Reacția directorului ANM, Elena Mateescu, după criticile legate de ciclonului Ashley. Mulți au spus că furtuna nu a existat
Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a reacționat la criticile aduse după isteria creată de un ciclon care nu ar fi existat. Furtuna despre care s-a vorbit că o să facă ravagii în țară duminică, 29 septembrie 2024, s-a dovedit a fi doar o ploaie de toamnă.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 01 Octombrie 2024, 12:26 | Actualizat: Marti, 01 Octombrie 2024, 12:54S-a creat o isterie în jurul ciclonului Ashley, după ce un expert a afirmat că acesta a fost doar „o găselniță românească”. În urmă cu o săptămână, meteorologii au anunțat că o furtună va face ravagii în mai multe zone ale lumii.
Ciclonul Ashley a fost așteptat și în România începând de duminică, 29 septembrie 2024. O mare parte a romanilor au stat cu teamă că locuințele lor vor fi luate de ape, însă furtuna anunțată a fost doar o ploaie mocănească, în unele zone ale țării.
Ce spune directorul ANM, Elena Mateescu, despre isteria care s-a creat în jurul ciclonului Ashley
Directorul ANM, Elena Mateescu, a decis să lămurească situația. Aceasta a dezvăluit motivul pentru care furtuna nu și-a făcut apariția în România la finalul săptămânii trecute.
„Administrația Națională de Meteorologie nu a confirmat niciodată că ar fi în desfășurare pe teritoriul țării noastre ciclonul Ashley. Administrația Națională de Meteorologie, când emite aceste avertizări, ia în calcul și analizează toate instrumentele de care dispune, respectiv modelele numerice de prognoză a vremii. Modelele de arie limitată indicau o probabilitate foarte mare ca aliniamentul zonei Galați, pe o linie de convergență, să înregistreze în partea de centru și vest valori de 70 de l/mp”, a declarat Elena Mateescu, conform b1tv.ro.
Pe aceeași temă„Având în vedere condițiile preexistente, ca urmare a unui sol deosebit de îmbibat, suprasaturat, având în vedere episodul anterior, situația râurilor colmatate, cantități de 25, 40 de l/mp, puteau să mențină și să crească riscul intervențiilor în zonă, astfel încât instituirea Codului roșu s-a bazat pe aceste argumente”, a mai adăugat directorul ANM.
Elena Mateescu a vorbit și despre cei care s-au mobilizat atunci când au aflat de vremea severă. O mulțime de critici au apărut în mediul online, după ploaia de toamnă de duminică, 29 septembrie 2024.
„Mesajul este că într-adevăr modelul luat în considerare a putut să supraestimeze, ar trebui într-adevăr văzut contextul sinoptic în baza căruia modelul de arie limitată (…) și ingredientele care au stat la baza, sigur că da, acestei supraestimări.
Cu siguranță, vom analiza, pentru că așa o facem de fiecare dată după un astfel de episod, însă faptul că s-au luat măsuri astfel încât să putem minimaliza pierderile potențiale ale unui risc crescut ca urmare a unor cantități mai mari pe situația preexistentă, cu siguranță, totuși, a fost o acțiune care să merite o astfel de intervenție. Până la urmă, suntem toți în siguranță și mai ales acei oameni”, a mai spus directorul ANM, conform sursei citate.
Pe aceeași temăÎntrebată despre afirmațiile specialistului din Iași, care susține că ciclonul Ashley a fost doar „o găselniță românească”, Elena Mateescu a oferit un răspuns direct: „Dar nu am confirmat niciodată din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie că ciclonul Ashley este în desfășurare. El este primul pe o listă, în așteptare, a serviciilor meteorologice britanice, olandeze și irlandeze, care dau denumirea unor astfel de evenimente extratropicale”.