Antena

Motive să zâmbim în 2023. Chimicalele care afectează stratul de ozon au scăzut cu 50% și fenomenul poate continua

Stratul de ozon al Pământului este vital pentru a proteja toate formele de viață de radiațiile dăunătoare ale Soarelui. De-a lungul timpului, acest scut din stratosferă a fost afectat de emisiile de substanțe chimie, punând planeta în pericol, dar acum, cercetătorii vin cu vești bune.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 05 Decembrie 2022, 15:51 | Actualizat: Luni, 12 Decembrie 2022, 18:07
Galerie de imagini
Cercetătorii spun că în 2022 chimicalele care afectează stratul de ozon au scăzut cu 50% și fenomenul poate continua.
Profimedia & Hepta

De la începutul secolului 20, emisiile de substanțe chimice dăunătoare au început să afecteze numărul de molecule de ozon din atmosferă. Acest lucru a dus la deschiderea unei gauri de dimensiuni îngrijorătoare peste Antarctica, ce a crescut alarmant, în fiecare an, din cauza proceselor meteorologice și chimice complexe.

În 1987, la doar șapte ani după ce oamenii de știință au descoperit că substanțele chimice produse de om dăunează stratului de ozon, a fost semnat Protocolul de la Montreal. De altfel, tratatul, care are ca scop reducerea cantitatății de substanțe chimice emise, a fost unul dintre primele ratificate universal din istoria Națiunilor Unite, semnat de toate cele 197 de părți, transmite euronews.com.

Descoperite în electrocasnice, spray-uri de păr și produse de curățare industrială, aceste substanțe chimice au început să fie eliminate, treptat, pentru a proteja scutul din stratosferă. Și se pare că măsurile luate au avut succes!

Astfel, Lindt prezintă motive pentru care să zâmbim în 2023. Unul din ele? Micșorarea găurii din stratul de ozon din stratosferă.

Ce spun cercetătorii despre refacerea stratului de ozon de deasupra Antarcticii

Un studiu realizat recent de Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) a descoperit că nivelul de concentrații globale ale substanțelor chimice dăunătoare a scăzut cu puțin peste 50% în stratosferă la latitudini medii, față de măsurătorile din 1980, potrivit cbsnews.com.

Scăderea continuă a acestora, spun oamenii de știință de la NOAA, „arată că amenințarea față de stratul de ozon s-a micșorat într-o măsură semnificativă în 2022” și de asemenea, poate continua anul următor.

Dacă în 2021, gaură din stratul de ozon era mai mare decât dimensiunea Antarcticii în sine, acum cercetăorii preconizează că scutul planetei în fața radiațiilor UV s-ar putea reface „undeva în jurul anului 2070”. Toate acestea, doar în cazul în care oamenii continuă să respecte reglementările.

Pe aceeași temă

Stephen Montzka, cercetător în Laboratorul Global de Monitorizare al NOAA, a spus că rezultatul este îmbucurător, dar „în același timp, este puțin umilitor să realizezi că știința este încă departe de a putea rezolva problema epuizării stratului de ozon”, conform sursei citate anterior.

Cu toate acestea, „recuperarea stratului de ozon nu este o luptă pierdută”, se mai arată în raportul NOAA. Acest lucru este posibil doar cu scăderi susținute ale concentrației de clor și brom din atmosferă în anii următori și aderarea continuă la restricțiile de producție și consum prezentate în protocol”.

Recomandari A1

Gaura din stratul de ozon din Antarctica este monitorizată folosind imagini 3D

Până când se va închide, în cele din urmă, gaura din stratul de ozon este urmărită de Serviciul de monitorizare a atmosferei Copernicus (CAMS). Aceasta urmează un ciclu și de obicei, începe să se formeze în timpul primăverii în emisfera sudică - din august până în octombrie. Atinge dimensiunea maximă între mijlocul lunii septembrie și octombrie, apoi nivelurile de ozon revin la normal până la sfârșitul lunii decembrie, mai arată euronews.com.

În acest an, de la sfârșitul lunii august, oamenii de știință CAMS au monitorizat îndeaproape evoluția acesteia folosind modelare tridimensională.

„Conform datelor noastre de la începutul lunii septembrie, dimensiunea găurii de ozon se află în intervalul mediu. Cu toate acestea, vom urmări foarte atent în următoarele câteva săptămâni, deoarece găurile de ozon din 2020 și 2021 au început să crească abia mai târziu”, a declarat Vincent-Henri Peuch, director al Serviciului de monitorizare a atmosferei Copernicus.

Pe aceeași temă

De Sărbători, cadoul perfect este și cel mai simplu cadou, dacă este însoțit de un zâmbet! Și este atât de ușor să zâmbești când experimentezi fericirea autentică, alături de pralinele elvețiene Lindt LINDOR, care se topesc fin. Cu o tradiție ce durează din 1845, maeștrii ciocolatieri Lindt combină experiența și cele mai bune ingrediente, aducând zâmbete pe buzele celor ce aleg să se bucure de o ciocolată de calitate Lindt. Pralinele LINDOR sunt cadoul ideal pentru orice ocazie, cu atât mai mult de Crăciun! Și nu uita: sunt perfecte și pentru a te răsfăța, pentru că atunci când zâmbești, dăruiești!

Whatsapp LinkedIn
strat de ozon nasa 2023 lindt
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Marele Premiu de Formula 1™ de la Miami 2024 se vede LIVE online în AntenaPLAY 🏁 Pe 3, 4 și 5 mai, vezi toate etapele pe canalul dedicat.
Stirile zilei Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a găsit acasă, dar el n-a vrut să iasă la poartă. Cum a fost convins să se predea
Citește și
16 septembrie, Ziua Internațională pentru Protecția Stratului de Ozon
VIDEO! Afla cum sa te protejezi de radiatiile din aceasta perioada!
VIDEO! O "gaura" din stratul de ozon va ajunge deasupra Europei de Est in zilele urmatoare
Video recomandate
Video
Citește și
Zodii care pun accent mai mare pe pasiune decât pe succes pe 2 Mai 2024 Catine.ro
Demet Evgar a reușit să ridice așteptările pentru serialul Bahar. Actrița surprinde cu rolul său inedit Happy Channel
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat... Libertatea.ro
Surprinzător, o băutură e benefică pentru inimă și creier: Conține o substanță miraculoasă pentru corpul uman Ziare.com
„Mi-au plăcut aventurile!” Florin Piersic, dezvăluiri incredibile despre relaţia cu o femeie... AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște Spynews.ro
Așa prepară Nadia Comăneci sarmalele de Paște! „Așa am învățat de la mama!” BZI
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor HelloTaste.ro
Cum să îți asiguri venituri la bătrânețe fără să te bazezi pe pensie: ”Cu asta ar trebui să începem!” Antena3.ro
Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic s-a vândut cu o sumă record. Cât valorează acum accesoriul lui John... useit
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Diana Șoșoacă intră în cursa pentru Primăria Capitalei Wall-Street
Cum se pregătesc românii în așteptarea sărbătorilor de Paște Kudika
Totul despre petrecerile din casa lui Ion Dolănescu de 1 Mai! Ce făcea regretatul artist în fiecare an, nu lipsea... Playtech
Florin Piersic, transferat la terapie intensivă. Care este starea de sănătate a actorului Redactia.ro
1 mai, Ziua Internaţională a Muncii. Ce semnificație are: totul a început în SUA, în 1886 Observator
Ce este tiroidita autoimună. Cum se identifică și cum o poți controla MediCOOL
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri HelloTaste
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa ProSport
Metalul care ar putea SALVA Europa va fi din nou exploatat în România! Investiție de un miliard de dolari! Gandul
Florin Crișan, managerul Institutului Inimii din Cluj, dezvăluiri de ultimă oră despre Florin Piersic: 'Se află... CanCan
Simptomele sarcinii: 10 semne timpurii că ești însărcinată DeParinti
Britney Spears trebuie să-i plătească tatălui ei 2 milioane de dolari: „Familia mea m-a rănit. Nu s-a făcut... ZUTV
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la... UseIT
Cât timp se fierb ouăle de Paște. Sfaturi utile pentru ouă roșii perfecte Hello Taste
Ultimele știri
Prognoza meteo 2 mai 2024. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi
Chefi la cuțite, 1 mai 2024. Un concurent a fost salvat de la eliminare de Ștefan Popescu. Pe cine risca să piardă Orlando Zaharia
Chefi la cuțite, 1 mai 2024. Situație fără precedent în sezonul 13. Ce s-a întâmplat cu Orlando Zaharia: „Nu se simte bine!”
Chefi la cuțite, 1 mai 2024. Lăcrămioara Pintilie, accidentare dureroasă în timpul duelului. Irina Fodor a intervenit imediat
Chefi la cuțite, 1 mai 2024. Ce verdict uluitor a adus banda în battle șase. Două concurente și-au adresat replici acide
Chefi la cuțite, 1 mai 2024. Ștefan Popescu a sunat alarma pentru amuletă și toți chefii au făcut ochii mari. Ce a urmat
Chefi la cuțite, 1 mai 2024. Orlando Zaharia, înfuriat de gestul făcut de Alexandru Săbădeanu. Ce a anunțat Irina Fodor
Prognoza meteo 5 mai 2024. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut
Mireasa, sezon 7. Dani, primele declarații după ce Daiana a anunțat că e însărcinată. Ce spune viitorul tătic
Mai multe