Antena

Pregătirea pentru Pandemia Coronavirus și siguranța apei potabile

Boală respiratorie cumplită, cunoscută sub numele de COVID-19, continuă să semene teroare în toată lumea. Având în vedere că unul din primele sfaturi este să ne spălăm regulat pe mâini, pentru a preveni transferul bolii, înseamnă mai mult că niciodată că furnizarea de apă curată și sigură este vitală pentru evitarea răspândirii virusului.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 15 Aprilie 2020, 08:05 | Actualizat: Miercuri, 15 Aprilie 2020, 08:17
Galerie de imagini
Pregătirea pentru Pandemia Coronavirus și siguranță apei potabile

În această perioada de criză se pun mai multe întrebări, iar una din ele este dacă virusul corona poate fi transmis prin apă. Organismele profesionale, instituțiile și asociațiile din sectorul apei, de la nivel mondial, au început deja să publice mai multe materiale și documente informative pentru a elimina îngrijorarea și pentru a stopa dezinformarea sau știrile false. Află în continuare cele mai bune sfaturi legate de aprovizionarea și consumul de apă pe durata autoizolarii (inclusiv detalii despre utilizare filtru apă și căni filtrante).

Coronavirusul și apă potabilă

Organizația Mondială a Sănătățîi (OMS) a lansat la începutul lunii martie un brief tehnic pentru furnizorii de apă. Nu există dovezi cu privire la supraviețuirea virusului COVID-19 în apă potabilă sau în apă deversată. OMS a subliniat că cele două cai principale de transmitere a virusului sunt prin contact și prin respirație.

Coronavirusul nu este "robust"; este mai puțîn stabil în mediu și mai sensibil la oxidanti, cum ar fi clorul. OMS mai spune că metodele convenționale, de centralizare, filtrare și tratare a apei, ar trebui să inactiveze virusul Corona. În zonele în care nu se efectuează tratare centralizată a apei, OMS recomandă tehnologiile de tratare a apei, inclusiv fierberea sau folosirea unor filtre ultraperformante sau nonofiltre performanțe, iradiere solară, iradiere UV și clorare dozată în mod corespunzător.

Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor au remarcat că virusul Corona nu a fost detectat în apă potabilă. Microbiologul Gertjan Medema de la Institutul de Apă KWR a confirmat că apă potabilă din Olanda este protejată împotriva coronavirusului.

El a declarat că "Utilitățile de apă potabilă care își produc apă din surse de apă de suprafață au creat toate barierele de dezinfectare multiplă cu scopul eliminării bacteriilor, virușilor și protozoarelor, care sunt de asemenea, protejate de Analiză Siguranței Microbiene a Apei Potabile. Apele subterane, la rândul lor, sunt protejate în suburbiu împotriva tuturor contaminanților microbieni, inclusiv a virusurilor."

Pandemia Coronavirus (Covid-19) și siguranță apei potabile

Te îngrijorează stocarea de apă în timpul pandemiei de Coronavirus?

Vrei să știi cum te poți proteja?

Te gândeșți dacă virusul se transmite prin apă de la robinet?

Recomandari A1

Sau dacă ai nevoie de un filtru de apă împotriva Coronavirus?

Iată câteva repere importante despre apă și Coronavirus.

Doar timpul este cel care va spune cât de nefastă este răspândirea Coronavirus în cele din urmă. Unii preconizează că circa 40 - 70% din populație s-ar putea infectă în următorii 1 - 2 ani, în timp ce alțîi consideră că virusul va putea fi învins și va slabi atunci când vor apărea temperaturile înalte.

Între timp, este indicat să te pregăteșți pentru ce este mai rău și să speri la ceea ce este mai bine. Iată un scurt ghid care te poate pregăți pentru asta.

Sfaturi pentru a evita să te infectezi cu virusul Corona

- Spală-te frecvent pe mâini

Spală mâinile frecvent cu apă și săpun timp de cel puțîn 20 de secunde sau folosește un dezinfectant.

De ce?
Pentru că spălarea mâinilor cu apă și săpun sau folosirea unei soluțîi pe baza de alcool ucide virușii.

- Menține distanță socială

Menține o distanță de cel puțîn 1 - 2 metri față de alte persoane, dar mai ales de cei care tușesc sau strănută.

De ce?

Când cineva tușește sau strănută, pulverizează mici picături de lichid din nas sau gură, iar acestea pot conține viruși. Dacă eșți prea aproape de o astfel de persoană, poți inspiră picăturile, inclusiv virusul Corona, dacă persoană care tușește este infectată deja.

- Exersează igienă respiratorie

Asigura-te că tu și cei din jurul tău urmăți o igienă respiratorie corespunzătoare. Asta înseamnă să-ți acoperi gură și nasul cu cotul sau cu dosul palmei sau cu un șervețel atunci când tușeșți sau strănuți. Aruncă imediat șervețelul folosit.

De ce?

Pentru că picăturile răspândesc virusul. Dacă vei respectă o igienă respiratorie corectă, îi vei proteja pe oamenii din jurul tău de viruși, cum ar fi răceală, gripă și Coronavirus.

- Dacă ai febra, tușe și dificultăți respiratorii, solicită asistență medicală la timp

Rămâi acasă dacă te simți rău. Dar, dacă ai febra, tușe și dificultăți de respirație, solicită asistență medicală cât mai curând.

De ce?

Acest lucru te poate proteja și poate ajută la prevenirea răspândirii virusului și a altor infecții.

Lista de aprovizionare de urgență pentru Covid-19

Este o idee bună să te aprovizionezi întotdeauna pentru 1- 2 săptămâni cu alimente de baza, pentru situații de urgență când magazinele ar putea să se închidă.

Iată o lista scurtă de aprovizionare cu produse de baza, pe care ar trebui să le ai în casă.

Alimentarea cu apă potabilă în timpul autoizolarii din cauza coronavirusului

În caz de panică, unul din primele lucruri pe care trebuie să le cumperi și să te asiguri că le ai în casă este apă îmbuteliată. Cu toate astea, poate fi destul de dificil să te aprovizionezi cu apă îmbuteliată care să-ți ajungă timp de 14 zile. De aceea, cea mai bună, economică și confortabilă soluție este un filtru de apă de înalta calitate. Astfel, vei putea fi sigur că ai acces la apă potabilă, curată și proaspătă, în mod nelimitat.

În caz de urgență reală, este bine să ai apă depozitată în sticle, pentru 1 - 2 zile.

Coronavirusului se transmite prin apă?

Nu. Apă de la robinet este sigură pentru consum. Nu există nicio dovadă care să ateste că virusul COVID-19 supraviețuiește în apă potabilă sau în apele menajere.

Conform unui studiu de la Universitatea din Arizona realizat în anul 2008, coronavirusurile nu s-au dovedit mai rezistente la tratarea apei decât E.coli sau poliovirusurile - care sunt utilizate în mod normal că surogat pentru evaluările performanței tratarilor. Rezultatele studiilor de specialitate sugerează că supraviețuirea coronavirusurilor depinde de temperatura, care trăiesc mai degrabă la temperaturi mai scăzute. Prin urmare, se preconizează că virusul Corona va fi redus în apele menajere brute și în apele de suprafață în anotimpurile mai calde.

Pentru apă de la robinet, este foarte puțîn probabil că virusul Corona să supraviețuiască, având în vedere că apă este tratată și dezinfectată (clorurata). Nu a existat niciun focar de virus în apă clorata tratată în Europa timp de 30 de ani. Combină acest lucru cu un filtru de apă și poți fi sigur că bei o apă sigură de la robinet.

Coronavirusului se poate răspândi prin apă îmbuteliată?

E puțîn probabil că virusul să fie găsit în apă, dar s-ar putea răspândi/ transmite dacă folosești aceeași sticlă de băut cu o persoană care are coronavirus sau dacă reutilizezi o sticlă și o atingi după ce a luat contact cu o suprafață cu virusul Corona.

Prin urmare, evita reutilizarea sticlelor de apă și evita să împărți sticlă cu o altă persoană. Nu există dovezi care să arate că apă îmbuteliată este mai sănătoasă ori mai sigură decât apă de la robinet.

De aici desprindem 3 concluzii importante:

1. Coronavirusului nu se transmite prin apă de la robinet, după cum arată studiile actuale disponibile.

2. Pregătește-te din timp pentru perioada de auto-izolare din cauza pandemiei de Coronavirus, investind într-un filtru de apă de calitate.

3. Coronavirusul nu se transmite prin apă îmbuteliată decât dacă reutilizezi sticlă sau dacă bei din aceeași sticlă de apă cu o persoană infectată.

Coronavirus: De ce să cumperi acum un filtru de apă?

1. Este mai comod să bei apă de la robinet, mai ales când trebuie să #STAIACASA din cauza pandemiei de coronavirus

Să cumperi apă înseamnă să ieși din casă frecvent, să mergi la magazin, să te expui și poate să-i expui pe alțîi din cauza răspândirii virusului Corona, să cari mai multe sticle de apă acasă, să le depozitezi și să le scoți de fiecare dată când ai nevoie de apă, una câte una (poate chiar să le ridici în brațe, în condițiile în care ai cumpărat sticle de câte 5, 6 sau chiar 10 litri).

În cele din urmă, toate aceste sticle de plastic goale vor ajunge la gunoi. E clar că acest lucru nu este benefic nici pentru ține că și consumator, dar nici pentru planetă, din cauza consumului de plastic.

Cu un filtru apă de robinet, poți avea acces la cantități nelimitate de apă potabilă direct de la robinet. Tot ce trebuie să faci este să-l instalezi cu ușurință și să-i schimbi cartușul la câteva luni.

2. Apă filtrată este mai bună pentru sănătatea ta

De ani buni, companiile de apă îmbuteliată își promovează apă că fiind o alternativă sănătoasă, bogată în minerale. Dar, cât de adevărat este acest lucru? Nu există dovezi că apă îmbuteliată este mai bună decât cea de la robinet. Pe de altă parte, un filtru de apă poate da un gust mai bun apei și reduce riscul de a consumă contaminanti.

Ai copii mici? Atunci ar trebui să te gândeșți serios să instalezi un filtru de apă, pentru că nu există o cantitate sigură de metale grele sau nitrați pentru copiii mici în creștere.

Studiile recente au arătat că apă îmbuteliată conține microplastice, iar asta înseamnă că ai putea să consumi până la 30 de cărți de credit de microplastice pe an.

3. Economisește bani cu un filtru de apă

O familie plătește foarte mulți bani pentru apă îmbuteliată, în fiecare an. Cei care aleg apă unui brand, plătesc chiar mai mult. În comparație cu această apă îmbuteliată, poți investi o dată într-un filtru de apă și vei ieși în câștig.

4. O alegere mai bună pentru planetă

Apă îmbuteliată este nefastă pentru Planetă noastră. Nu contează dacă folosești sticle din sticlă sau reciclezi plasticul. Daunele includ extracția de ulei pentru a produce sticlele de plastic, amprenta CO2 a apei îmbuteliate care la nivel global este aproape la fel de mare că industria aviației, deșeurile de apă și plastic.

În schimb, filtrele de apă și cănile filtrante sunt o alternativă mult mai sănătoasă.

Suntem în plină pandemie de coronavirus și toată lumea încearcă să se adapteze noilor schimbări. Cu toate că alternativă filtrării apei a fost întotdeauna benefică pentru oameni, acum mai mult că niciodată merită să investești într-un filtru de apă sau o cană filtranta. Scapă de căratul sticlelor de apă îmbuteliate de la magazin și instalează un filtru apă la robinet ori folosește o cană filtranta. Este mult mai convenabil, mai confortabil și sănătos. Apă filtrată astfel este proaspătă și curată, iar prin alegerea pe care o faci vei contribui de asemenea la protejarea Planetei, prin reducerea consumului de plastic.

Pentru mai multe oferte și soluțîi de filtrare apă, intră pe evoMAG. Poți comandă în deplină siguranță chiar și acum în plină pandemie Coronavirs. Comandă direct online și primești filtrul de apă sau cană filtranta direct la ușa.

Whatsapp LinkedIn
coronavirus covid 19 covid pandemie pregatiri apa potabila apa
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e thriller-ul coreean care te va captiva. Când tentațiile și ambiția duc pe un drum fără întoarcere. Vezi primele episoade disponibile.
Stirile zilei Filmul tragediei din Suceava, unde doi frați de 1 şi 3 ani au murit arși de vii: "Se auzeau ţipetele copiilor în casă. Flăcările erau prea mari"
Videoclipul zilei
Citește și
O nouă tulpină COVID XEC va ajunge în România. Epidemiologii spun că etapa de conviețuire cu virusul...
Ce trebuie să știi despre noua variantă de coronavirus „Pirola”, cu zeci de mutații. Poate infecta...
Ce este și cum se manifestă Eris, o nouă variantă de coronavirus. EG.5 circulă în SUA, China, dar şi...
Tot ce trebuie să știi despre noua subvariantă de COVID, denumită XBB.1.5. sau Kraken. Ce este și cum...
Video recomandate
Video
Citește și
Ce este „Nose Cover”. Cum arată cel mai nou trend de pe TikTok Catine.ro
Celebra actriță Cansu Dere vorbește despre rolul ei din noul proiect la care lucrează. În ce producție o pot... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul... Libertatea.ro
Amnistia fiscală ratează țintele Guvernului. Câștigurile imaginate riscă să fie pierderi dure. Economist:... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
Ce a făcut Nicolai Tand a doua zi după finala Asia Express. Ce a dezvăluit abia acum: „Mare mi-a fost mirarea... Elle
Ce este sourdough, “pâinea de bogați”, cum îi spune Dana Budeanu! Ce beneficii are și cum se... Spynews.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!” BZI
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat HelloTaste.ro
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de aur. Proprietarul nu știa... Antena3.ro
O banană lipită de un perete s-a vândut la licitație cu un preț fantastic. Cât a plătit cineva pentru „opera... useit
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Amazon concediază 400 de angajați din România Wall-Street
Horoscop pentru mâine: Previziuni astrologice pentru toate zodiile Kudika
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!” Playtech
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt Redactia.ro
Ecuaţia independenţei financiare. Câţi bani trebuie să economisim pentru a avea nevoile asigurate pe viaţă Observator
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează MediCOOL
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta HelloTaste
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie ProSport
Test IQ exclusiv pentru genii | Care dintre aceste 4 numere este un număr prim: 207, 717, 777 sau 997? Gandul
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus CanCan
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți cu posibilități reduse vor primi... DeParinti
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos ZUTV
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura UseIT
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Hello Taste