Antena Căutare

Cum prevenim deshidratarea corpului şi de ce nu este recomandat consumul lichidelor reci pe timp de caniculă

Pe timp de caniculă este esenţial să se anticipeze şi să se înlocuiască constant pierderile de lichide prin aport de alimente care să conţină suficientă apă şi minerale (sodiu, potasiu, magneziu, etc) pentru a se menţine starea de echilibru (homeostazie) a organismului, atenţionează Lygia Alexandrescu, preşedinte al Societăţii Române de Educaţie Nutriţională.

Pe timp de caniculă este esenţial să se anticipeze şi să se înlocuiască constant pierderile de lichide prin aport de alimente care să conţină suficientă apă şi minerale (sodiu, potasiu, magneziu, etc) pentru a se menţine starea de echilibru (homeostazie) a organismului, atenţionează Lygia Alexandrescu, preşedinte al Societăţii Române de Educaţie Nutriţională.

În această perioadă, camera de gardă a spitalelor este aglomerată din cauza urgenţelor cauzate de căldura excesivă. Medicii spitalelor de urgenţă atenţionează în mod special persoanele în vârstă şi copiii asupra faptului că expunerea la aceste temperaturi ridicate poate duce la deshidratare, extenuare, accidente vasculare şi, în anumite circumstanţe, pierderea vieţii.

Vestea bună, totuşi, este că afecţiunile induse de căldură pot fi prevenite. De exemplu, cel mai simplu mod de combatere a deshidratării este consumul unei cantităţi de apa mai mari decât de obicei.

Lygia Alexandrescu, preşedinte al Societăţii Române de Educaţie Nutriţională, explică ce trebuie să facem pentru a ne menţine corpul hidratat pe timpul verii.

Este bine ştiut faptul că apa constituie 50-60% din masa noastră corporală. În decursul a 24 de ore, organismul consumă peste 200 ml de apă numai pentru procesul de respiraţie. Prin transpiraţie şi diureză se pierd cele mai însemnate cantităţi de apă, de aceea, ceea ce pierdem trebuie să şi înlocuim, altfel existând riscul deshidratării, manifestată prin senzaţie de sete, buze şi limba uscate, lipsa de energie, apatie, crampe musculare.

Este foarte adevărat faptul că senzaţia de sete şi necesarul real de lichide care trebuie consumate nu se sincronizează, în sensul că la momentul la care organismul transmite creierului mesajul referitor la senzaţia de sete, celulele acestuia sunt deja deshidratate. De aceea, când afară sunt temperaturi ridicate sau pe perioada efectuării unui efort fizic trebuie consumate cantităţi de apă la fiecare 20 de minute.

Aşadar, este esenţial să se anticipeze şi să se înlocuiască constant pierderile de lichide prin aport de alimente şi lichide care să conţină suficientă apă şi minerale (sodiu, potasiu, magneziu, etc) pentru a se menţine starea de echilibru (homeostazie) a organismului. Aportul de electroliţi este esenţial pentru o mare varietate de funcţii biologice, astfel că în special sodiul şi potasiul, prin intermediul sistemului ATP-azic, participă activ la transportul multor substanţe şi la menţinerea echilibrului acido-bazic al organismului, explică Lygia Alexandrescu.

Ceaiurile din plante neîndulcite consumate la temperatura camerei şi cu multă lămâie sunt şi ele utile în hidratare. În plus, fructele (pepenele) şi legumele de sezon furnizează o cantitate de apă considerabilă. Trebuie înţeles însă faptul că băuturile care conţin cofeină (ceaiul, cafeaua) şi alcoolul nu hidratează organismul, ci acţionează ca diuretice. De aceea, atunci când sunt consumate, se va ingera o cantitate suplimentară de apă pentru compensaţie.

În plus, lichidele nu se vor consuma direct de la frigider, diferenţa de temperatură corpului şi cea a lichidului rece putând produce vasocostricţie şi, pentru echilibrare, organismul producând căldură. De asemenea, lichidele cu temperaturi de consum mai mici de 10 grade celsius acţionează inflamator şi asupra faringelui, laringelui, producând dureri la acest nivel.

Deshidratarea poate fi prevenită printr-o serie de măsuri la îndemână:

- Evitarea alimentelor bogate în grăsimi şi sodiu (brânzeturi sărate, alimente procesate), a băuturilor alcoolice şi cu un conţinut mare de cofeina;

- Evitarea băuturilor carbogazoase pentru că acestea provoacă balonare şi nu mai este permisă consumarea unei cantităţi suficiente de apă;

- Trebuie purtată o vestimentaţie de culoare deschisă, de bumbac şi suficient de lejeră cât să permită aerisirea;

- Evitarea expunerii directe la soare fără pălărie şi protecţie UV a pielii;

- Petrecerea unei perioade cât mai mari în interioare bine aerisite şi la umbră.

Acestea sunt alimentele care stimulează fertilitatea!... Ceaiul de gălbenele - antibiotic natural! Organismul tău se transformă!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x