Antena Căutare

Vestea rea pentru fumătorii români. Pot rămâne fără un drept

Senatorii dezbat azi o propunere prin care fumătorii de ţigări „heat not burn” şi a celor electronice nu le vor mai putea folosi în spaţiile închise. Propunerea parlamentarilor români e fix pe dos faţă de ce se întâmplă în statele Vestice.

Senatorii dezbat azi o propunere prin care fumătorii de ţigări „heat not burn” şi a celor electronice nu le vor mai putea folosi în spaţiile închise. Propunerea parlamentarilor români e fix pe dos faţă de ce se întâmplă în statele Vestice.

Marea Britanie chiar îi încurajează pe fumători să folosească noua generaţie de ţigări. Mai puţin dăunătoare pentru fumători şi inofensive pentru cei din jur, aceleaşi ţigări pot să fie folosite şi în restaurantele din UK.

În timp ce senatorii români se gândesc să interzică ţigările de ultimă generaţie, autorităţile britanice văd în ţigările „heat not burn” o salvare pentru pentru cei care vor să se lase de fumat. Riccardo Polosa e un profesor universitar care şi-a dedicat viaţa cercetării.

“Practic, alegerea noilor ţigări echivalează cu renunţarea la fumat. Primeşte nicotina, dar cu 95 la sută mai puţine substanţe dăunătoare. După ce te laşi de fumat, unul din primele lucruri resimţite e că poţi face mai mult efort, nu mai ai respiraţia îngreunată. Exact asta se întâmplă şi când faci trecerea la noile ţigări bazate pe noua tehnologie”, spune Riccardo Polosa.

Şi nu e doar o opinie. Majoritatea britanicilor renunţă la fumat cu ajutorul fumatului. 3,2 milioane de persoane din Regat au înlocuit ţigările clasice cu cele electronice sau cele în care tutunul e încălzit şi nu ars.

„Sunt perfecte şi pentru fumătorii care nu vor sau nu pot să se lase de fumat. Principiul corect e să oferi fumătorilor nicotina de care au nevoie, să păstrezi obiceiurile, dar să reduci expunerea la substanţe toxice care vin din produsele din tutun. Sunt mici şansele să te laşi de fumat pe cont propriu, mai puţin de trei la sută, folosirea de medicamente are o rată de succes de 20-25 la sută”, spune Konstantinos Farsalinos, un alt cercetător.

Iar autorităţile britanice chiar au ţinut cont de toate studiile existente pe piaţă, cercetări care arată că fumătorii inhalează cu 95 la sută mai puţin substanţe toxice atunci când tutunul e încălzit. Un alt studiu arată că în prezenţa ţigărilor „heat not burn” dispare şi termenul de fumător pasiv sau „fumător la mâna a doua”.

“Vapingul are valori atât de mici de substanţe periculoase. Cred că dacă intri într-un restaurant care are lumânări pe masă - ele reprezintă un pericol mai mare pentru sănătate. Sau şemineul dintr-un bar”, spune David Sweanor, un expert independent.

Departamentul de Sănătate Publică al Marii Britanii încurajează persoanele care doresc să se lase de fumat să folosească țigări electronice pentru a avea mai multe șanse de reușită. Efectele nu au întârziat să apară. Acum în Anglia doar 15 la sută dintre adulţi sunt fumători, în timp ce în 2011 numărul lor era cu 25 la sută mai mare.

Contrar succesului înregistrar de Marea Britanie şi în ciuda cercetărilor făcute de oamenii de ştiinţă, aleşii români au altă viziune. Comisia de Sănătate a Senatului are pe ordinea de zi de astăzi un proiect care propune interzicerea vapatului și a consumului produselor de tutun încălzit în spațiile publice închise.

Imaginile zilei vin de la Braşov. Muncitorii au nivelat asfaltul cu roţile unei maşini... VIDEO! A observat niște vânătăi pe brațele mamei sale și a ascuns o cameră de supraveghere în dormitorul ei! Ce a descop...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x