Aroma şi dulceaţa discretă fac din dovleac un ingredient perfect pentru a fi inclus în deserturi, iar această tartă cu dovleac și nucă, intens aromată și plăcut colorată, va fi un adevărat deliciu culinar pentru familia toată.
Un alt desert minunat, pe care trebuie să-l încercați este Prăjitura cu mousse de dovleac și blat din fulgi de porumb cu miere!
Ingrediente pentru tartă cu dovleac și nucă, intens aromată și plăcut colorată
- Pentru aluat:
- 150 g unt
- 150 ml ulei
- 30 g zahăr
- 20 g zahăr vanilat
- un praf sare
- un vârf linguriță bicarbonat
- 1 linguriță zeamă de lămâie
- 150 ml apă minerală
- 500 g făină
- esență de vanilie
- Pentru umplutură:
- 750 g dovleac plăcintar
- 50 g zahăr
- 1 linguriță scorțișoară măcinată
- 20 g zahăr vanilat
- 2 linguri amidon
- 2 lingurițe zeamă de lămâie
- 200 g nucă
Mod de preparare tartă cu dovleac și nucă, intens aromată și plăcut colorată
Dovleacul, curățat de coajă și semințe, se dă pe răzătoare și se stropește imediat cu zeamă de lămâie.
Se pune la foc împreună cu zahărul, amestecând intens, apoi, când se formează puțin sirop, se adaugă amidonul și se mai lasă pe foc 2-3 minute.
Se adaugă și scorțișoara și se lasă la răcit.
Între timp se pregătește aluatul, și se coc semințele de dovleac presărate cu sare
Pentru aluat, se freacă untul cu zahărul, se adaugă pe rând: uleiul, apa minerală, sarea, bicarbonatul stins în zeamă de lămâie și făina.
Aluatul obținut se împachetează în folie și se dă la rece până se răcește compoziția de dovleac.
Trei sferturi din aluat se întinde în forma de tartă și se înțeapă din loc în loc cu o furculiță.
Peste acesta întinde umplutura, iar deasupra restul de aluat sfărâmat și amestecat cu mulă nucă tăiată grosier. Se presară și câteva semințe decojite.
Tarta se coace pentru 30-35 de minute la 180 de grade.
Se servește pudrată cu zahăr.