale și indemnizații pentru pacienți cu afecțiuni oncologice;
- Concedii medicale și indemnizații de risc maternal.
Codurile de indemnizații de asigurări sociale de sănătate:
01 - Boală obişnuită: 75%
02 - Accident în timpul deplasării la/de la locul de muncă: 100%/80%
03 - Accident de muncă: 100%/80%
04 - Boală profesională: 100%/80%
05 - Boală infectocontagioasă din grupa A: 100%
51 - Boală infectocontagioasă din grupa A pentru care se insistuie măsura izolării: 100%
06 - Urgenţă medico-chirurgicală: 100%
07 - Carantină: 100%
08 - Sarcină şi lăuzie: 85%
09 - Îngrijire copil bolnav în vârstă de până la 7 ani sau copil cu handicap pentru afecţiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani: 85%
91 - Îngrijire copil bolnav cu afecțiuni grave, în vârstă de până la 18 ani: 85%
92 - Supravegherea și îngrijirea copilului în vârstă de până la 18 ani, pentru care s-a dispus măsura carantinei sau a izolării: 85%
10 - Reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru: fără a depăşi 25% din baza de calcul
11 - Trecerea temporară în altă muncă: fără a depăşi 25% din baza de calcul
12 - Tuberculoză: 100%
13 - Boală cardiovasculară: 75%
14 - Neoplazii, SIDA: 100%
15 - Risc maternal: 75%
16 - Unele tipuri de arsuri, inclusiv pentru perioada de recuperare: 100%
17 - Îngijire pacient cu afecțiuni oncologice: 85%
Protest la sediul Casei de Asigurări de Sănătate Prahova - Medicii unei policlinici care oferă consultaţii în ambulatoriu reclamă scăderea veniturilor
Mai mulţi medici specialişti care activează în cadril Policlinicii ”Praga” din Ploieşti au oprit lucrul, miercuri, şi au ieşit în faţa sediului Casei de Asigurări de Sănătate, care se află pe aceeaşi stradă cu policlinica. Ei reclamă că li se solicită să semneze un act adiţional la contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate care ar duce la scăderea veniturilor cabinetelor pe care le administrează.
Medicii din cadrul Policlinicii Praga, care asigură consultaţii de specialitate în ambulatoriu, având contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate, sunt nemulţumiţi de faptul că punctul per consultaţie ar urma să scadă de la 4,5 la 3,3 lei. Ei spun că doresc majorarea acestuia şi nu scăderea şi anunţă că nu este exclus ca protestele medicilor din serviciile de ambulatoriu să se extindă şi în alte locuri din ţară.
„Peste noapte am fost anunţai că vom fi mai prost plătiţi cu 30%, ceea ce, în contextul fiscalităţii exagerate din ultima perioadă şi a creşterii tuturor preţurilor şi a inflaţiei, înseamnă, practic, o reducere cu 50% a veniturilor noastre, venituri care nu sunt salariile noastre, ci este vorba despre venitul global al cabinetului medical”, a declarat unul dintre medicii protestatari, pentru publicaţia locală Observatorul Prahovean.
Aceasta a explicat că medicii din policlinică sunt medici specialişti care sunt de fapt angajatori, administratori ai cabinetelor, trebuie să plătească taxe, impozite, angajaţi, întreţinerea cabinetului contabili, informaticieni, adeverinţă de malpraxis, potrivit news.ro.
Medicii care au ieşit la protest au precizat că pacienţii nu au fost afectaţi de manifestaţia lor.
Pe aceeași temă