Rețetă de caracatiță cu dulceață de smochine și lichior de mastic, făcută de chef Yiannis Linos într-o veche tavernă din Grecia
În prima ediție din emisiunea Chefi fără limite, concurenții și chefii au degustat rețeta de caracatiță cu dulceață de smochine și lichior de mastic, prefătită de chef Yiannis Linos. Tazz îți dezvăluie cum să pregătești acest preparat chiar la tine acasă!
Publicat: Marti, 22 Februarie 2022, 15:24 | Actualizat: Joi, 13 Octombrie 2022, 10:21Prima ediție din super show-ul Chefi fără limite a adus nu doar numeroase peripeții și situații neașteptate, ci și provocări culinare ieșite din comun atât pentru concurenți, cât și pentru cei trei chefi.
În lupta lor pentru imunitate, cele trei echipe au primit câte o farfurie pe care au degustat-o și apoi au fost puși s-o reproducă. A fost vorba despre o rețetă de caracatiță cu dulceață de smochine și lichior de mastic, un preparat pregătit de chef Yiannis Linos, ce conduce una dintre cele mai vechi taverne din Chios (Grecia). Tazz îți arată cum să pregătești acest deliciu, chiar la tine acasă!
Pe aceeași temăDe asemenea, tot pe Tazz poți comanda preparate pe care le-ai văzut în emisiunea Chefi fără limite! Primești rapid și în siguranță produsele, chiar la tine acasă!
Pe aceeași temăRețetă de caracatiță cu dulceață de smochine și lichior de mastic - Ingrediente
Ca să obții 5 porții (aproximativ 350 de grame) vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 850 gr tentacule de caracatiță
- 250 gr roșii
- 250 gr ceapă galbenă
- 250 gr ardei kapia
- 250 gr morcovi
- 75 gr pastă de tomată
- câteva foi de dafin (după gust)
- 100 gr ulei de măsline extravirgin
- sare și piper (după gust)
- 10 gr zahăr (după gust)
- 150 gr dulceață de smochine
- 25 ml lichior de mastic
- 50 ml vin alb demisec
- frunză de mandarin (ca decor, opțional)
Rețetă de caracatiță cu dulceață de smochine și lichior de mastic - Mod de preparare
Chef Yiannis Linos, proprietarul uneia dintre cele mai vechi taverne din orașul Chios din Grecia, a dezvăluit cum se pregătește rețeta de caracatiță cu dulceață de smochine și lichior de mastic. Preparatul a dat multe bătăi de cap chefilor și concurenților în prima ediție a show-ului Chefi fără limite, dar Tazz îți arată cât de simplu și ușor poți pregătit toul, chiar la tine acasă!
Tentaculele de caracatiță prefierte se decongelează și legumele se curăță, se spală bine de tot și se taie în bucuri de mici dimensiuni, într-o oală. Se adaugă uleiul de măsline, în care se călește ceapa, morcovul și ardeiul kapia, după care se adaugă roșiile tăiate în cuburi, pasta de tomate, zahărul și se lasă la fiert, până ce totul capătă consistența unei tocănițe reduse de legume. Se adaugă sare și piper după gust, 2-3 frunze de dafin, după care se toarnă vinul, lichiorul de mastic, tentaculele de caracatiță și se lasă la fiert.
Pe aceeași temăLa final, ca farfuria ta să arate fix ca cea pregătită de Chef Yiannis Linos la Chefi fără limite, pune soteul de legume în mijlocul farfuriei și două tentacule de caracatiță, deasupra. Apoi adaugă o lingură de dulceață de smochine și decorează cu o frunză de mandarin, dacă ai.
Rețetă de caracatiță cu dulceață de smochine și lichior de mastic
Descoperă cu Tazz și alte rețete savuroase din emisiunea Chefi fără limite de la Antena 1. Cu un așa ajutor de nădejde, orice preparat gătit de chefi poate părea o joacă de copil!
Urmărește clipul video de mai sus ca să înveți cu Tazz cum să faci această minunată rețetă de caracatiță cu dulceață de smochine și lichior de mastic.
Pe aceeași temăCare este regulamentul pentru Chefi fără limite, un show original de cooking, travel și aventură produs de Antena 1
Chefi fără limite va aduce în fața telespectatorilor un show de cooking cu ingrediente de top: 3 chefi celebri – chef Sorin Bontea, chef Florin Dumitrescu și chef Cătălin Scărlătescu, locuri spectaculoase, rețete tradiționale, misiuni atent puse la punct, competiție și suspans.
Chefii trebuie să își împartă echipa în alte trei echipe de câte 2 oameni, pentru a participa la 3 misiuni simultane. Fiecare dintre aceste misiuni este legată de bucătărie și de ingredientele specifice acestei zone, iar odată castigate, ele aduc avantaje importante în lupta pentru imunitate. La una dintre aceste misiuni va participa și câte un chef, în încercarea de a-și duce echipa spre victorie. Emisiunea Chefi fără limite este disponibila integral pe Antena Play.
Chios, Lesbos, Limnos, Seres, Meteora, Corfu, Mani, Creta, Naxos, Atena sunt cele 10 insule grecești pe unde se vor plimba echipele.
Pe aceeași temăPrima ediție a fiecărei etape pune în joc imunitatea individuală. Chef-ul echipei care câștigă proba de gătit are dreptul să numească un concurent care scapă de o posibilă eliminare în etapa respectivă. Tema de gătit este stabilită de fiecare dată în această primă probă a etapei de chef-ul local, un invitat special al fiecărei zone în care vor ajunge.
O farfurie specifică locului, cu ingrediente caracteristice zonei respective, gătită de chef-ul local va trebui reprodusă sau reinterpretată de fiecare echipă în proba pentru imunitatea individuală. Pe tot parcursul sezonului, acest dish va putea fi gustat în premieră și de către telespectatori, pentru că va fi disponibil într-o secțiune special creată pe Tazz. Tot acolo, chef Sorin Bontea vine cu o propunere săptămânală de preparate care conțin ingrediente locale.
Metoda de jurizare este și ea surprinzătoare și cu siguranță va aduce multe emoții nu doar concurenților, ci și celor aflați în fața micilor ecrane. Emisiunea va putea fi urmărită în fiecare luni, marţi şi miercuri, de la 20:30, la Antena 1.