- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
În orice sezon, o rețetă de ratatouille delicioasă, este bine venită la orice masă.
Să încercăm o rețetă sigură, de la Jamie Oliver!
Ingrediente pentru ratatouille
- 2 vinete
- 5 linguri de ulei de măsline
- 2 cepe roșii
- 4 căței de usturoi
- 2 ardei roșii sau 1 roșu și 1 galben
- 1 bec de fenicul
- 3 dovlecei mari
- 4 roșii mari coapte
- 2 lingurite de ierburi de Provence
- SALSA VERDE (OPȚIONAL)
- 1 mână mică de busuioc
- 1 mână mică de pătrunjel
- 1 mână mică de coriandru
- 1 mână mică de mentă
- 1 cățel de usturoi
- 1 linguriță de capere
- 4-5 linguri de ulei de măsline
- ½ lămâie
Mod de preparare ratatouille
Preîncălziți cuptorul sau grillul.
Tăiați vinetele în felii de 1 cm, apoi puneți-le pe o tavă de copt și ungeți-le cu 1 lingură de ulei.
Dați-le la cuptor, sau preparațile pe grill timp de 10 până la 12 minute, până se rumenesc. Întoarceți feliile și ungeți-le cu o altă lingură de ulei și mai lăsațile timp de 5 până la 8 minute și pe a doua parte.
Se curăță și se taie mărunt ceapa în lățime, se curăță și se toacă fin usturoiul, apoi se desfac și se taie ardeii și feniculul. Se taie dovleceii în rfâșii de 1 cm grosime.
Într-o tigaie mare, încălziți uleiul rămas la foc mediu. Adăugați ceapa și gătiți-o timp de 5 minute, până când începe să se înmoaie.
Adăugați usturoiul și gătiți-l câteva minute, apoi adăugați ardeii, feniculul și dovleceii și gătiți totul timp de 5 până la 8 minute până când încep să se pătrundă.
Utilizați un cuțit pentru a marca o cruce în baza fiecărei roșii. Puneți-le într-un castron, acoperiți-le cu apă fiartă și lăsați-le un minut. Îndepărtați coaja cu o lingură începând de la crestătură.
Tăiați roșiile pe jumătate și scoateți semințele cu o lingură. Apoi tăiați-l și adăugați-le în tigaie, împreună cu vinetele și ierburile de Provence.
Reduceți intensitatea focului, acoperiți tigaia cu un capac strâns și fierbeți legumele timp de 20 de minute, până când sunt pătrunse. Asezonați-le după gust cu ce mai trebuie.
Pentru a face salsa verde, eliminați orice tulpini de la ierburi, curățați usturoiul, apoi utilizați un mojar cu pistit pentru a strivi fin ierburile și usturoiul și a le transforma într-o pastă. Adăugați și puțină sare de mare pentru a ajuta la procesul de pisare.
Zdrobiți și caperele. Se amestecă apoi cu uleiul, coaja rasă de lămâie și sucul acesteia.
Serviți ratatouille în boluri cu o lingură de salsa verde.
Poate vă inspiră și acest Tabbouleh de linte. Un preparat ușor și sănătos, perfect pentru perioadele de post!