Cum arată în interior Biserica Visarion, locul în care Ianis Hagi și Elena își unesc destinele în fața lui Dumnezeu
În Piața Romană din București, Biserica Sfântul Visarion se pregătește să găzduiască unul dintre cele mai așteptate evenimente ale anului: nunta lui Ianis Hagi și Elena.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 12 Iulie 2024, 10:40 | Actualizat: Sambata, 13 Iulie 2024, 10:27Duminică, 14 iulie, tinerii își vor uni destinele în fața lui Dumnezeu, într-un lăcaș de cult cu o istorie impresionantă și o arhitectură deosebită.
Ianis Hagi și Elena își unesc destinele în fața lui Dumnezeu în Biserica Visarion din București, pe 14 iulie 2024
La evenimentul grandios al fotbalistului, care va avea loc duminică, 14 iulie 2024, vor participa personalități renumite din lumea sportului, inclusiv Cristi Chivu, Ilie Dumitrescu și Ilie Năstase. Ianis Hagi și soția sa, Elena, au ales o locație deosebit de frumoasă pentru petrecerea de nuntă. Cei doi au dorit să sărbătorească alături de cei 750 de invitați într-un cadru de vis, pe Domeniul Știrbey din Buftea.
Biserica Sfântul Visarion a fost construită între anii 1910 și 1913, datorită enoriașei Elena Eraclide, născută Stârcea, în timpul arhipăstoriei Mitropolitului Primat D.D. Conon Arămescu Donici. Piatra fundamentală a fost pusă la 20 iunie 1910 de către fostul Mitropolit Primat D.D. Atanasie Mironescu, iar sfințirea lăcașului s-a făcut la 14 octombrie 1913, în ziua Cuvioasei Parascheva, de către Arhiereul Valerian Rîmniceanu, fratele marelui cărturar Melchisedec Ștefănescu, potrivit informațiilor de pe site-ul oficial parohiasfantulvisarion.ro.
Pe aceeași temăBiserica a fost proiectată de arhitectul Ernest Doneaud, cunoscut și pentru proiectarea clădirii C.E.C.-ului din București și a Cazinoului din Constanța. Cu o suprafață de 230 metri pătrați, planul bisericii este în formă de cruce treflată, combinând stilul bizantin cu cel moldovenesc. Edificiul se remarcă printr-o turlă mare Pantocrator și două turle laterale mai mici, accesibile prin scări.
Pridvorul deschis, cu un plan de formă ovală, este susținut de patru coloane din piatră de Vrața, cu capiteluri și baze înflorate, ridicate pe piedestale înalte la baza cărora se află scările de la intrare. Portalul de intrare, realizat din piatră, are un chenar ornamental și un panou semirotund cu o icoană în mozaic reprezentând-o pe Sfânta Fecioară Maria cu Pruncul. Materialele folosite pentru construcție includ cărămida, piatra, lemnul și tabla de aramă pentru acoperiș.
Pictura în ulei, atât murală cât și cea a icoanelor de pe catapeteasmă, a fost executată de pictorul Constantin Gheorghiu, profesor la Școala de Belle-Arte din București. În tabloul ctitorilor de pe peretele de apus sunt reprezentați Mitropolitul Primat Conon Arămescu Donici, Elena Eraclide, Constantin Eraclide și Regele Carol I. Pictura bisericii a fost restaurată în 1968, când s-au adăugat în pridvor icoana Sfântului Visarion și icoana Sfântului Calinic de la Cernica, lucrări realizate de pictorul Arhim. Sofian Boghiu.
Între anii 2006 și 2007, Biserica Sfântul Visarion a beneficiat de ample lucrări de reparații capitale, atât la interior cât și la exterior. Aceste renovări au contribuit la păstrarea și îmbunătățirea frumuseții și integrității lăcașului de cult, asigurându-i un loc de cinste în inima Bucureștiului.
Duminică, 14 iulie 2024, Biserica Sfântul Visarion va fi martora unui moment special în viața lui Ianis Hagi și a Elenei. Încărcată de istorie și frumos ornamentată, biserica oferă un cadru perfect pentru ca cei doi tineri să-și unească destinele în fața lui Dumnezeu, în prezența familiei și a prietenilor dragi. Cu o arhitectură impresionantă și o istorie bogată, acest lăcaș de cult este cu adevărat un loc de poveste pentru un eveniment de poveste.