Și în 2024 vom avea parte de spectacole astronomice. Ce ploi de stele putem vedea în România anul viitor
Anul acesta ne-am putut bucura de o serie de spectacole stelare. Însă și 2024 va fi la fel de spectaculos.
Publicat: Vineri, 29 Decembrie 2023, 17:39 | Actualizat: Sambata, 21 Septembrie 2024, 10:04Ploile de stele țin cu sufletul la gură nenumărați oameni. Unii dintre ei chiar își planifică vacanțele în funcție de data la care sunt anunțate și organizează evenimente pentru a celebra spectacolul celest.
Ploaia de meteori este un eveniment astronomic în care mai mulți meteori se pot observa pe cer în timpul nopții. Aceștia par să radieze dintr-un punct fix. Efectul de ploaie este cauzat de fluxul de corpuri cosmice care intră în atmosfera planetei noastre la o viteză extrem de mare și având traiectorii paralele.
Pe aceeași temăDe-a lungul anilor, au fost observate și inventariate mai multe zeci de ploi de meteori. Acestea au primit denumiri derivate de la denumirea constelației în care se află radiantul lor. Fiecare ploaie de meteori se produce anual, în aceeași perioadă, cu o intensitate variabilă de la un an la altul.
Ce ploi de stele putem vedea în România anul viitor
Anul 2023 a fost unul încântător din acest punct de vedere. Am avut parte de multe spectacole stelare, care ne-au făcut mai visători și ne-au determinat să ne amintim de bucuriile simțite în copilărie.
Pe aceeași temăNici 2024 nu va fi unul mai puțin spectaculos. Se anunță o serie de evemimente astronomice. Astfel că, potrivit unei surse, anul viitor ne vom bucura de Perseide, care au loc de fiecare dată în luna august.
Perseidele sunt cele mai spectaculoase ploi de stele. În 2024, se vor putea observa cel mai bine în noaptea dintre 12 și 13 august.
Pe aceeași temăO ploaie de stele care se poate observa din întreaga lume este reprezentată de Leonide. Leonidele vor putea fi observate în luna noiembrie.
De asemenea, vom avea parte de Geminide la jumătatea lunii decembrie. În cadrul acestui eveniment se vor putea observa în jur de 120 de meteori pe oră, în perioada de vârf. Această perioadă va fi pe 14 decembrie, însă ploaia de stele va ține de pe 7 până pe 17 decembrie.
Citeștet și: Solstițiul de iarnă 2023. Când are loc și care sunt tradițiile și superstițiile acestui eveniment
Geminidele reprezintă o ploaie de meteori provocată de 3200 Phaethon, care se presupune că ar fi o cometă stinsă. 3200 Phaethon este asteroidul descoperit în 1983, care obritează în jurul Soarelui la fiecare 3.3 ani
Geminidele sunt considerate cea mai bogată ploaie de meteori de peste an.
Pe aceeași temăDeși ploaia de stele poate fi observată de oriunde, pentru a observa întregul fenomen, este recomandat ca oamenii să se deplaseze într-o zonă fără poluare luminoasă, o zonă de munte, de unde se poate urmări cerul fără vreo obstrucție.