„Taxă pe lux.” Ce înseamnă și cum se aplică
Începând cu 2024, în România se va aplica o „taxă pe lux”. Cei vizați vor fi nevoiți să completeze și să depună o declarație la ANAF.
Publicat: Miercuri, 17 Ianuarie 2024, 14:21 | Actualizat: Sambata, 21 Septembrie 2024, 10:14Din acest an intră în vigoare o nouă taxă: „taxa pe lux”. Aceasta va fi pusă în aplicare pe o perioadă de cinci ani. Aceasta reprezintă o taxă suplimentară și doar unele persoane se încadrează în categoria vizată.
Pe aceeași temă„Taxă pe lux.” Ce înseamnă și cum se aplică
„Taxa pe lux” se implementează începând cu 2024 și va fi valabilă pentru cinci ani, conform unei surse. Statul impune astfel o taxă suplimentară pe mașinile și imobilele scumpe. Proprietarii sunt obligați să le declare și să se supună legii.
Pe aceeași temăAceastă taxă suplimentară este în valoare de 0,3% din suma care depășește 2,5 milioane de lei (aproximativ 500.000 de euro), în cazul proprietăților imobiliare, și 375 de mii de lei (aproximativ 75.000 de euro), în cazul autoturismelor.
Această lege a apărut la finalul lunii octombrie a anului 2023. Legea 296/2023 introduce în Codul Fiscal un nou titlu, stabilindu-se astfel un impozit special pe bunurile mobile și imobile de mare valoare.
Conform Legii 296/2023, impozitul special vizează, începând cu anul 2024, casele și mașinile scumpe, în felul următor:
- persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate/ proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România dacă valoarea impozabilă a clădirii depășește 2.500.000 de lei (aproximativ 500.000 de euro);
Pe aceeași temă- persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/ înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 de lei (aproximativ 75.000 de euro).
Impozitul se datorează pe o perioadă de cinci ani începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea autoturismului sau pentru fracțiunea de ani rămasă până la împlinirea perioadei de cinci ani de la această dată pentru cele la care predarea-primirea autoturismului a avut loc anterior.
Pentru persoanele care au trecut deja la predarea - acceptarea autoturismelor, taxa pe lux se plătește pentru perioada rămasă până la împlinirea celor cinci ani de la respectiva dată.
La fel, pentru cei care vor trece în viitor la predarea - acceptarea autoturismulor, taxa suplimentară se datorează pe o perioadă de cinci ani începând din anul fiscal de predare - acceptare.
Pe aceeași temăFiscul stabilește modelul și conținutul declarației care va fi utilizată în astfel de siturații. Persoanele vizate vor fi nevoite să completeze și să depună cererea la ANAF.