Live acumObservator 06 Weekend
Prime Time 20:00Te cunosc de undeva!

Păsulă cu hospă și ciolan afumat, o mâncare tradițională de la socăcița Floare Bonțe din satul Marin, județul Sălaj

Socăcița Floare Bonțea din satul Marin, județul Sălaj, ne impresionează cu un preparat care se face numai la ea în sat: „Păsulă cu hospă și ciolan afumat”, în traducere, Fasole boabe cu păstăi uscate și ciolan afumat. Este o fasole grasă, specială pentru a se folosi cu păstăi cu tot, întrucât acestea au diverse proprietăți terapeutice.

Socăcița Floare Bonțea din satul Marin, județul Sălaj, ne impresionează cu un preparat care se face numai la ea în sat: „Păsulă cu hospă și ciolan afumat”, în traducere, Fasole boabe cu păstăi uscate și ciolan afumat.
Este o fasole grasă, specială pentru a se folosi cu păstăi cu tot, întrucât acestea au diverse proprietăți terapeutice.

Ingrediente

  • 1 kg fasole uscată, cu teacă cu tot
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • 1 ardei roșu
  • 1 ardei verde, iute
  • 200 ml zer pentru acrit
  • 150 g smântână
  • 1 lingură făină
  • cimbru uscat
  • sare
  • piper
  • pătrunjel verde

Mod de preparare

Se scot boabele de fasole din păstăi, iar păstăile se spală bine și se pun la înmuiat în apă rece.
Se spală bine ciolanul afumat, în apă caldă și se pune la fiert în apă rece, împreună cu boabele de fasole.
Între timp se toacă zarzavatul care se adaugă în mâncare când fasolea și ciolanul sunt fierte cam de jumătate.
Tot atunci se adaugă și păstăile hidratate, care se vor înmuia în timpul fierberii și vor da gust deosebit mâncării.
Se amestecă smântâna cu o lingură de făină și se folosește pentru îngroșarea mâncării, spre final de fierbere.
Se adaugă un zer special pentru acrit, preparat ăn casă.
Se adaugă treptat și se gustă, pentru a obține gustul optim.
Tot treptat se adaugă și sare și piper și se gustă preparatul.
La final, după stingerea focului, se adaugă pătrunjel verde, tocat.
Se servește alături de un pahar cu palincă veche să meargă preparatul direct la sufletul degustătorului.

Video