Premierul Florin Cîțu a anunțat noi relaxări de la 1 august. Ce se va întâmpla cu măștile purtate la interior
Primierul Florin Cîțu a anunțat că autoritățile mai pregătesc o serie de relaxări pentru data de 1 august. Această nouă etapă de relaxare în pandemie va viza preponderent organizarea evenimentelor în exterior.
Publicat: Miercuri, 21 Iulie 2021, 11:34 | Actualizat: Miercuri, 21 Iulie 2021, 12:10Pe 1 august va avea loc o nouă etapă de relaxare, potrivit celor menționate de prim-ministrul Florin Cîțu. Totuși, relaxări precum renunțarea la mască în spații publice interioare nu vor avea loc.
Premierul a precizat că situația epidemiologică a României este încă una bună, așa că ne permitem o extindere a numărului de oameni la evenimente organizate în exterior.
Totuși, nu scăpăm de obligativitatea purtării măștii în interior. Totodată, condițiile de intrare în țară și împărțirea țărilor pe lista verde sau roșie, în funcție de situația epidemiologică a fiecărui Stat, vor rămâne neschimbate.
Ce relaxări pregătesc autoritțile de la 1 august
„Relaxări, nu restricţii. Nu scăpăm de mască la interior, deocamdată. Sunt relaxări mai mult pentru evenimente în spaţiu în aer liber, cu un număr mai mare de participanţi. Ora nu se schimbă, rămâne tot ora 2 noaptea. Nu sunt foarte multe relaxări. Aşa cum arată acum situaţia, mergem cu ce avem, cu excepţia evenimentelor. Suntem încă într-o situaţie foarte bună. Avem şi condiţii la intrarea în ţară pe care nu le modificăm”, a declarat Florin Cîțu, potrivit news.ro.
Ce spune Florin Cîțu despre viitorul val 4 al pandemiei de coronavirus
Premierul a reiterat ideea potrivit căreia este așteptat un al patrulea val de infectare cu coronavirus. De asemenea, Florin Cîțu a amintit că în perioada următoare este posibil ca specialiștii să ceară o a treia doză de vaccin.
„Suntem precauţi. Singura pregătire pentru valul 4 este vaccinarea. Rămân vaccinuri şi pentru a treia doză. Aşteptăm decizia, dar specialiştii se îndreaptă spre acest lucru. Ei ne vor spune că trebuie administrată. Aşa arată direcţia în care merg discuţiile”, a declarat premierul, marți.
Pe aceeași temăTot marți, Valeriu Gheorghiță a vorbit despre versiunea Delta a coronaviruslui:
"Din datele existente cunoaştem faptul că este mult mai contagioasă şi aceste lucruri deja sunt cunoscute, are o contagiozitate şi o transmitere de la o persoană la alta de două ori mai mare decât tulpina iniţială parentală, cu 60% mai mare decât tulpina Alfa. În ceea ce priveşte virulenţa acestei tulpini, se pare că ar creşte riscul de spitalizare de 2,5 ori mai mult decât tulpinile iniţiale, decât celelalte variante virale de îngrijorare. Ca atare, cumulând faptul că vorbim în momentul de faţă de o tulpină care se răspândeşte mult mai uşor, care are o rată bazală de reproducere a cazurilor de circa 6-7, ceea ce înseamnă că un caz pozitiv generează alte 6-7 cazuri secundare...”, a precizat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare. De asemenea, acesta a menționat că specialiștii se așteaptă la un val 4 de infectare foarte agresiv:
"Experţii acest lucru estimează că, într-adevăr, valul 4 va fi mult mai agresiv decât valurile de la acest moment, diferenţele fiind legate de nivelul de imunizare din populaţie, nivelul de vaccinare. Cu cât numărul şi procentul persoanelor vaccinate este mai mare şi aici mă refer în mod deosebit la persoane vulnerabile, cu atât consecinţele negative, traduse prin numărul de persoane spitalizate, numărul de persoane admise în secţia de terapie intensivă şi numărul de decese, va fi mai mic. Cu cât numărul persoanelor vulnerabile este mai scăzut ca acoperire vaccinală, cu atât riscul de creştere a numărului de persoane spitalizate cu formele severe şi persoane care din păcate pot să îşi piardă viaţa”, a completat Gheorghiță.