De ce a fost criticat Papa Francisc de Biserica Ortodoxă Rusă. Suvernaul Pontif, declarații dure: "Băiatul de altar al lui Putin"
Papa Francisc l-a criticat pe Patriarhul Chiril al Moscovei pentru că a susţinut motivele declarate ale Rusiei pentru invadarea Ucrainei. Papa Francisc i-a transmis liderului Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Chiril, să nu devină ”băiatul de altar al lui Putin”, deoarece ei ”vorbesc limbajul lui Iisus”.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 05 Mai 2022, 12:07 | Actualizat: Joi, 05 Mai 2022, 15:11- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Potrivit relatărilor Reuters, Patriarhia Moscovei îl avertizează pe Papa Francisc că a folosit ”tonul greşit” când i-a transmis Patriarhului Chiril să nu devină ”băiatul de altar al lui Putin". Remarcile ar putea afecta dialogul dintre cele două Biserici.
Ce spune Papa Francisc despre interacțiunea cu Patriarhul Chiril al Moscovei: "Mi-a citit cu un cartonaş în mână, toate justificările războiului"
Papa Francisc l-a criticat pe Patriarhul Chiril al Moscovei pentru că a susţinut motivele declarate ale Rusiei pentru invadarea Ucrainei: ”Am vorbit cu el timp de 40 de minute prin Zoom. În primele 20 de minute mi-a citit, cu un cartonaş în mână, toate justificările războiului”, a declarat Suveranul Pontif pentru cotidianul italian Corriere della Sera într-un interviu publicat marţi.
”L-am ascultat şi i-am spus: nu înţeleg nimic. Frate, noi nu suntem clerici ai statului, nu putem folosi limbajul politicii, ci pe cel al lui Iisus. Patriarhul nu se poate transforma în băiatul de altar al lui Putin”, a subliniat papa Francisc.
Conferinţa telefonică cu Kirill a avut loc pe 16 martie şi atât el, cât şi Patriarhul au convenit să amâne o întâlnire planificată pe 14 iunie la Ierusalim, a mai spus papa Francisc. ”Ar fi a doua noastră întâlnire faţă în faţă, nu are nicio legătură cu războiul. Însă acum, şi el este de acord: să ne oprim, ar putea fi un semnal ambiguu”, a argumentat liderul Bisericii Catolice.
Pe aceeași temăÎn martie, Patriarhul Chiril a invocat că războiul Rusiei în Ucraina este o prelungire a unei ciocniri culturale fundamentale între poporul rus şi valorile liberale occidentale, exemplificate prin paradele comunităţii gay. Potrivit experţilor, declaraţiile Patriarhului Chiril evocă perspective importante asupra viziunii spirituale mai ample a lui Putin despre o întoarcere la un Imperiu Rus, în care religia ortodoxă joacă un rol esenţial, potrivit news.ro.
Poziţia patriarhului rus afectează relaţiile din cadrul religiei ortodoxe. În martie, Biserica Ortodoxă Rusă din Amsterdam a anunţat că rupe legăturile cu liderul rus, alăturându-se unui număr tot mai mare de preoţi şi biserici care abandonează Moscova din cauza războiului din Ucraina. De asemenea, Comisia Europeană propune sancţionarea liderului Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Chiril, în cadrul celui de-al şaselea pachet de sancţiuni pe care le-a impus Rusiei ca răspuns la războiul din Ucraina, potrivit unui document consultat miercuri de AFP.
Patriarhia Moscovei îl avertizează pe Papa Francisc că a folosit ”tonul greşit”
”Papa Francisc a ales un ton greşit pentru a transmite conţinutul acestei conversaţii”, a comunicat Patriarhia Moscovei, deşi nu a menţionat în mod explicit afirmaţia Suveranului Pontif.
”Este puţin probabil ca astfel de declaraţii să contribuie la stabilirea unui dialog constructiv între Biseric Romano-Catolică şi Biserica Ortodoxă Rusă, care este deosebit de necesar în prezent”, se mai arată în comunicat. Liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, un aliat al lui Putin, percepe războiul ca pe un bastion împotriva Occidentului, pe care îl consideră decadent, în special în privinţa acceptării homosexualităţii.
Biserica Ortodoxă Rusă este de departe cea mai mare din Biserica Ortodoxă Răsăriteană, care s-a separat de creştinismul occidental odată cu Marea Schismă din 1054. În prezent, aproximativ 100 de milioane ortodocşi sunt numai în Rusia. Patriarhul Chiril i-ar fi spus Papei Francisc pe 16 martie că mass-media occidentală nu a reuşit să prezinte cu exactitate situaţia din Ucraina, potrivit Patriarhiei Moscovei.
El a mai menţionat că războiul din Ucraina a început în 2014, odată cu protestele pro-ruse. Liderul Bisericii Ortodoxe ruse a precizat că s-a referit la persecuţia vorbitorilor de rusă în oraşul-port Odesa, din Ucraina, însă Ucraina neagă orice astfel de persecuţie.
”Desigur, această situaţie (n.r. războiul din Ucraina) este asociată cu o mare durere în ceea ce mă priveşte. Enoriaşii mei sunt de ambele părţi ale confruntării, ei sunt în mare parte ortodocşi. Cum putem promova pacificarea celor care luptă cu scopul unic de a realiza consolidarea păcii şi a justiţiei?”, a mai declarat el, potrivit Patriarhiei Moscovei, relatează news.ro.
Preşedintele rus Vladimir Putina a invocat că extinderea NATO la graniţele Rusiei reprezintă unul dintre motive pentru care a izbucnit conflictul din Ucraina, în pofida asigurărilor oferite, pe măsură ce Uniunea Sovietică s-a prăbuşit, că alianţa nu se va extinde. Patriarhul Chiril a făcut şi el referire la acest subiect.
”Patriarhul Chiril a reamintit că, la sfârşitul erei sovietice, Rusia a primit asigurarea că NATO nu se va mişca un centimetru în direcţia estică. Cu toate acestea, această promisiune a fost încălcată”, a mai comunicat Patriarhia.
Statele Unite şi NATO neagă că au dat astfel de asigurări, dar susţin că ţările sunt libere să solicite aderarea la o alianţă pur defensivă şi care nu reprezintă nicio ameninţare pentru Rusia.