Antena

Ce trebuie să ai în vedere odată cu relaxarea restricțiilor în pandemie

Autoritățile încep să relaxeze treptat restricțiile impuse, iar starea de urgență va fi suspendată. Aceștia reprezintă primii pași spre revenirea la normalitate și spre repornirea economiei, însă mulți dintre cetățenii țării se pot simți prea încrezători în ceea ce privește activitățile pe care le pot întreprinde.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 11 Iunie 2020, 16:01 | Actualizat: Joi, 11 Iunie 2020, 16:10
Galerie de imagini
Ce trebuie să ai în vedere odată cu relaxarea restricțiilor în pandemie

Desigur, mișcarea în localitate va fi permisă și multe afaceri se vor redeschide. Ce înseamnă aceste lucruri? Vor putea oamenii să circule și să-și reia programul zilnic de dinainte de instituirea stării de urgență? Iată câteva aspecte pe care trebuie să le ai în vedere în perioada aceasta:

Activitatea fizică și distanțarea socială

Printre lucrurile cărora le-ai dus dorul cel mai mult se află probabil activitatea fizică. Fie că obișnuiai să faci sport în aer liber sau doar să te plimbi pe distanțe mari în fiecare zi, odată cu intrarea în starea de urgență acestea nu au mai fost posibile. Aplicațiile care înregistrează numărul de pași pe care îi faci zilnic au început să nu-ți mai trimită notificări de felicitări, iar drumul până la magazin a devenit un adevărat maraton. Acum situația urmează să se schimbe. Poți, în sfârșit, să comanzi biciclete noi pentru întreaga familie și să vă pregătiți pentru plimbări lungi. Trebuie, totuși, să ții cont de câteva lucruri foarte importante:

Acestea sunt câteva dintre măsurile pe care trebuie să le iei în considerare de fiecare dată când ieși din casă, chiar dacă există sau nu riscul de a primi o amendă. Este important să fii conștient de posibilitatea de a te infecta chiar dacă lumea își reia ritmul normal de zi cu zi. Virusul rămâne activ, iar dacă străzile vor fi pline de persoane care nu-și iau măsuri de precauție, situația se poate înrăutăți peste noapte. Așadar, recuperează activitatea fizică pe care nu ai putut să o faci în timpul situației de urgență, însă fii cât mai responsabil față de tine și de cei din jur.

Susținerea celor în vârstă sau cu afecțiuni

Persoanele în vârstă și cele cu afecțiuni cronice vor fi în continuare expuse riscului de a dezvolta complicații odată cu îmbolnăvirea, așa că vor fi nevoite să petreacă mai mult timp în casă pentru a se proteja. De aceea, susținerea pe care poți să le-o oferi nu trebuie rezumată la starea de urgență. Ajută-i pe cei cunoscuți și necunoscuți, fie că este vorba de părinți, bunici sau vecini. Poți face asta prin asigurarea cumpărăturilor zilnice și cât mai multe apeluri vocale sau video. Singurătatea pe care o vor resimți cei care locuiesc singuri, fără un partener de viață sau copii, poate deveni o povară într-o perioadă atât de complicată precum aceasta. Este recomandat să cumperi un smartphone pentru părinții și bunicii care nu au un asemenea device pentru a vă putea vedea cât mai des și pentru a le verifica starea de sănătate. Aceștia trebuie încurajați să țină legătura cu medicii de familie și să îi contacteze imediat ce observă anumite schimbări în starea lor de sănătate. De asemenea, asigură-le susținerea în cazul în care au nevoie să facă o vizită la spital pentru consultații, deoarece ignorarea unor simptome îngrijorătoare poate duce la complicații grave.

Analizarea situației

Odată cu relaxarea măsurilor vei fi tentat să-ți vizitezi prietenii și rudele și să organizezi ieșiri la iarbă verde. Totuși, cea mai bună metodă de a preveni infectarea și răspândirea virusului este să aștepți o perioadă în care poți analiza situația. Perioada de incubație a virusului este de aproximativ 14 zile, așa că următoarele două săptămâni de la prima zi de ieșire din starea de urgență vor fi cruciale. Atât pentru autorități, cât și pentru locuitorii țării, perioada imediat după relaxare va fi un prilej bun de a afla dacă virusul își pierde din puteri sau dacă transmiterea continuă în același fel. Nu acționa impulsiv prin organizarea vizitelor la rudele cu afecțiuni preexistente și la cele din grupa de vârstă vulnerabilă, deoarece poți fi chiar tu purtătorul virusului. Înainte de a-i vizita pentru prima dată în această perioadă, asigură-te că îți iei toate măsurile de precauție și că eviți contactul cu multe persoane sau grupuri. Nu uita de importanța purtării măștii și mănușilor când mergi la cumpărături, la frizer sau la service. Doar în acest fel vei putea fi sigur că există șanse minime de a-i infecta pe cei dragi, cărora le duci dorul.

Fii mereu la curent cu starea actuală a situației și ia în serios măsurile recomandate de specialiști. Normalul pe care îl așteaptă toată lumea nu își va face apariția prea devreme și vei fi nevoit să te obișnuiești cu măsuri neobișnuite precum distanțarea socială sau suspendarea cursurilor copiiilor. Nu uita că în aceste momente contează foarte mult responsabilitatea de care dă dovadă fiecare persoană în parte, așa că respectă măsurile de protecție și după ridicarea restricțiilor.

Sursa foto: pexels.com

Recomandari A1
Whatsapp LinkedIn
autorități pandemie restrictii pasiune
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e thriller-ul coreean care te va captiva. Când tentațiile și ambiția duc pe un drum fără întoarcere. Vezi primele episoade disponibile.
Stirile zilei Viaţa după potop, drama românilor sinistraţi în Valencia. "Nu mă gândeam în viaţa mea că în Spania se întâmplă aşa ceva, să nu primeşti ajutor imediat"
Videoclipul zilei
Citește și
Amendă pentru românii care stau la bloc și încalcă o anumită regulă. Ce este interzis să faci în...
Apa mării, infestată cu E.coli în mai multe stațiuni. Autoritățile sanitare trag un semnal de alarmă
Pompierii români pleacă din nou în Grecia pentru a ajuta la stingerea incendiilor. Arafat recunoaște...
Noi controale pe litoral! Au fost date amenzi în valoare de peste 400 000 de lei pentru aproape 200 de...
Video recomandate
Video
Citește și
3 zodii intră într-o eră norocoasă pe 22 noiembrie 2024. Cine sunt nativii care vor avea parte de productivitate... Catine.ro
Thalía reapare în mediul online după ce a declarat că se retrage pentru o perioadă. A ținut să facă un anunț... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Primul tren nou cumpărat de România în ultimii 20 de ani s-a stricat a doua zi după inaugurare Libertatea.ro
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor: „Suntem în ceasul al... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
Ce a făcut Nicolai Tand a doua zi după finala Asia Express. Ce a dezvăluit abia acum: „Mare mi-a fost mirarea... Elle
Ce este sourdough, “pâinea de bogați”, cum îi spune Dana Budeanu! Ce beneficii are și cum se... Spynews.ro
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!” BZI
Gabriela Lucuțar a rupt tăcerea despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! A spus totul despre testament BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare HelloTaste.ro
Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat Antena3.ro
O banană lipită de un perete s-a vândut la licitație cu un preț fantastic. Cât a plătit cineva pentru „opera... useit
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile într-o sursă de venit. Află ce se... Catine
Amazon concediază 400 de angajați din România Wall-Street
Horoscop pentru mâine: Previziuni astrologice pentru toate zodiile Kudika
Ce meserie are la bază Gabriela Lucuțar. Din ce-și câștiga banii înainte de a deveni Regina Întunericului Playtech
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt Redactia.ro
Guvernul a rămas fără bani de pensii pe decembrie. Soluţia de urgenţă găsită Observator
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie MediCOOL
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă HelloTaste
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal ProSport
Meteorologii Accuweather au anunțat prognoza pentru zilele alegerilor 2024. Cum va fi vremea la vot Gandul
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa CanCan
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament DeParinti
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la... ZUTV
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura UseIT
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Hello Taste