Pacientul 102, interviu-document! Andrei a povestit cum arată, de fapt, lupta cu noul coronavirus: „Efectele adverse au apărut de la prima administrare. Mi-a fost frică”
102. O cifră în statistica autorităţilor însă în spatele ei se află un om şi povestea unei lupte câştigate. Andrei Ando, pacientul cu numărul 102, vindecat la Arad, a povestit, la Observator, etapele unei perioade de coşmar: dureri ca o tortură, frică, tratament agresiv şi incertitudine în fiecare secundă.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 27 Aprilie 2020, 20:12 | Actualizat: Luni, 27 Aprilie 2020, 20:12„Mi-a fost frică, mă simţeam suspendat undeva între viaţă şi moarte şi fiecare oscilaţie de febră, de temperatură, fiecare tuse, fiecare apăsare în piept sau oscilaţie de tensiune arterială sau de puls, eu le percepeam ca nişte semne extreme extrem de negative”, povestește Andrei Ando, pacientul 102.
Andrei a fost diagnosticat cu COVID-19 pe 6 aprilie. A fost testat după câteva zile de frisoane şi febră. Simţea o presiune puternică în piept şi a răguşit brusc. Ajuns la spitalul TBC din Arad, a început lupta. Chiar dacă primea tratament, se simţea tot mai rău.
„Cel mai neplăcut pentru mine au fost durerile musculare. A fost groaznic. Am simtit că cineva îmi smulge muşchii”, a adăugat el.
Citește și:
Bărbatul povesteşte că a trecut prin momente cumplite: „Efectele adverse ale medicamentelor au apărut tot de la prima administrare: e o indigestie puternică musca transpiraţie abundentă, în general, o sfârşeală.”
Lua „un pumn de medicamente” pe zi
Cinci zile a durat calvarul. Apoi, medicii i-au administrat alt tratament şi durerea a trecut.
„Chiar mi-am făcut o fotografie: un pumn de medicamente luam în fiecare zi. Mi-a fost foarte teamă că în orice moment, situaţia se poate înrăutăţi.
De asta îmi era cel mai teamă: să nu mi se agraveze situaţia, să nu ajung pe Terapie Intensivă, să nu ajung pe oxigen”, a mărturisit Andrei Ando.
Citește și:
Îngerul în combinezon alb
În cele 15 zile de spitalizare, pe Andrei l-au ajutat gândul la cei dragi şi un înger în combinezon alb: un rezident de anul patru al cărui chip l-a văzut pe Facebook.
„A fost acolo pe baricade în ziua de Paşte, a doua zi de Paşte, nu a avut sâmbătă, nu a avut duminică, a vorbit foarte frumos, a fost foarte pozitivă.
Aş vrea ca toţi medicii să fie ca ea şi aş vrea ca toţi pacienţii să fie încredinţaţi că există speranţă.”
Citește și:
Acum, Andrei e acasă. Are încă dureri de gât, tuşeşte şi se simte obosit. Dar e optimist.
Povestea lui Andrei este povestea a peste 3.100 de pacienţi români care s-au vindecat până acum. Nu doar că au învins boala. Au şi învăţat să privească viaţa cu alţi ochi.