Obiceiurile vechi se adaptează vremurilor moderne. Aşa se face că postul este actual şi printre corporatişti, la fel cum era în cazul bunicilor noştri.
Doar că, între timp, meniul s-a schimbat. Şi cum suntem înaintea Paştelui, fasolea şi cartofii sunt acum reinterpretate de bucătarii care se ocupă de cantinele sau restaurantele care fac livrări la birou. Şi, cu ajutorul unor ingrediente exotice, prânzul la serviciu, în varianta de post, poate fi atât delicios, cât şi sănătos!
La ora prânzului, cantinele din zonele de birouri sunt pline. Chiar dacă Paştele, Crăciunul sau ocazii fără încărcătură religioasă impun restricţii alimentare.
Postul modern nu seamãnã deloc cu cel al bunicilor. Ciorbã de fasole sau tocãniţa de cartofi sunt acum înlocuite de hummus cu ardei copți, spaghete carbonara de post sau chifteluțe indiene cu ceapã. Aşa că bucătarii se adaptează.
„Bunica mergea mult pe mâncare de cartofi, pe ciorbã de alatã, multe legume, pe care de cele mai multe ori le lua din grãdină. În zilele noastre avem un evantai mult mai mare de produse. Mâncăm hrișcã, mâncăm quinoa, am descoperit tot felul de alte cereale”, spune Alina Cristea, specialist în relații publice.