Mâine intrăm în Postul Paștelui 2019. Tradiții și obiceiuri în Postul Mare. Ce nu ai voie să faci
Postul Paștelui 2019. Credincișii ortodocși au încă din vechime numeroase tradiții și obiceiuri legate de Postul Mare. În această perioadă este cunoscut mai ales faptul că nu se fac nunți. Citește tot ce trebuie să știi despre tradițiile și obieiurile în Postul Paștelui.
Autor: Camelia Moldoveanu Publicat: Duminica, 10 Martie 2019, 12:02 | Actualizat: Duminica, 10 Martie 2019, 12:03Postul Paștelui 2019. Credincișii ortodocși au încă din vechime numeroase tradiții și obiceiuri legate de Postul Mare. În această perioadă este cunoscut mai ales faptul că nu se fac nunți. Citește tot ce trebuie să știi despre tradițiile și obieiurile în Postul Paștelui.
Postul Mare în 2019 începe pe 4 martie, dee luni după Lăsatul secului de carne pentru Postul Sfintelor Paşti și ține până la Duminica Sfântului Apostol Toma (5 mai).
Potrivit calendarului ortodox, începând cu 4 martie credincioșii intră în Săptămâna Albă. Această săptămână mai este cunoscută în popor și sub denumirea de săptămâna dinaintea postului Mare, cea în care creștinii pot să consume inclusiv miercurea și vinerea ouă, lapte, brânză și pește, dar nu și carne.
Postul Paștelui 2019. Rețetă brioșe de post, rapide și pufoase
Tradiții și obiceiuri în Postul Paștelui 2019
Pe parcursul postului există zile numite în calendarul ortodox zile cu „dezlegare la pește”, ceea ce înseamnă că cei care postesc au voie să mânânce pește. În Postul Mare, aceste zile sunt: Praznicul Bunei Vestiri, pe data de 25 martie și de Florii, în duminica dinaintea Paștelui.
Pe parcursul celor 40 de zile de post, credincioșii trebuie să se abțină de la anumite gânduri necurate, pofte, petreceri, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoţit de postul sufletesc.
În Postul Paștelui nu se cântă și nu se dansează. Potrivit rânduielilor bisericești, această perioadă de post amintește de suferințele lui Hristos pe cruce. Astfel în această perioadă pentrecerile sunt considerate nepotrivite.
Nu face paradă cu succesul. Chiar dacă ai o viață abundență, în Postul Paștelui ostentația este văzut că un păcat capital.
Se spune că de la postul propriu-zis pot fi scutiți copiii, femeile gravide, lăuzele și bolnavii, însă asta nu înseamnă că se pot lipsi de postul spiritual și de rugăciuni.