Antena Căutare

De ce mireasa sau mirele calcă piciorul partenerului în Biserică. Ce semnificație are gestul

Din strămoși, mirii obișnuiesc să calce piciorul partenerului în Biserică, un gest care are o semnificație aparte. Mulți dintre ei află de această tradiție de la nași, chiar în fața preotului, și nu știu de ce au fost încurajați să facă asta. Iată care e explicația.

mireasa care isi calca partenerul pe picior in biserica
Din strămoși, mirii obișnuiesc să calce piciorul partenerului în Biserică, un gest care are o semnificație aparte. Mulți dintre ei află de această tradiție de la nași, chiar în fața preotului, și nu știu de ce au fost încurajați să facă asta. Iată care e explicația | Antena 1

Tradiția este una veche și în timp și-a pierdut semnificația inițială. În trecut, călcatul piciorului în Biserică simboliza forța partenerului. În zilele noastre, el înseamnă cu totul altceva.

De ce se calcă mirii pe picior în Biserică

Mirii sunt încurajați de nași să calce piciorul partenerului dacă vor să fie liderul familiei. Se spune că dacă îți calci soțul/ soția în Biserică, mai ales atunci când faceți dansul Isaia în jurul mesei, vei avea ultimul cuvânt în familie. Practic, vei fi ”cocoș” după nuntă.

Obieciul datează din timpurile precreștine. La începuturile lui, se obișnuia să se taie o oaie în cinstea mirilor, iar aceștia călcau pe blana ei. Apoi, lâna respectivă era înlocuită cu un covor realizat special pentru însurăței.

Citește și: Un bărbat i-a interzis surorii să vină la nuntă după ce i-a făcut o farsă ”macabră” viitoarei soții la petrecerea burlăcițelor

În timp, s-a pierdut din tradiție și s-a păstrat doar călcatul pe picior pentru supunerea metaforică a partenerului de viață.

Dar aceasta nu este singura superstiție legată de cununia religioasă. Bătrânii cred că o lumânare care se stinge ori arde în timpul cununiei religioase anunţă faptul că mirii nu vor trăi mult.

Se mai spune că e semn rău dacă lumânarea se rupe în timpul slujbei. Superstiţioşii cred că unul dintre miri sau cineva apropiat va muri în scurt timp.

Miresele trebuie să fie atente și la buchetul de mireasă căci vor divorța dacă îl scapă din mâini.

O altă superstiție spune că e bine ca nuntaşii să arunce cu orez şi grâu după miri când ies din Biserică sau din primărie. Se crede că însurăţeii vor avea un trai îmbelşugat şi o viaţă fertilă dacă sunt întâmpinați în acest fel.

Citește și: Ce a putut face o cumnată ca să strice nunta unei mirese. Ce a făcut tânăra de 15 ani

De ce nu se fac nunți în Post și luna mai

O superstiție spune că nu este bine să faci nunți în luna mai. Conform tradiției, aceste căsătorii se se desfac sau se destramă rapid.

Cu toate acestea, preoții susțin că nu există niciun motiv întemeiat, astfel că slujba nu este interzisă în această perioadă.

Citește și: Când nu se fac nunți în 2022. Datele când nu se oficiază cununii în Biserică

Totuși, ei sunt stricți și susțin că nunțile în timpul Postului sunt clar interzise. Există două motive și primul este că perioada postului se referă la postire sufletească și la cea trupească, iar cea din urmă nu are legătură doar cu abținerea de la anumite alimente ci și cu abstinența conjugală.

Însă nu aceasta este problema ci nesocotirea Sfintei Împărtășanii. Al doilea motiv este că slujba Tainei Nunții este urmată de petreceri zgomotoase.

De ce ți se face somn după ce mănânci la prânz. Iată ce se întâmplă în corp și cum poți preveni starea de somnolență... De ce se dau trandafiri roșii de Valentine’s Day. Care este explicația acestui gest și cum a ajuns să fie un obicei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x