Ce trebuie să ai în vedere odată cu relaxarea restricțiilor în pandemie
Autoritățile încep să relaxeze treptat restricțiile impuse, iar starea de urgență va fi suspendată. Aceștia reprezintă primii pași spre revenirea la normalitate și spre repornirea economiei, însă mulți dintre cetățenii țării se pot simți prea încrezători în ceea ce privește activitățile pe care le pot întreprinde.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 11 Iunie 2020, 16:01 | Actualizat: Joi, 11 Iunie 2020, 16:10Desigur, mișcarea în localitate va fi permisă și multe afaceri se vor redeschide. Ce înseamnă aceste lucruri? Vor putea oamenii să circule și să-și reia programul zilnic de dinainte de instituirea stării de urgență? Iată câteva aspecte pe care trebuie să le ai în vedere în perioada aceasta:
Activitatea fizică și distanțarea socială
Printre lucrurile cărora le-ai dus dorul cel mai mult se află probabil activitatea fizică. Fie că obișnuiai să faci sport în aer liber sau doar să te plimbi pe distanțe mari în fiecare zi, odată cu intrarea în starea de urgență acestea nu au mai fost posibile. Aplicațiile care înregistrează numărul de pași pe care îi faci zilnic au început să nu-ți mai trimită notificări de felicitări, iar drumul până la magazin a devenit un adevărat maraton. Acum situația urmează să se schimbe. Poți, în sfârșit, să comanzi biciclete noi pentru întreaga familie și să vă pregătiți pentru plimbări lungi. Trebuie, totuși, să ții cont de câteva lucruri foarte importante:
- Pandemia nu se sfârșește odată cu ridicarea restricțiilor.
- Distanțarea socială de minimum 1.5 metri este necesară, fie că te afli în parc, în magazin sau pe faleză.
- Igienizarea mâinilor imediat după ce atingi anumite suprafețe, animale sau obiecte din spațiul public este esențială pentru protejarea sănătății.
- Purtarea măștii în spațiile închise va rămâne o obligație pentru o perioadă mai lungă de timp.
- Întâlnirea în grupuri mai mari de trei persoane care nu locuiesc în aceeași casă este interzisă și poate influența răspândirea virusului.
Acestea sunt câteva dintre măsurile pe care trebuie să le iei în considerare de fiecare dată când ieși din casă, chiar dacă există sau nu riscul de a primi o amendă. Este important să fii conștient de posibilitatea de a te infecta chiar dacă lumea își reia ritmul normal de zi cu zi. Virusul rămâne activ, iar dacă străzile vor fi pline de persoane care nu-și iau măsuri de precauție, situația se poate înrăutăți peste noapte. Așadar, recuperează activitatea fizică pe care nu ai putut să o faci în timpul situației de urgență, însă fii cât mai responsabil față de tine și de cei din jur.
Susținerea celor în vârstă sau cu afecțiuni
Persoanele în vârstă și cele cu afecțiuni cronice vor fi în continuare expuse riscului de a dezvolta complicații odată cu îmbolnăvirea, așa că vor fi nevoite să petreacă mai mult timp în casă pentru a se proteja. De aceea, susținerea pe care poți să le-o oferi nu trebuie rezumată la starea de urgență. Ajută-i pe cei cunoscuți și necunoscuți, fie că este vorba de părinți, bunici sau vecini. Poți face asta prin asigurarea cumpărăturilor zilnice și cât mai multe apeluri vocale sau video. Singurătatea pe care o vor resimți cei care locuiesc singuri, fără un partener de viață sau copii, poate deveni o povară într-o perioadă atât de complicată precum aceasta. Este recomandat să cumperi un smartphone pentru părinții și bunicii care nu au un asemenea device pentru a vă putea vedea cât mai des și pentru a le verifica starea de sănătate. Aceștia trebuie încurajați să țină legătura cu medicii de familie și să îi contacteze imediat ce observă anumite schimbări în starea lor de sănătate. De asemenea, asigură-le susținerea în cazul în care au nevoie să facă o vizită la spital pentru consultații, deoarece ignorarea unor simptome îngrijorătoare poate duce la complicații grave.
Analizarea situației
Odată cu relaxarea măsurilor vei fi tentat să-ți vizitezi prietenii și rudele și să organizezi ieșiri la iarbă verde. Totuși, cea mai bună metodă de a preveni infectarea și răspândirea virusului este să aștepți o perioadă în care poți analiza situația. Perioada de incubație a virusului este de aproximativ 14 zile, așa că următoarele două săptămâni de la prima zi de ieșire din starea de urgență vor fi cruciale. Atât pentru autorități, cât și pentru locuitorii țării, perioada imediat după relaxare va fi un prilej bun de a afla dacă virusul își pierde din puteri sau dacă transmiterea continuă în același fel. Nu acționa impulsiv prin organizarea vizitelor la rudele cu afecțiuni preexistente și la cele din grupa de vârstă vulnerabilă, deoarece poți fi chiar tu purtătorul virusului. Înainte de a-i vizita pentru prima dată în această perioadă, asigură-te că îți iei toate măsurile de precauție și că eviți contactul cu multe persoane sau grupuri. Nu uita de importanța purtării măștii și mănușilor când mergi la cumpărături, la frizer sau la service. Doar în acest fel vei putea fi sigur că există șanse minime de a-i infecta pe cei dragi, cărora le duci dorul.
Fii mereu la curent cu starea actuală a situației și ia în serios măsurile recomandate de specialiști. Normalul pe care îl așteaptă toată lumea nu își va face apariția prea devreme și vei fi nevoit să te obișnuiești cu măsuri neobișnuite precum distanțarea socială sau suspendarea cursurilor copiiilor. Nu uita că în aceste momente contează foarte mult responsabilitatea de care dă dovadă fiecare persoană în parte, așa că respectă măsurile de protecție și după ridicarea restricțiilor.
Sursa foto: pexels.com