Oamenii vor scoate din buzunare mai mulți bani pentru gaze. Cu cât se vor scumpi facturile
Oamenii vor plăti mia mult pentru gaze. După liberalizarea de anul trecut, preţul gazului natural a crescut de aproape cinci ori la bursă.
Publicat: Miercuri, 21 Iulie 2021, 12:52 | Actualizat: Miercuri, 21 Iulie 2021, 16:24Se estimează că prețurile o să mai crească și asta va însemna automat scumpriri în lanţ, în magazine, dar şi facturi mai mari la gaze.
Această situație se reflectă și la nivelul prețului gazelor consumate de consumatorii casnici. Astfel, toți consumatorii casnici care au trecut anul trecut în piața concurențială, urmează să achite pentru următorul an prețuri mai mari cu 75 – 105%, conform unei analize a Asociației Energia Inteligentă, potrivit Observator.
Cât de mult am putea plăti la gaze
"Liberalizarea pieței gazului s-a făcut anul trecut și a pornit de la un preț care era foarte jos, pentru că a fost pandemie și nu a fost cerere și de aceea nu putem compara 2021 cu 2020 din punct de vedere al prețului", a spus ministrul Virgil Popescu în luna mai, la Digi24.
„Prețul gazului la 1 iulie eu cred că ajunge la nivelul prețului gazului din 2019”, a estimat ministrul energiei.
„Să nu uităm că prețul gazului din 2019 către clientul casnic a fost un preț reglementat, reglementat prost cu acea ordonanță 114, în care producătorii români de gaze naturale pierdeau, câștigau furnizorii, cumpărau ieftin, dar vindeau scump către clienții casnici”, a menționat Virgil Popescu.
Astfel, un consumator care a achitat în cea mai friguroasă lună a iernii trecute o factură de circa 778 lei, ar urma să scoată din buzunar în iarna 2021/2022, suma de peste 1.500 lei.
Având în vedere că mulți dintre consumatorii casnici au încheiat în urmă cu un an contracte în piața concurențială care urmează să expire în lunile iulie – septembrie 2021, aceștia ar trebui să fie foarte atenți în aceste zile deoarece contractele dețin clauze de prelungire a contractului existent la prețul comunicat de furnizor printr-o simplă notificare, potrivit Observator.
Astfel, consumatorul se va găsi în situația de a achita aceste prețuri în următorul an, în lipsa alegerii unui alt furnizor.
Scumpiri la energia electrică după liberalizare
Românii care nu au optat pentru un contract nou pe piaţa liberă a energiei plătesc facturi cu 26 la sută mai mari în ultimele luni la curent electric.
De la începutul anului şi până acum doar 1,3 milioane de români au încheiat un contract de piaţă liberă. Cei care nu au făcut-o încă riscă să plătească, de luna viitoare şi mai mult. Facturile ar putea fi cu aproape 8% mai mari. Explicaţia?
Pe aceeași temăDumitru Chisăliţă, expert in energie: ”Putem s-o punem pe seama eliminarii discount-urilor, dacă vorbim de serviciul universal, pentru consumatorii casnici. Aceste discounturi urmând să fie ridicate la 30 iunie 2021”.
Asta înseamnă, la un consum mediu de 125 kwh/lună cu aproape 100 de lei mai mult pe an.