Uber și Bolt ar putea dispărea din România. Ce lege este pe masa Ministerului Transporturilor
Ministerul Transporturilor ar putea aproba o lege care modifică prevederi importante în ceea ce privește activitățile de transport alternativ, preum Uber și Bolt.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 11 Martie 2024, 13:48 | Actualizat: Luni, 11 Martie 2024, 13:49În a doua parte a lunii martie ar putea fi modificate prevederile privind activitatea de transport alternativ. La cererea taximetriștilor, Ministerul Transporturilor ar putea modifica legea.
Pe aceeași temăUber și Bolt ar putea dispărea din România. Ce lege este pe masa Ministerului Transporturilor
Guvernul ar putea schimba regulile în privința transportului alternativ, potrivit unei surse. Astfel că, Uber și Bolt ar putea dispărea din România. Proiectul întocmit de OUG este în dezbatere publică până pe 19 martie.
Schimbările prevăzute i-ar putea scoate de pe piață pe șoferii care prestează transport de persoane în regim de închiriere. Astfel ar putea fi afectați colaboratorii Bolt și Uber.
Pe aceeași temăÎn cursul zilei de duminică, 10 martie, reprezentanții Uber au trimis un e-mail tuturor șoferilor colaboratori:
„Vă aducem la cunoștință că Ministerul Transporturilor a publicat aici https://mt.gov.ro/web14/transparenta-decizionala/consultare-publica/acte-normative-in-avizare/5159-oug07032024dtr o propunere de modificare a OUG 49 / 2019 care prevede, printre altele eliminarea contractului de comodat și limitarea vârstei mașinii la 5 ani pentru prima autorizare.
Pe aceeași temăNoi suntem în permanent dialog cu autoritățile pentru a le explica importanța industriei transportului alternativ pentru șoferi și pentru România în general și vă ținem la curent cu evoluția discuțiilor. În acest moment nu se schimbă nimic în ceea ce privește colaborarea ta cu Uber iar modificarea curentă este în stadiul de propunere de modificare asupra OUG 49 / 2019.
Proiectul de OUG se află în dezbatere publică până în data de 19.03.2024. Poți trimite opinia ta cu privire la propunerile publicate în dezbatere publică de către Ministerul Transporturilor la următorul link sau la adresa de e-mail consultare.publica@mt.ro. Credem că vocea fiecăruia dintre șoferi este important să fie auzită.”
Conform sursei citate anterior, în proiectul de lege respectiv este precizat și faptul că șoferii Uber și Bolt vor putea efectua servicii de transport persoane doar în județul în care este înmatriculat vehiculul.
O altă schimbare ține de vechimea automobilului folosit. Aceasta nu trebuie să treacă de zece ani.
Pe aceeași temăDe asemenea, va fi obligatoriu ca autoturismele pe care se prestează activitatea de transport alternativ să fie în proprietatea firmei autorizate pentru acest tip de transport. În acest mod, șoferii nu vor mai putea încheia contracte de comodat și de închirire.
Astfel șoferii vor fi nevoiți să-și înființeze propriile firme de transport, strângând toate aprobările necesare unei astfel de proceduri.
Pe aceeași temăConform sursei citate, în prezent, peste 100.000 de șoferi activează pe piața de transport alternativ din România.