Antena Căutare

De ce sughițăm și cum poți scăpa rapid de această problemă

Corpul uman a fost și încă este o mare enigmă a științei. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii s-au întrebat de ce sughiță, dar și cum se poate scăpa de această problemă.

Galerie
De ce apare sughițul și cum poți scăpa de el | sursa foto: Shutterstock

Cu siguranță te-ai întrebat măcar o dată în viață de ce sughiți, iar explicația este una cât se poate de simplă. Totuși, de-a lungul timpului, oamenii au avut ca răspuns tot felul de explicații. În Grecia Antică, de exemplu, se credea că sughițurile nu sunt altceva decât reacții și emoții puternice ce ies la iveală. O altă idee destul de răspândită era cea potrivit căreia o persoană care sughiță e semn de inflamație a ficatului.

Astăzi însă, cercetătorii pot spune cu exactitate de ce sughiță oamenii, dar și cum se poate rezolva această problemă.

De ce sughiță oamenii și ce trebuie să faci ca să scapi de această neplăcere

Studiile au scos la iveală faptul că sughițul este un spasm din diafragmă, marele mușchi dintre piept și abdomen, cel responsabil de coordonarea aerului în timpul respirației. Atunci când acest mușchi se contractă (din diferite motive) apare un spasm, pe care în viața de zi cu zi îl numim sughiț.

Articolul continuă după reclamă

Citește și: Bărbatul care a sughițat timp de 68 de ani, până a murit. Este incredibil cu cât a bătut recordul celor mai multe sughițuri

De ce sughițăm, totuși? Lista de factori responsabili pentru apariția acestei probleme este destul de variată. Un stomac plin după o masă copioasă, o seară de băut, trecerea rapidă de la temperature diferite sau anumite stări și emoții precum emoțiile sau entuziasmul pot genera momente de sughiț.

persoana care sughiță

Sughițul temporar nu este o problemă medicală gravă

Totuși, indiferent de cauză, rezultatul este mereu același: atunci când sughițăm, diafragma prezintă spasme și ne face să luăm în cel mai rapid mod posibil o gură de aer. Acest „drum” rapid al aerului face ca epiglota (organ responsabil cu protejarea spațiului din zona corzilor vocale) să se închidă brusc și să întrerupă astfel respirația, ceea ce ne face să scoatem acel sunet specific de sughiț, informează cei de la mentalfloss.com.

Cum scapi de sughiț

Se pare că cea mai bună metodă ca să scapi rapid de sughiț este să îți ții respirația pentru câteva secunde și să repeți acest lucru, de câteva ori. Poți încerca să consumi un pahar cu apă plată sau minerală sau poți recurge la o gargară. De asemenea, unii spun că un bun remediu ca să scapi rapid de sughiț este o lingură de zahăr, pe care trebuie s-o ții în gură până ce se topește. La bebeluși, în schimb, se crede că puțină zeamă de lămâie va opri fenomenul de sughiț. În cazul copiilor prematuri, sughițul poate dura minute-n șir și apare aproape zilnic, fiind un semn că sistemul respirator sau digestiv nu este pe deplin maturizat.

De asemenea, dacă sughițul durează de ceva timp, bea ceai neîndulcit de mărar. Are un efect de calmare și este ușor de preparat.

De ce nu ar trebui folosită niciodată apă de gură după spălarea dinților. Avertismentul dentiștilor... De ce ne mănâncă ciupiturile de țânțari. Care e explicația specialiștilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x