Chiar dacă este ceva de muncă la un astfel de tort, rezultatul final merită tot efortul, iar aprecierile celor care îl vor savura vor fi necontenite.
Ingrediente pentru Rețetă de Tort cu mousse de ciocolată și mousse de căpșuni:
- Blat (24 cm diametru)
- 120 g unt
- 120 g zahăr
- 2 ouă
- 1 linguriță de vanilie (extract, păstaie sau esență)
- un pic de sare
- 1 linguriță praf de copt
- 120 g făină
- Mousse de ciocolată
- 200 g ciocolată amăruie
- 50 ml lapte
- 200 ml smântână pentru frișcă
- 5 g gelatină
- 200 g căapșuni pentru decorul circular
- Mousse de căpșuni:
- 350 g căpșuni
- 250 g smântână pentru frișcă
- 4 linguri de zahăr pudră (aprox. 75 g)
- 5 g gelatină
- Glazură de ciocolată:
- 100 g ciocolată cu 52%cacao
- 50 g unt
- 100 ml lapte
- 6-8 căpșuni proaspete pentru decor
Mod de preparare pentru Rețetă de Tort cu mousse de ciocolată și mousse de căpșuni
Preparăm un blat de tort ușor umed.
Pornim cuptorul la 180°C.
Mixăm untul moale cu zahărul până când se spumează bine. Adăugăm vanilia și câte un ou, omogenizând bine după fiecare. Punem și un praf de sare și, la final încorporăm făina amestecată cu praful de copt.
Tapetăm baza unei forme cu inel detașabil cu hârtie de copt și transferăm compoziția pentru blat de tort în ea.
Coacem blatul la 180°C, pentru 20 de minute, apoi îl lăsăm la răcit în forma de copt.
Citește și: Rețetă de prăjitură cu multe căpșuni, frișcă și ciocolată
Preparăm mousse-ul de ciocolată.
Mai întâi punem gelatina la hidratat într-o lingură de apă rece.
Mixăm smântâna până o transformăm în frișcă.
Topim la bain marie, ciocolata ruptă în bucăți mici și amestecată cu laptele. Adăugăm gelatina hidratată și diluată și lăsăm compoziția la răcit.
După răcire, încorporăm ușor frișca și turnăm mousse-ul de ciocolată peste blatul răcit.
Dăm forma la frigider și pregătim mousse-ul de căpșuni.
Punem gelatina la hidratat în apă rece.
Amestecăm căpșunile cu zahărul într-un blender până obținem o spumă.
Jumătate din cantitate o încălzim ușor și adăugăm gelatina diluată în ea.
Mixăm și smântâna pentru frișcă.
În compoziția cu gelatină încorporăm mai întâi compoziția de căpșuni, rece, apoi frișca.
Pregătim și căpșunile pentru decorul de pe margini.
Clătim căpșunile, le scurgem și le feliem pe jumătate.
Citește și: Rețetă de tartă cu ciocolată și căpșuni
După ce mousse-ul de ciocolată a devenit ferm, așezăm feliile de căpșuni de jur împrejurul inelului
Întindem mousse-ul de căpșuni peste cel de ciocolată și dăm din nou forma la rece pentru 30 de minute.
După acest interval, timp ân care și mousse-ul de căpșuni devine ferm, preparăm glazura de ciocolată.
Topim ciocolata împreună cu untul și laptele, la bain marie. Omogenizăm compoziția și o lăsăm să se tempereze bine, apoi o turnăm deasura tortului și o lăsăm să curgă ușor și pe laterale.
Decorăm tortul cu căpșuni proaspete și îl dăm la frigider până se întărește glazura.
Apoi se poate porționa și servi alături de cei dragi.
Dulceață de trandafiri și Sirop de trandafiri. Două rețete deosebite pentru cămara noastră... Budincă de orez cu lapte și spumă de căpșuni cu frișcă...