Începând cu anul 2027, România va fi cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană, fapt care va avea loc odată cu debutul producției din zăcământul offshore Neptun Deep.
Această acțiune îi va obliga pe români să achite o nouă taxă care va fi inclusă în facturile de gaze.
Citește și: Prețurile medicamentelor se măresc începând cu 1 aprilie! Aproape 900 de medicamente sunt afectate
Iată ce spun specialiștii despre marele eveniment, dar și despre prețurile facturilor care vor crește semnificativ.
Românii sunt obligați să achite o nouă taxă pentru gaze
Florentina Manea a explicat faptul că o nouă directivă a Comisiei Europene va impune tuturor furnizorilor de gaze din România să includă în prețul facturilor această nouă taxă de carbon începând cu anul 2027.
Directiva Emission Trading System (ETS II) presupune extinderea obligativității plății certificatelor de carbon și pentru anumite domenii care pentru un moment nu sunt incluse. În acest sens, unele dintre cele mai importante sunt reprezentate de consumul de gaze al clădirilorm inclusiv cele rezidențiale și transportul rutier conform Florentinei Manea, potrivit economica.net
„Gazul natural este principalul combustibil care intră sub incidența ETS II, la care se adaugă combustibilii utilizați în transportul rutier: benzina, motorina, GPL. Prețul gazului natural furnizat către populație sau către alte sectoare industriale și costul benzinei și motorinei vor avea înglobate și prețul certificatelor de CO2, fapt care va determina o creștere a acestora începând cu anul 2027.
Prețul gazului natural furnizat căre populație sau către alte sectoare industriale care nu sunt incluse în schema EU ETS actuală va avea o creștere de aproximatiiv 0,06 RON/kWh. Calculul a avut la bază o valoare a certificatelor de CO2 de 60 de euro/certificat și 0,205 kg CO2/kWh” a precizat Florentina Manea în cadrul unui eveniment organizat de Asociația Furnizorilor de Energie în România.
Citește și: Locul de muncă plătit regește, cu până la 3.000 de euro pe lună. Angajatorii caută români muncitori
Astfel, începând cu anul 2027, toți românii care sunt clienți casnici de gaze naturale vor fi obligați să plătească taxa de carbon. În prezent, la nivelurile actuale de preț se estimează de către experți la o sumă de 6 bani / kWh.
Totuși, dacă luăm în calcul prețul maxim plafonat din prezent de 31 de bani / kWh, prețul gazului ar putea crește cu cel puțin 20%.
În cazul în care creșterea este socotită pentru un preț în metri cubi, scumpirea ar fi reprezentată de minim 63 de bani pentru un metru cub de gaz consumat.
„Este o povară pentru populație, mai ales pentru consumatorii vulnerabili, dar veniturile obținite din aceste certificate vor intra în Fondul European pentru Climă, unde – și aici e o veste bună – România are alocate șase miliarde de euro din cei 65. Dar România va trebui să prezinte un plan pentru climă și trebuie să găsească un mecanism de finanțare pentru vulnerabili” a mai adăugat Florentina Manea.