Antena

„Investiți în oameni și în aur!” Cum putem evita colapsul financiar, în timpul crizei economice. Interviu exclusiv cu Nouriel Roubini

Economia mondială respiră greu și fiecare țară se luptă pentru încă o gură de oxigen. Pandemia a provocat o criză economică profundă, cu mult mai gravă decât cea din anul 2008, și asta o spune chiar economistul american care a prezis-o.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 31 Iulie 2020, 20:21 | Actualizat: Vineri, 31 Iulie 2020, 20:24
Economia mondială respiră greu și fiecare țară se luptă pentru încă o gură de oxigen. Pandemia a provocat o criză economică profundă, cu mult mai gravă decât cea din anul 2008, și asta o spune chiar economistul american care a prezis-o.

Profesorul Nouriel Roubini, una dintre cele mai strălucite minți ale lumii, a răspuns, în exclusivitate pentru Observator, la cele mai importante întrebări ale momentului.

Unde poți investi pentru a face dintr-un dolar – cinci? Cum își împart lumea noile mari puteri? Și cum își poate juca România soarta la bursa mondială astfel încât să aibă de câștigat?

Marile averi se fac în timpuri de criză. Iar economistul Nouriel Roubini știe rețeta prin care putem transforma criza în oportunitate.

„Cheltuiţi bani cu oamenii voştri pentru că investiţia în educaţia şi capitalul uman au cea mai mare rentabilitate. Dacă eşti Guvern, investeşte în oameni, investeşte în infrastructură. Dacă eşti companie, trebuie să crezi în ţara ta şi să investeşti în angajaţi.

Multe ţări probabil că vor investi mai mult în sistemul de sănătate şi atunci sănătatea şi companiile de bio-tehnologie şi care investesc în vaccinuri şi boli infecţioase vor perfoma şi ele foarte bine.

Sunt câteva industri care o vor duce mai bine ca altele în viitor: informaţia, tehnologiile şi tot ce ţine de sectorul taxelor va fi de succes.

Dacă eşti un investitor trebuie să decizi. Probabil, să investim o mică parte din banii noştri în aur, este o măsură de protecţie bună în faţa inflaţiei, împotriva crizelor financiare, împotriva riscului geopolitic”, a explicat Roubini.

Cum e mai bine în aceste vremuri? Să punem banii la bancă și să îi lăsăm să lucreze pentru noi?

„În primul rând, băncile din Europa sunt acum mult mai sigure decât erau odată. Problema este că dacă ţii bani la bancă într-un cont, băncile percep dobânzi, iar rata dobânzii e foarte mică.

Dacă ţi-e teamă să îţi asumi riscuri, desigur că o să vrei să îţi investeşti banii în ceva sigur, cum sunt obligaţiunile de stat sau depozitele la bancă”, a spus economistul.

Recomandari A1

În unul din ultimele interviuri pe care le-aţi dat, aţi spus că ar putea ca această recesiune să dureze chiar şi 10 ani, nu un an, nu doi. Cum vedeţi situaţia acum, la sfârşitul lunii iulie, l-a întrebat Alessandra Stoicescu.

„Economia globală avea vulnerabilităţile şi înainte de pandemie, pe care criza coronavirusului le-a agravat şi mai mult.

Răspândirea cazurilor implică faptul că atât firmele, cât şi consumatorii vor deveni mai precauţi şi vor începe să cheltuie mai puţin.

Drept urmare, revitalizarea economică ar fi de mică amploare din cauza deciziilor atât din sectorul public, cât şi din sectorul privat. Deci încă nu putem spune cât de puternică va fi redresarea economică după această recesiune severă”, a adăugat Roubini.

În tot acest timp, lumea se schimbă sub ochii noștri.

„Avem acum şi o puternică reacţie negativă împotriva globalizării pentru că comerţul global, migraţia şi tehnologia par să fie din nou disruptive şi lasă oameni în urmă.

Avem rivalităţile tradiţionale între SUA şi China ce pot duce la o divizare a lumii, la o fragmentare şi balcanizare a economiei.

Avem acum şi aceste pandemii ce devin tot mai globale şi tot mai frecvente: HIV, SARS, gripa porcină, Ebola, Zyka şi se pare că aceste pandemii sunt legate de încălzirea globală care distruge ecosistemele multor specii şi apoi intră în contact cu animalele de fermă, iar apoi virusul se transmite de la animale la oameni”, a explicat economistul.

Va exista vreo țară ce să iasă câștigătoare din criza COVID-19?

„Pot deveni ţări câştigătoare ţările care au arătat responsabilitate în controlarea virusului devreme. Cred că unele ţări din Asia au făcut mai bine asta. China. Aici a explodat virusul, dar apoi l-au controlat, Hong Kong, Singapore, Taiwan, Coreea, Japonia. În Europa a fost o explozie timpurie a infectărilor în Italia şi Spania, dar apoi răspunsul european a fost mai satisfăcător.

În Statele Unite, avem cea mai avansată economie din lume, cu cel mai mare venit pe cap de locuitor. Dar a fost ciopârţit de răspunsul sanitar. Şi numărul de infectări şi cel de morţi a urcat fulminant. SUA au 5% din populaţia globului, dar azi numără 25% din numărul de infectări, în jur de patru milioane, şi 25% dintre morţi - 150 000 în creştere. Deci SUA nu a fost un model de succes în controlul pandemiei”, a dezvăluit Nouriel Roubini.

Partea a treia a interviului cu marele economist o puteţi urmări mâine seară, la ora 19:00, la Observator.

Whatsapp LinkedIn
social observator19 profesorul nouriel roubini nouriel roubini bani economie banca sua
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Noul sezon X Factor a început în AntenaPLAY! Vezi momentele spectaculoase alături de jurații Puya, Delia, Ştefan Bănică și Marius Moga.
Stirile zilei "În România, oamenii sunt foarte supăraţi". Furtul tezaurului dacic, dezbătut la televizor în Olanda, la oră de maximă audienţă
Citește și
Ovidiu Bădescu, profesorul care creează singur România Educată
Adela - Tot ce nu se vede, sezon 3, Episodul 13 - Vlad Vîlciu și Elena Mogîldea
AjutEu 2021, din 29 noiembrie, la Antena 1
”Cea mai iubită ţară”, o nouă serie marca Observator 19, începe luni, la Antena 1
Video recomandate
Video
Citește și
Colagenul din alimentație: mituri, beneficii reale și recomandări pentru un corp sănătos Catine.ro
Coregraful Toni Costa răspunde acuzațiilor primite de la Juley Mejía legate de infidelitățile sale față de... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
O angajată a SRI a furat 915.000 de lei din fondurile operative și i-a trimis „iubitului” cunoscut pe... Libertatea.ro
Ce portițe au românii pentru a-și renegocia creditele la bancă. Clauzele ascunse care pot costa bani... Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Raluca Bădulescu, PRIMELE DECLARAȚII despre participarea la Asia Express 2025 alături de fostul ei soț, Florin:... Elle
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în... Spynews.ro
Florin Piersic a împlinit 89 de ani! Ce dorință și-a pus marele actor BZI
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Chec cu ciocolată și alune, pentru răsfățul de zi cu zi HelloTaste.ro
Ies la lumină detalii revoltătoare în cazul profesoarei care a avut o relație cu un elev de școală generală.... Antena3.ro
Elon Musk a publicat o hartă controversată a Europei. Cum a redenumit o parte importantă a continentului: „La... useit
Horoscopul zilei de 29 ianuarie 2025. Berbecii trebuie să își reorganizeze viața. Află ce se întâmplă cu... Catine
Cum și-a salvat Muzeul Brukenthal comorile de expoziția olandeză. Se cere pază de la MAI pentru cele mai... Jurnalul
Monica Doroftei, apariție spectaculoasă la nunta fiului său: Soacra mare a furat toate privirile. Cum arată acum? Kudika
Cele mai geloase femei ale zodiacului. Nu te poți înțelege cu ele Playtech
Alexandru Ciucu, prima reacție după acuzele făcute de Alina Sorescu. Ce spune creatorul de modă Redactia.ro
A fost găsit Alexandru, băiețelul din Iași care a dispărut în drum spre școală Observator
Ce poți mânca după o extracție dentară și ce nu MediCOOL
Tu cât de des schimbi tocătorul de plastic din bucătărie? Semnul care îți arată că e momentul să o faci HelloTaste
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume ProSport
Plantele care purifică aerul din casă, potrivit NASA. Cum se îngrijesc și ce alte beneficii oferă Gandul
Caz tulburător la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța. Cristina a murit la 39 de ani, deşi medicii... CanCan
Cum să eviți oboseala și stresul ca părinte iarna aceasta DeParinti
Ed Sheeran a intrat în istorie ca primul artist internațional care a susținut un concert în Bhutan: „Sper să... ZUTV
Microsoft ar putea cumpăra TikTok, susține Donald Trump. Cât ar costa aplicația UseIT
Chec din albușuri cu ciocolată albă, merișoare și fistic. Un desert plin de arome Hello Taste