Cine sunt persoanele vulnerabile în perioada de caniculă. Problemele de sănătate care pot apărea din cauza temperaturilor ridicare
Specialiștii au emis o serie de recomandări generale privind măsurile de protecție în perioada de caniculă.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 05 Iulie 2022, 11:17 | Actualizat: Marti, 19 Iulie 2022, 11:47În ultimele zile, canicula a cuprins România, iar meteorologii au emis mai multe avertizări de cod galben și portocaliu pentru a avertiza cetățenii. Temperaturile din termometre au depășit 35 de grade Celsius, la umbra, iar disconfortul termic a fost mărit.
În acest context, medicii avertizează personale vulnerabile să acorde o atenție special stării de sănătate, să evite deplasările la orele la care soarele arde cu putere și să se hidrateze corespunzător. Iată cine sunt aceste persoanele vulnerabile și care sunt pericolele la care ne putem expune.
Pe aceeași temăCine sunt persoanele vulnerabile în perioada de caniculă
Organismul fiecăruia resimte diferit disconfortul provocat de temperaturile extreme. Potrivit specialiștilor, expunerea la temperaturi ridicate poate determina o alterare a mecanismelor care au rolul să regleze temperatura internă, iar unele probleme de sănătate se agravează.
Disconfortul creat de temperatura ridicată este mai accentuat atunci când și umiditatea depășește pragul de confort termic. Astfel, cei doi factori care pot avea consecințe serioase asupra organismului, transmite Click.ro.
Printre acestea se numără insolația, epuizare produsă de căldură, sincopa, crampele calorice, șocul caloric, precum și erupțiile cutanate.
Cu toate acestea, unele persoane sunt mai vulnerabile în fața temperaturilor ridicate. Cei cu afecțiuni cardiace sau cu probleme legate de tensiunea arterială sunt sfătuiți să acorde un plus de atenție sănătății în această perioadă.
Așadar, persoanele cele mai vulnerabile la caniculă sunt: adulții cu boli cardiace, pulmonare și renale. seniorii care urmează un regim alimentar cu un conținut scăzut de sodiu (sare), persoanele cu boli ale sistemului circulator și adulții care urmează tratamente cu diuretice, sedative și medicamente pentru tensiune arterială.
De menționat este că și copiii suferă în aceste zile caniculare. Din cauza temperaturilor ridicate și a energiei debordante, ei se pot deshidrata ușor. Semnele la care părinții trebuie să fie atenți sunt: reducerea cantității de urină, uneori creșterea frecvenței respiratorii și a ritmului cardiac, precum și agitație sau somnolență.
Recomandările specialiștilor în perioada de caniculă
Direcția de Sănătate Publică Iași a emis recent o serie de recomandări generale privind măsurile de protecție în perioada de caniculă:
- Evitați, pe cât posibil, expunerea excesivă la soare între orele 11:00 – 18:00
- Purtați pălării de soare, haine lejere din fibre naturale de culori deschise
- Reglați aerul condiționat cu 5 grade mai puțîn decât temperatura exterioară
- La temperaturi peste 32°C nu utilizați ventilatorul
- Dușurile trebuie să fie călduțe
- Consumați zilnic cel puțin 2 litri de lichide (sucuri naturale, apă plata, îmbuteliată)
- Alcoolul și băuturile care conțin cofeină favorizează deshidratarea și reduc rezistența organismului la căldură, așadar este indicat să nu consumați alcool sau cafea în cantități mari.
- Consumați fructe și legume proaspete pentru că ele conțin o mare cantitate de apă și minerale
- Evitați activitățile în exterior cu consum mare de energie (sport, grădinărit etc.)
- Aveți grijă de persoanele în vârstă, copii, persoane cu dizabilități, oferindu-le, în mod regulat lichide.