Ce salariu ar avea, de fapt, un controlor cu experiență de la STB și ce valoare au bonurile de masă pe care le primește
Controlorii STB lucrează ore în șir și străbat orașul pentru a se asigura că toți călătorii folosesc transportul în comun legal, prin achitarea biletului, în caz contrat vor fi amendați, iar sumele nu sunt deloc mici. Ce salariu au angajații STB, care au sarcina de a depista persoanele care circulă fără bilet.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Sambata, 26 Noiembrie 2022, 18:54 | Actualizat: Sambata, 26 Noiembrie 2022, 18:58Zi de zi controlează bilete și dau amenzi celor care folosesc transportul în comun fără a achita biletul. Controlorii STB sunt expuși multor situații grele când pasagerii nu doresc să achite biletul, refuză legitimarea și primirea amenzii.
Controlorii STB au rolul de a menține ordinea în ceea ce privește folosirea corectă a transportului în comun, adică achitarea valorii unui bilet. În caz contrar sunt nevoiți să amendeze călătorii.
Ce salariu ar avea, de fapt, controlorii STB. Angajații ar primi inclusiv bonuri în valoare de 400 de lei
Ca la orice alt de muncă, experiența dictează salariul, astfel, sumele încasate lună de lună diferă în funcție de progres și de anii acumulați în domeniul de activitate. Potrivit CanCan.ro, un controlor STB cu experiență ar primi în jur de 3.315 lei,dar și bonuri de masă în valoare de 400 de lei, la care se adaugă în funcție de performanță diferite bonusuri.
Cei care sunt responsabili de curățenia din transportul comun sunt remunerați cu o sumă mult mai mică. Potrivit aceleiași surse, aceștia ar primi 2.800 de lei pe lună. Cel mai bine plătiți sunt șoferii autobuzelor, care ar primi 5.363 de lei, notează CanCan.ro.
Pe aceeași temăCât costăa cum biletele pentru transportul în comun
O călătorie cu autobuzul sau tramvaiul a crescut anul trecut de la 1,3 lei la 3 lei şi cel al unei călătorii cu metroul, combinată cu transportul de suprafață este de 5 lei. Modificările au apărut odată cu introducerea biletelor şi abonamentelor unice valabile atât la metrou cât şi pentru transportul la suprafaţă.
- Călătorie cu metroul sau transportul în comun terestru: preț 3 lei, iar un bilet comun STB/ Metrorex 5 lei;
- O călătorie cu metroul și 90 de minute în transportul în comun terestru: 5 lei;
- Abonament de 24 de ore va costa 8 lei, iar abonamentul comun STB / Metrorex pentru 24 de ore va fi 14 lei;
- Noutatea la abonamentele de 24 și 72 de ore este că acestea sunt valabile chiar și 24 de ore de la momentul emiterii. Se elimină noțiunea de abonament „de zi” care, cumpărat la ora 18:00, de pildă, era valabil doar 6 ore din acea „zi”;
- Ambele societăți au introdus și opțiuni favorabile pentru companiile care doresc să își susțină angajații să folosească transportul în comun;
- Există abonamente de o lună, 6 luni și 12 luni. Prețurile sunt de 80 de lei separat pentru fiecare dintre rețele (140 de lei în comun STB / Metrorex), 400 de lei (700 de lei în comun STB / Metrorex), respectiv 700 de lei (1200 de lei în comun STB / Metrorex), potrivit Observator.
- Ambele companii oferă posibilitatea de recuperare a abonamentelor;
Armonizarea tarifelor la transportul în comun din București a mplicat și o creștere tarifară. În cazul STB, o călătorie, de pildă, a crescut de la 1,3 lei la 3 lei (sau 10 bilete pot fi achiziționate cu 25 lei). În cazul metroului, prețul unei călătorii a crescut de la 2,5 lei la 3 lei. În cazul STB, aceasta a fost prima actualizare a tarifelor de călătorie din 2008. Iar la metrou, ultima ajustare a prețurilor a fost în 2014.
Pe aceeași temă