Antena Căutare

Ce afecțiuni pot duce la interzicerea deținerii permisului de conducere, potrivit noului Cod Rutier din 2022

În noul cod rutier, care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2022, sunt specificate condițiile în care unei persoane care suferă de o anumită afecțune i se poate interzice să dețină un permis de conducere.

Colaj cu șoferi și poliție
Potrivit noului cod rutier, intrat în vigoare la începutul anului 2022, românii care suferă de anumite boli nu au dreptul să dețină un carnet de conducere | Shutterstock

Potrivit noului cod rutier, intrat în vigoare la începutul anului 2022, românii care suferă de anumite boli și nu primesc un aviz medical care să ateste faptul că pot conduce în siguranță, nu au dreptul să dețină un carnet de conducere. Ordonanța Guvernului pentru modificarea Codului Rutier a fost publicată vineri în Monitorul Oficial.

Există persoane care suferă de anumite afecțiuni, iar în urma unor analize medicale, medicii nu consider că sunt apți pentru a conduce un autoturism.

Bolile care pot anula permisul auto, potrivit Codului Rutier 2022

Dacă nu au un aviz medical, persoane care suferă de exemplu, de diabet zaharat, sau au deificențe locomotorii nu au voie să se afle la volanul unui autoturism. Medicii sunt obligați prin lege să trimită la reexaminar eun pacient bolnav, care ar putea fi în situația de a nu fi declarant apt pentru a conduce o mașină.

Dacă în urma testelor medicale o persoană e declarată inaptă pentru a conduce, rezultatul se trimite către poliție în 24 de ore. Atfel, o persoană bolnavă, car enu primește aviz in partea medicului nu poate obține sau nu își poate reînnoi permisul de conducere.

Citește și: De ce mașinile pot atinge viteze care depășesc cu mult limita legală. Un producător explică de ce vitezometru arată peste 200 km/h

Astfel, permisul auto nu poate fi deținut de persoanele care prezintă afecțiuni la nivelul aparatului respirator, care poartă un stimulator cardiac sau care au antecedente de infarct miocardic și care nu primesc avizul medicului.

Citește și: Un video de pe TikTok a ajuns viral după ce îi alerta pe șoferi în legătură cu un semn descoperit pe mașină. "Sunați la poliție"

De asemenea, persoanele care au tulburări mintale nu pot deține permis auto.

diabet zaharat, afecțiuni locomotorii, afecțiuni ale auzului și chiar apneea, angina pectorală de repaus sau de emoție, probleme neurologice grave, epilepsia, afecțiuni renale, probleme grave cu vederea, se numără printre afecțiunile pentru care medicii ar putea să nu dea un aviz favorabil șofatului.

De exemplu, persoanele cu epilepsie pot să conducă numai dacă sunt monitorizați timp de cinci ani și nu au crize ale afecțiunii în această perioadă.

Citește și: S-a dus băut la examenul auto! Un român a vrut să ia permisul de conducere după ce s-a "înecat" în alcool: "De ce să nu mă urc la volan?"

Permisul de conducere care a fost retras din cauza unei afecțiuni constate de medic, poate fi reobținut după ce pacientul se vindecă, sau când medicul consider, în urma investigațiilor, că afecțiunea persoanei respective nu ar putea afecta capacitatea de a conduce un autoturism.

România renunţă la împărţirea statelor în funcţie de riscul epidemiologic. Ce se întâmplă cu nevaccinații care vin în ța... ZU TV reia campania LOVE FESTIVAL, începând de la 1 februarie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x