Antena Căutare

De ce "mușcă" sportivii din medalii, după ce sunt premiați. Care sunt semnificațiile gestului

Sunt deja celebre fotografiile în care sportivii, odată ajunși pe podiumul de premiere, își "mușcă" medaliile. Iată care sunt semnificațiile gestului lor.

De ce "mușcă" sportivii din medalii, după ce sunt premiați. Care sunt semnificațiile gestului | Profimedia

Jocurile Olimpice, așa cum le știm noi astăzi, au debutat în 1896. Sportivii care luau, pe atunci, locul I, nu primeau medalii din aur, așa cum se întâmplă azi, ci din argint, iar cei care ieșeau pe locul II, primeau medalii din bronz, se arată în acest articol.

În 1900, aceștia primeau trofee sau cupe și abia în 1904, olimpicii au început să primească medalii din aur pur. După Primul Război Mondial, însă, lucrurile au început să se schimbe, iar medaliile au început să conțină argint și cupru.

De ce "mușcă" sportivii din medalii, după ce sunt premiați. Care sunt semnificațiile gestului

Cei mai mulți dintre sportivii din ziua de azi, odată ajunși pe podiumurile de premiere și li se înmânează medaliile, mimează că le mușcă. E o tradiție, de fapt. Cu mulți ani în urmă, această "mușcătură" a metalului - a monedelor, de exemplu, nu doar a medaliilor de la Jocurile Olimpice - era o modalitate de a-i testa autenticitatea, se arată în acest articol.

Articolul continuă după reclamă

În timpul goanei după aur din California, de la sfârșitul anilor 1800, oamenii mușcau metalul prețios pentru a-l testa dacă era fals sau nu. Teoria era că aurul pur, nealitat cu alte metale, este moale, maleabil, așa că o mușcătură ar fi lăsat urme pe el. În caz contrar, ar fi putut "rupe un dinte". Sigur, acest lucru nu mai este valabil și astăzi, când medaliile nu mai sunt confecționate din aur pur, însă tradiția s-a păstrat.

Pe de altă parte, și fotografii oficiali care merg la competiții își doresc o astfel de poză, cu sportivii "mușcând" din medalia pusă la gât.

David Wallechinsky, un specialist care studiază de foarte mult timp fenomenul Jocurilor Olimpice și autor al unei cărți - The Complete Book of the Olympics -, spune că gestul respectiv a devenit ca o obsesie a fotoreporterilor. Aceștia privesc acel moment ca pe o imagine simbolică a victoriei și ca pe ceva care se poate vinde mai bine, arată aceeași sursă menționată mai sus.

În 2016, sportivele olimpice Dawn Harper-Nelson și Natalie Coughlin au mărturisit că fotografii au fost cei care au insistat ca ele să "muște" medaliile, după ce au câștigat. "Strigau: 'Uită-te la mine!', 'Zâmbește!', 'Mușcă-ți medalia!'", a spus Harper-Nelson.

Ar mai fi, totodată, o explicație. Câștigătorii mimează că mușcă medaliile cucerite, indiferent că sunt din aur, argint sau bronz, ca să își afirme statutul de campioni, mai ales în cazul celor care obțin pentru prima dată în cariera lor o medalie.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Adi Nartea și Cosmin Vîjeu au câștigat suma de 25000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Adi Nartea și Cosmin Vîjeu au câștigat suma de 25000 de lei Vineri, 01.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x