Antena Căutare

Sfaturi și trucuri pentru reușita unui cozonac bine crescut și necrăpat

Pentru că se apropie perioada pregătirii cozonacilor pentru masa de Crăciun, vă oferim de la specialiști, câteva sfaturi și trucuri pentru reușita unui cozonac bine crescut și necrăpat.

Sfaturi pentru cozonac
Cozonac preparat în casă

Pentru că majoritatea gospodinelor se plâng adesea de nereușita cozonacilor, de necreștera aluatului, sau că li se crapă cozonacii în timpul coacerii, am intervievat de-a lungul timpului mai mulți specialiști în cofetărie și patiserie și am reușit să culegem de la aceștia câteva sfaturi și trucuri pentru reușita unui cozonac bine crescut și necrăpat.

Nu trebuie să abandonăm ideea de a prepara cozonacul în casă, pentru că gustul acestuia nu se compară cu cel cumpărat și, în plus, satisfacția va fi mai mare când cei dragi se vor delecta cu un desert delicios și mai sănătos.

Iată câteva sfaturi și trucuri pentru reușita unui cozonac bine crescut și necrăpat:

În primul rând, pentru reușita aluatului de cozonac, trebuie să aducem toate ingredientele necesare pe masa de lucru și să le lăsăm până ajung la temperatura camerei.

Un alt truc, este acela că făina trebuie cernută de două, sau chiar de trei ori, pentru a fi mai aerată.

Nu punem drojdie prea multă,în niciun caz mai multă decât este specificat pe pachetul de drojdie, dimpotrivă, reducem puțin cantitatea. De exemplu, pentru 1 kg de făină, în mod normal sunt necesare 50 grame de drojdie proaspătă. Putem pune maxim 40 de grame, iar cozonacii vor crește la fel de bine, dar nu se vor mai crăpa în timpul coacerii. Excesul de drojdie este unul din factorii care influențează crăparea cozonacilor.

Citește și: Rețeta de Cozonac domnesc și secretul celor mai gustoși cozonaci, direct de la producător

Aluatul trebuie lăsat să se dospească bine înainte de a-l da la cuptor. Se lasă o oră în vasul în care a fost frământat și încă 40-50 de minute după ce l-am pus în tăvi, altfel dacă nu este dospit suficient, acesta va tinde să se dezvolte în cuptorul cald și de aceea se va crăpa.

Este indicat să ungem aluatul din belșug și uniform cu gălbenuș de ou, înainte de a-l da la cuptor. Un truc important este să presărăm și puțină sare în gălbenuș, aceasta va ajuta cozonacul să se rumenească mai uniform și mai lent.

Nu trebuie să deschidem ușa cuptorului decât în ultimul sfert de oră de coacere, iar dacă atunci ni se pare că este prea rumenit cozonacul, îl acoperim cu o hârtie de copt albă pentru restul timpului de coacere. Aceasta va diminua căldura de la suprafața cozonacului.

Ce trebuie să știm despre umplutura din interiorul cozonacului?

Trebuie să avem grijă ce fel de umplutură folosim pentru că și aceasta va tinde să se dezvolte în interiorul cozonacului și de asemeni aluatul se va crăpa. În general umplutura în care se folosesc albușurile bătute, se va dezvolta în interiorul aluatului și va tinde să iasă din acesta. Putem adăuga și puțină făină sau pesmet, în compoziția de umplutură, pentru a diminua expandarea acesteia în interiorul aluatului.

Citește și: Rețetă de cozonac pufos cu nuci și cacao. Sfaturi pentru reușita cozonacilor

Nu trebuie să întindem foaia de aluat în strat foarte subțire atunci când o umplem cu o compoziție de bezea, pentru a nu permite umpluturii să iasă din aluat.

Dacă alegem să împletim aluatul de cozonac, nu vom presa împletiturile prea mult, ci le vom lăsa mai slobode.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Citește și
Ultimele știri
x