Antena Căutare

Cum cresc amenzile pentru șoferii care nu plătesc rovinieta. Aceasta nu a mai fost majorată de 10 ani

Guvernul a aprobat mărirea cuantumului amenzilor pentru șoferii care nu plătesc rovinieta și folosesc rețeaua de drumuri naționale.

Colaj cu șoferi și poliție
Dan Cărbuaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului a anunțat că amenzile minime vor fi „de două ori tariful anual de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România” | Shutterstock

Dan Cărbuaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului a anunțat că amenzile vor fi „de două ori tariful anual de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, pentru amenda minimă” şi „de patru ori tariful anual de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, pentru amenda maximă”, potrivit news.ro.

Dan Cărbunaru a precizat că amenzile vor crește în funcție de tipul autovehiculului condus de șoferul care nu a plătit rivinieta. Amenzile nu au mai crescut de 12 ani, deși cuantumul rocinietei a fost majorat cu 20%.

Citește și: Cod rutier 2022. Care sunt regulile pentru ITP. Condițiile de anul acesta pentru inspecția tehnică periodică a automobilelor

Ce a spus purtătorul de cuvânt al guvernului despre creșterea amenzilor pentru lipsa rovinietei

„Din anul 2010 până în prezent cuantumul amenzilor a rămas la acelaşi nivel, în timp ce cuantumul tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România exprimat în lei a crescut cu aproape 20%. Astfel, valoarea amenzilor contravenţionale s-a calculat ca fiind de două ori tariful anual de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, pentru amenda minimă şi de patru ori tariful anual de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, pentru amenda maximă”, a precizat Dan Cărbunaru.

Citește și: Amenzi pentru persoanele care completează greșit formularul de recensământ. Semnalul de alarmă tras de autorități

Motivul pentru care a fost modificată legislația privind amenzile date pentru neplata rovinietei este că numărul contravenţiilor aplicate pentru circulaţia fără achitarea rovinietei a crescut foarte mult în ultimii ani, de la 357.531 aplicate în anul 2015, la 734.143 procese verbale încheiate în anul 2021.

Amenda stabilită prin procesul verbal care constată contravenția poate fi achitată la jumătate din minimul acesteia prevăzut de lege, în termen de 15 zile de la comunicarea acestuia.

Citește și: O piață din București a fost închisă de inspectorii de la ANPC. Ce au găsit și care au fost amenzile date: „O nouă dezamăgire”

Actualmente, amenzile pentru autoturisme este între 250 și 500 de lei, iar de până la 4.500 de lei pentru vehiculele de transport cu masa transportată maximă admisă de peste 12 tone, potrivit e-rovinieta.ro.

Citește și: Ce afecțiuni pot duce la interzicerea deținerii permisului de conducere, potrivit noului Cod Rutier din 2022

Potrivit noii legi de la Guvern valoarea noilor amenzi va fi „de două ori tariful anual de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, pentru amenda minimă” şi „de patru ori tariful anual de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, pentru amenda maximă”.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x