Toamna, când deja se răcorește afară și suntem predispuși la răceli, este bine să avem în casă sirop natural de cătină cu miere, dar este și mai bine să ni-l preparăm singuri!
Despre benefiiciile cătinei și remedii naturale:
Prin cercetările medicale, îndelungi, s-a descoperit că fructele de cătină sunt extrem de bogate în vitamina C. Și ca o comparație, sunt de două ori mai bogate decât măceşele şi de cam de zece ori mai bogate decât citricele. Mai sunt bogate și în vitamina A, complexul de vitamine B, vitaminele E, K, P şi F, beta caroten, calciu, fosfor, magneziu, potasiu, fier, sodiu, acizi grasi polinesaturati, uleiuri complexe din care se obţine uleiul de cătină, uleiuri volatile, flavonoide, pectine, aminoacizi, fitosteroli şi enzime.
Cătina reprezintăunul dintre cele mai puternice remedii naturale pentru o serie de afecţiuni ale organismului, atât interne cât şi externe, având următoarele proprietăți: vitaminizant, energizant, antioxidant, antiinflamator, antiîmbătrânire, anticancerigen, imunostimulator, previne, dar și vindecă răcelile şi infecţiile, reglează sistemul circulator, pe cel endocrin, dar şi activitatea gastro-intestinală.
În curele de prevenție se va consuma cam 30 ml de sirop concentrat de cătină, diluat în 150 ml de apă, iar în curele curative câte o linguriţă de 3 ori pe zi, cu 15 minute înainte de mese.
Citește și: Cătina, leacul pentru o imunitate de fier! Cum îți ajută orgnismul
Atenție! A nu se consuma sirop de cătină înainte de culcare, deoarece are efect energizant!
Ingrediente pentru sirop natural de cătină cu miere
- 1 kg fructe de cătină
- 500 g miere naturală de albine
Mod de preparare sirop natural de cătină cu miere
Fructele de cătină se spală bine cu apă rece și se zvântă foarte bine.
Apoi se pasează fie într-un mojar, fie într-un blender, choper, dar cu cuțite de plastic, pentru a nu oxida. Piureul rezultat se trece printr-un tifon și se stoarce foarte bine, pentru a separa semințele și cojile fructelor de cătină.
Siropul de cătină obținut se amestecă bine cu mierea și se păstrează la frigider în sticle închise ermetic, sau borcane. Se poate păstra timp de 2-3 luni cu condiția să se mai amestece din când în când în el.
Resturile rămase în tifon nu se aruncă, ci se pun la uscat, apoi pot fi folosite la ceaiuri, sau se pot măcina și folosi în diverse preparate.