Sâmbătă, 2 martie, creștinii sărbătoresc Sâmbăta Morților sau Moșii de iarnă. Aceasta este ziua în care oamenii dau de pomană și respectă o serie de tradiții și obiceiuri! Ce trebuie să faci ca să îți meargă bine tot anul?
SÂMBĂTA MORȚILOR. TRADIȚII ȘI OBICEIURI. Se spune că dacă vrei să îți meargă bine tot anul, atunci de Sâmbăta Morților (2 martie) trebuie să dai de pomană. Mai mult decât atât, gospodinele nu trebuie să spele sau să facă treabă. Atenție și la modul în care dați pomană, este indicat să nu aprindeți lumânările cu bricheta și nici să nu aruncați ceea ce ați primit de pmană în ziua respectivă!
SÂMBĂTA MORȚILOR. TRADIȚII ȘI OBICEIURI. Conform tradiției populare, în această zi, toate bisericile din România îi pomenesc pe cei trecuți în neființă și care nu au avut parte de slujbe rânduite la înmormântare.
Potrivit, tradițiilor și superstițiilor, în unele zone ale țării bătrânii povestesc cum sufletele morților vin în această zi pe pământ, în timp ce credincioșii dau de pomană mâncare gătită pentru ca spiritele să îi ocolească.
SÂMBĂTA MORȚILOR. TRADIȚII ȘI OBICEIURI. Se spune că sufletele trecute în neființă vin de Sâmbăta Morților să se hrănească cu mireasma și aburii bucatelor pe care credincioșii în gătesc, astfel încât să le ajungă întreg anul.
De Sâmbăta Morților, credincioșii trebuie se dea de pomană sarmale, plăcintă, vin, colivă, colăci, fructe sau chiar și lumânări aprinse. În plus, la mormintele rudelor, oamenii trebuie să aprindă cel puțin două lumânări, care au rolul de a încălzi sufletele morților.
S-a schimbat totul. Anunț de ultimă oră pentru românii, care vor să-și cumpere o locuință prin „Prima Casă”... Accident cumplit! Un șofer s-a urcat cu mașina pe casa unui bucureștean!...