Antena

Sfântul Andrei 2022. Tradiții și superstiții de 30 noiembrie. Ce e bine să faci în această zi pentru un viitor îmbelșugat

An de an, credicincioșii îl celebrează pe Sfântul Andrei, Ocrotitorul României, în ultima zi de toamnă. Tot pe 30 noiembrie, mii de români își sărbătoresc onomastica, purtând numele de Andrei, Andreea sau derivate. Iată tot ce trebuie să știi despre tradițiile și obiceiurile de Sfântul Andrei.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 29 Noiembrie 2022, 11:23 | Actualizat: Marti, 29 Noiembrie 2022, 14:50
Galerie de imagini
Sfântul Apostol Andrei este sărbătorit în fiecare an, la data de 30 noiembrie. Acesta se bucură la noi în ţară de o cinstire deosebită, fiind considerat Apostolul românilor sau creştinătorul poporului român.
Shutterstock

Sfântul Apostol Andrei este prăznuit pe data de 30 noiembrie 2021. El s-a născut în Betsaida Galileia, o localitate situată în nordul Țării Sfinte. În cultura populară românescă, noaptea și ziua în care acesta este sărbătorit au o încărcătură mistică și sunt încărcate de tradiții și superstiții pe care credincioșii le respectă cu sfințenie pentru un nou an prosper și lipsit de ghinioane.

Tradiția spune că pe 30 noiembrie se deschid porțile Iadului, iar spiritele încep să bântuie pe Pâmânt, motiv pentru care, recent, sărbătoarea a ajuns să fie considerată „Halloween-ul românesc”:

Cine a fost Sfântul Andrei, Ocrotitorul României

Sfântul Andrei a fost fratele Sfântului Petru și unul dintre cei 12 Apostoli a lui Hristos. Acesta a fost, inițial, ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul, după care a devenit al lui Iisus Hristos. "Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii" (Ioan 1, 29) au fost cuvintele pronunțate de Sfântul Ioan care l-au făcut pe Sf. Andrei să-l urmeze pe Mântuitor.

Conform Bisericii, Apostolul Andrei a fost primul propovăduitor al Evangheliei la geto-daci. El a predicat în Pont, Tracia și Scitia. De asemenea, Sfântul Andrei ar fi fost hirotonit ca episcop la Odussos sau Odessos pe Amplias, care era ucenicul lui. Biserica Ortodoxă îl prăznuiește și pe aceasta pe data de 30 noiembrie 2021.

În Scriptură, Sfântul Andrei este menționat și la înmulțirea pâinilor și a peștilor, dar și după Învierea lui Lazăr când, împreună cu Filip, îi spune Mântuitorului că niște elini doresc să-L vadă.

Sfântul Apostol Andrei a avut un sfârşit de mucenic, fiind răstignit, la Patras, lângă Corint, cu capul în jos, pe o cruce în forma de X, căreia i s-a spus mai pe urmă „Crucea Sfântului Andrei”.

Sfântul Andrei se bucură la noi în ţară de o cinstire deosebită, fiind considerat Apostolul românilor sau creştinătorul poporului român. El a fost proclamat Ocrotitorul României, în anul 1997, ziua de 30 noiembrie devenind astfel sărbătoare bisericească naţională, ca urmare a Hotărârii Sfântului Sinod din 14 noiembrie 2001.

Pe aceeași temă

Sfântul Andrei 2021: Tradiții, obiceiuri și superstiții

Recomandari A1

Potrivit mitologiei meleagurilor românești, în noaptea de Sfântul Andrei, hotarul dintre cele văzute şi cele nevăzute dispare, iar momentul este propice pentru unele practici de prospectare a viitorului, data de 30 noiembrie fiind astfel una bogată în smnificații, tradiții și obiceiuri.

Se spune că de Sfântul Andrei nu este bine să faci anumite activități casnice, iar gospodinele evită să să spele, să facă curat, sau să coasă. De asemenea, pe 30 noiembrie, nu se fac împrumutur și nici nu e bine să lenevești.

Tradiții și obiceiuri pe 30 noiembrie 2022 de Sfântul Andrei

Noaptea de 29-30 noiembrie 2021 este, cu sigurnață, una magică și e nevoie de câteva ”arme” pentru a ne proteja de influența spiritelor. Se crede că în noaptea aceasta, pentru a-și proteja casele credincioșii trebuie să întoarcă oalele şi cănile din casă cu gura în jos.

Oamenii trebuie să mănânce şi usturoi în acea seară sau să se ungă pe corp cu el. Zonele ce trebuie acoperite sunt: frunte, piept, spate, încheieturi. În plus, uşile şi ferestrele trebuie şi ele unse.

Ca mijloace de protecţie faţă de strigoi se mai folosesc firimituri de pâine împrăştiate în curte - pentru ca duhurile să nu intre în casă după mâncare. Și animalele din gospodărie trebuie ferite de spiritele care cutreieră pământul în această noapte, așa că li se pune în hrană busuioc sfinţit şi în apă agheasmă.

O altă practică este aceea de a descântă droburi de sare, pe care apoi le îngroapă sub grajd, pentru a fi scoase la suprafaţă de Sfântul Gheorghe (23 aprilie), fiind folosite la hrana animalelor, tot cu scopul de le proteja.

De asemenea, în unele zone ale țării, în noaptea Sfântului Andrei, oamenii aduc în casă crenguţe de vişin, le pun în apă şi, dacă înfloresc până la Crăciun, vor avea un an bogat. Un alt este acela de a planta de grâu în vase mici și în funcție de momentul în care încolțește oamenii pot prezice cum va fi anul următor.

Pe aceeași temă

Superstiții pe 30 noiembrie de Sfântul Andrei 2021

Tot în această noapte, fetele care vor să știe dacă se vor căsători trebuie să pună sub pernă un fir de busuioc. Se spune că își vor visa ursitul și dacă stau goale între două oglinzi la miezul nopții, cu două lumânări aprinse în mâini. Se crede că în cea din spate se văd scenele din viitorul acestora, dar și chipul bărbatului care le e predestinat.

În unele zone ale României, cele dornice să se cunune repede pun un ulcior de lut cu gura în jos și pe fundul lui adaugă 3 cărbuni încinși, după care spun o incantație menită să cucerească bărbatul cu care urmează să-și petreacă viața.

O altă modalitate de a afla cum arată iubitul este ca tinerele să țină în mână două lumânări aprine și să privească într-un pahar cu apa în care este pusă o verighetă sfințită.

Rugăciune către Sfântul Apostol Andrei

În numele Tatălui, și Fiului, și Sfântului Duh, Domnului să ne rugăm

Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis şi s-a făcut făptura, nu întoarce dumnezeiasca Ta faţă de la noi cei păcătoşi, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică şi înfricoşătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre pe care în toată ziua, cu nesocotinţă, în chip nenumărat le săvârşim.

Noi suntem păcătoşi şi pătimaşi, netrebnici şi plini de răutate, iar Tu eşti izvorul vieţii şi al milostivirii; nu ne lăsa, Doamne; nu trece rugăciunea noastră, a păcătoşilor, nici nu răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci, pentru că nu suntem vrednici a câştiga prin sârguinţa cea de toate zilele milostivirea Ta, dăruieşte-ne-o Tu, Doamne, ca un preamilostiv. Pentru rugăciunile Apostolului Tău Andrei, dăruieşte-ne nouă sănătate şi viaţă ferită de toată răutatea. Pentru pomenirea lui cea de azi ne întăreşte cu darul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor noastre, cu bucurie să lăudăm prăznuirea lui şi să slăvim preasfânt numele Tău, în vecii vecilor. Amin.

Whatsapp LinkedIn
sfantul andrei sarbatori religioase calendar crestin ortodox zile libere
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Situații-limită și investigații periculoase în sezonul 2 Hidden Assets. Vezi acțiunea în AntenaPLAY!
Stirile zilei Afacerea deschisă de Lăcrămioara şi fiul ei, Ciprian, cu 2 ani în urmă, are succes şi peste hotare. Preţul pe kg e în jur de 100 de lei
Videoclipul zilei
Citește și
Mesaje de Sfântul Andrei 2024! Urări și felicitări pentru sărbătoriții zilei. Ce nume se sărbătoresc
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei, 30 noiembrie 2024. Ce nu este bine să faci în acestă zi
Unde se află moaștele Sfântului Andrei, Ocrotitorul României. Unde se pot ruga creștinii pentru...
Spitalele din București care vor acorda asistență de Sfântul Andrei și 1 Decembrie. Unde poți apela...
Video recomandate
Video
Citește și
Zodii norocoase în ziua de 14 decembrie 2024. Doi nativi vor avea parte de reușite Catine.ro
Care este, de fapt, legătura dintre Victoria Ruffo și Eugenio Derbez în prezent. Ce zvonuri au apărut despre cei... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
O tânără care face curățenie în casele din Elveția a dezvăluit cât câștigă în fiecare lună: „Mai mult... Libertatea.ro
România în Schengen. Ce se schimbă pentru români de la 1 ianuarie 2025: „Potențialul va fi... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
Loredana Groza, extrem de mândră de fiica ei. Elena Boncea a defilat pe podium la o prezentare de modă. FOTO Elle
Cătălin Cazacu, primele declarații despre noua iubită! Ce apreciază la femeia de care s-a îndrăgostit:... Spynews.ro
Și-a făcut Klaus Iohannis operație estetică la față? Ce spun medicii esteticieni despre intervenție BZI
Cum se gătește acasă la Călin Georgescu? „Mâncarea este o relație autentică cu Dumnezeu!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Pancakes cu ciocolată și nuci în interior, perfecte pentru gustări dulci HelloTaste.ro
Cum arată apartamentele de 40 de milioane de dolari ale lui Bashar al-Assad de la Moscova Antena3.ro
De ce întârzie Jeff Bezos la ședințe aproape tot timpul. Miliardarul a dezvăluit adevărul din spatele obiceiului useit
Horoscopul zilei de 14 decembrie 2024. Peștii se relaxează. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Horoscop săptămânal, 16-22 decembrie 2024. Taurii își stabilesc obiective. Gemenii sunt răbdători. Balanțele... Jurnalul
Scapă de herpes în câteva ore - Tratament rapid și eficient Kudika
Fiica Loredanei Groza, apariție de senzație pe podium. Cum arată Elena Boncea la 26 de ani Playtech
Ce e bine să ai pe masă AZI de Sfântul Spiridon pentru a avea parte de prosperitate și sănătate Redactia.ro
Curier bătut cu bestialitate de doi indivizi în Cluj-Napoca, sub ochii trecătorilor. Scenele şocante au fost filmate Observator
Cât de dăunător este frecatul la ochi. Când cauzează expunerea la curentul de aer rece inflamarea ochilor MediCOOL
Șuncă fiartă în zeamă de varză. Rețetă tradițională HelloTaste
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux ProSport
Fenomene meteo ciudate în București de Crăciun, potrivit meteorologilor EaseWeather Gandul
Alexia Eram se răzbună cum știe mai bine. Sărutări pasionale pe stradă cu noul iubit CanCan
Rolul unei mătuși în viața nepoților săi. De ce este considerată importantă prezența ei, potrivit... DeParinti
Taylor Swift și-a încheiat turneul „Eras Tour”. Cântăreața este „epuizată, dar evident foarte, foarte... ZUTV
Telefonul cu cea mai bună cameră din 2025 a fost lansat la nivel global. Ce companie a impresionat UseIT
Supă cremă de mazăre. Rețeta ideală pentru post Hello Taste