Ce spun autoritățile române despre administrarea dozei 3 a vaccinului anti-COVID. Ce țări au început deja administrarea dozei 3
Andrei Baciu, secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătății, a vorbit pe larg despre administrarea celei de-a treia doze a vaccinului anti-Covid și în ce condiții va fi administrată aceasta.
Publicat: Miercuri, 21 Iulie 2021, 13:42 | Actualizat: Miercuri, 21 Iulie 2021, 14:22Dat fiind faptul că alte țări, precum Turcia și Israel, au început deja vaccinarea populației cu cea de-a treia doză de vaccin anti-vaccin, Andrei Baciu, secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătății, a vorbit pe lar despre cum va sta situația în România.
Andrei Baciu a precizat că doza 3 a vaccinului anti-Covid va fi administrată doar după ce se vor face studii științifice solide, care să demonstreze că e necesară o nouă doză de vaccin.
Administrarea dozei 3 de vaccin anti-Covid în România
”În cazul celei de-a treia doze sunt două opţiuni din punct de vedere ştiinţific. Sunt două alternative. Unu, în cazul în care imunitatea câştigată ca urmare a dozelor iniţiale pentru vaccinurile care se administrează în două doze începe să scadă la un moment dat şi devine mai puţin eficientă decât ar trebui să fie. Atunci se dă cea de-a treia doză, numită „doză de boost”. Aceasta este o alternativă teoretică, până în acest punct. Cea de-a doua alternativă este: în cazul în care dozele de vaccin existente au o eficienţă parţială, mai scăzută asupra tulpinilor noi care apar, faţă de tulpinile iniţiale. Atunci, această tehnologie permite să ne adaptăm repede la noile tulpini. Astfel, vaccinurile devin mult mai eficiente decât vaccinurile care nu ţin pasul cu malformaţiile virale”, a declarat Andrei Baciu la B1 TV, potrivit News.ro.
Prin urmare, deși românii se așteptau, potrivit informațiilor anterioare, ca cea de-a treia doză de vaccin să fie administrată la 6-8 luni de rapel, acum decizia este cât se poate de clară. A treia doză de vaccin anti-Covid va fi administrată doar după strângerea dovezilor științifice, care ar arăta că imunitatea după primele două doze scade rapid.
Pe aceeași temăO altă alternativă conform căreia administrarea dozei de boost ar fi indicată este atunci când se demonstrează că dozele de vaccin care există deja pe piață nu oferă imunitatea împotriva tuturor tulpinelor de coronavirus care au apărut.
Scopul celei de-a treia doze de vaccin este să ofere imunitate și împotriva noilor tulpini de coronavirus apărute recent.
”Mecanismul imunologic este similar, trebuie dată o nouă ţintă, identificat un nou profil de virus suspect, de corp străin pe care să-l identifice sistemul imunitar, iar acest lucru se face cu ajutorul unei alte informaţii imunologice. Vorbim de două opţiuni diferite, care până la acest moment sunt numai la nivel teoretic. Dacă se va pune vreodată problema de aşa ceva, va fi nevoie să avem dovezi ştiinţifice robuste în spate”, a mai adăugat Andrei Baciu.
Ce țări au apelat deja la administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-Covid
În Marea Britanie, autoritățile încep deja să pregătească populația pentru doza de boost a vaccinului anti-Covid, luând în considerare administrarea acestei doze pentru bătrâni și persoanele care suferă de alte boli grave.
Între timp, Thailanda și Indonesia iau în considerare vaccinarea cu cea de-a treia doză de vaccin anti-Covid a personalului medical.
De asemenea, autoritățile din Israel au declarat că se gândesc să administreze doza 3 de vaccin anti-Covid celor cu imunitatea scăzută, potrivit Reuters.
Clinicile din Rusia au început deja administrearea celei de-a treia doze a vaccinului anti-Covid pentru persoanele vaccinate în urmă cu 6 luni sau mi mult, fiind astfel una dintre primele țări care a început revaccinarea.
Coreea de Sud plănuiește să introducă aceste doze de boost abia anul viitor, în timp ce Singapore planifică deja vaccinarea cu a treia doză la sfârșitul acestui an și la începutul următorului an.