16 ani de la tragedia de la Mihăilești. Sandra Stoicescu a transmis în direct de la fața locului: ”Suntem aici pentru a onora memoria colegilor noștri!” Ultimele imagini filmate de Ionuț Barbu, cameramanul Antenei 1
Ziua de 24 mai înseamnă, fără doar și poate, tragedia de la Mihăilești, când 18 oameni, între care doi jurnaliști ai Antenei 1, Ionuț Barbu și Elena Popescu, și-au pierdut viețile. Sandra Stoicescu, prezentatoarea Observatorului de la ora 19:00, s-a aflat atunci la serviciu și a transmis de la fața locului, alături de colegul ei de atunci, Lucian Mândruță.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Duminica, 24 Mai 2020, 13:33 | Actualizat: Duminica, 24 Mai 2020, 13:59”Suntem aici pentru a onora memoria colegilor noștri uciși de explozia unui camion încărcat cu saci de azotat de amoniu. Unii dintre ei, între care pompierii și colegii noștri, erau la datorie.”, spunea Alessandra Stoicescu.
De asemenea, ea a stat de vorbă cu un martor, care a oferit detalii cutremurătoare despre tragedia de la Mihăilești. ”Erau bucăți de carne, cranii, mâini, picioare, amestecate cu sânge, cu noroi, erau oameni morți lângă oameni vii, pompieri morți lângă pompieri vii, erau oameni care strigau după ajutor, toți implorau ajutor, toți cereau milă și îndurare de la cineva, pentru că ambulanțele nu sosiseră.Ei ajunseseră primii. Am văzut mașina lor, cu care mergeau la filmare. La 10 minute după ce am aflat că Doru, colegul meu, a reușit să filmeze după crater, mi-a spus că e chiar mașina lor. El l-a întors pe Ionuț și a văzut că murise. La fel și pe Elena. Nu știu cum a avut tăria.”, a povestit o tânără care a stat de vorbă cu Sandra Stoicescu imediat după tragedie.
De atunci au trecut 16 ani, dar rănile nu s-au vindecat nici acum. Ani mai târziu, Alessandra Stoicescu și-a amintit cu tristețe despre acele momente.
”Am făcut observatorul de acolo. Mi s-a părut o grabă a autorităților de a acoperi totul, de a nivela șoseaua. Mi s-a părut o grabă de a acoperi tragedia, de a se ascunde ceea ce se întâmplase. Au murit atâțea oameni și cei doi colegi ai noștrii...”, a declarat Sandra Stoicescu pentru DeCe News.
Filmul tragediei de la Mihăilești
La ora 4:57, un tir care transporta 20 de tone de azotat de amoniu s-a răstoarnt la intrarea în comuna buzoiana Mihăilești. După 20 de minute, la fața locului au ajuns două autospeciale de la unitatea de pompieri din Buzău. În același timp au ajuns și corespondenții Antenei 1, Elena Popescu și Ionuț Barbu.
În zonă s-au strâns destui oameni, deși era dimineața devreme.
La ora 5:47 are loc o prima explozie în cabina camionului, însă nimeni nu se sperie. Pompierii au continuat să-și facă treaba și să se lupte cu flăcaăile. Ionuț filma în continuare și Elena încerca să afle detalii.
La ora 5:49 tragedia și panica a lovit zona. A doua explozie a pulverizat totul în jur. Craterul produs în urma deflagrației a avut opt metri diametru și patru adâncime. Suflul a spart geamurile a îndoit tabla unor mașinui aflate la 200 de metri distanță.
Tragedia de la Mihăilești - bilanțul tragic al deflagrației
În urma exploziei de la Mihăilești, 18 persoane au murit, iar alte 13 au fost rănite:
- Alin Magearu, 37 de ani, Buzău
- Camelia Simion, 50 de ani, Râmnicu Sărat
- Daniel Pelmuş, 37 de ani, Mihăileşti, Buzău
- Doru Mihai Mihalache, căpitan, 33 de ani, Buzău
- Elena Popescu, reporter, 26 de ani, Valea Râmnicului, Buzău
- Emil Şerbu, Valea Râmnicului, Buzău
- Florin Valentin Oprea, locotenent post-mortem, 21 de ani, Blăjani, Buzău
- Georgian Medeleanu, locotenent post-mortem, 21 de ani, Blăjani, Buzău
- Ion Tudose, 34 de ani, Mihăileşti, Buzău
- Ionuţ Ovidiu Barbu, cameraman, 25 de ani, Buzău
- Liviu Stan, locotenet post-mortem, 23 de ani, Tisău, Buzău
- Marian Ailincăi, 26 de ani
- Nicolae Jianu, locotenent post-mortem, 25 de ani, Ruşeţu, Buzău
- Râca Ionescu, 34 de ani, din Mihăileşti, Buzău
- Romeo Necula, maior post-mortem, 35 de ani, Verneşti, Buzău
- Valentin Cezar Manta, locotenent post-mortem, 21 de ani, Tisău, Buzău
- Valentin Magearu, 23 de ani, Buzău
- Roman Marcu Florin, 36 de ani, Craiova, şoferul TIR-ului