Ingrediente
- 6 scoici St. Jaques mari
- 2 linguri ulei de măsline
- Pentru piureul de dovleac
- 50 g unt
- dovleac de plăcintă, curăţat de coajă şi seminţe, apoi tăiat în cuburi
- 75 ml supă de pui
- 1 linguriţă de parmezan ras
- Pentru salata
- jumătate de dovleac, curăţat de coajă
- 2 linguri ulei de măsline
- 150 g de bacon, tăiat în bucăţi mici
- 1 ceapă roşie mică, tocată mărunt
- 1 lingură de capere
- 1 lingură oţet
- 2 linguri de chives tocate mărunt
Mod de preparare
Pentru piure, se încălzeşte untul într-o tigaie mică şi se adaugă dovleacul portocaliu. Totul se căleşte la foc mic timp de 5 minute, apoi se adaugă supa. Se acoperă şi se fierbe încet 10-12 minute, până ce dovleacul devine foarte moale. După ce se ia dovleacul de pe foc se adaugă parmezanul. Folosind un blender de mână sau un robot de bucătărie, se mixează dovleacul până ce compoziţia devine fină, apoi se trece printr-o sită, într-o altă cratiţă. Se asezonează cu sare şi piper şi se pune deoparte. Pentru salata caldă, se taie dovleacul portocaliu rămas în formă de bloc, apoi se taie în cuburi cu latura nu mai mare de 1 cm. Se încălzeşte jumătate din ulei într-o tigaie nonaderentă și se prăjeşte dovleacul timp de 10 minute, până ce devine rumen, apoi se pune într-o altă farfurie. Se pune tigaia înapoi pe foc şi se prăjeşte uşor baconul, timp de 5 minute, iar apoi se adaugă ceapa şi se mai prăjeşte 2 minute, până când se înmoaie, apoi se adaugă caperele şi dovleacul. Se presară deasupra oţet şi se amestecă totul timp de 1 minut. Se ia apoi salata caldă de pe foc, se adaugă chives şi restul de ulei, apoi se pune totul într-un bol şi se păstrează la cald.
Pentru scoicile Saint Jacques: se deschide scoica folosind un cuţit cu lama plată şi dură. Pentru a scoate scoica din cochilie, se deschide şi se taie carnea cu grijă, apoi se pune într-un bol. Se îndepărtează apoi „sacul negru”. Partea portocalie este comestibilă, dar nu tuturor le place, aşa că se poate scoate, cu tot cu muşchiul de care este legată. Se taie scoicile în două, pe orizontală, astfel încât să fie sub forma a două discuri de carne. Se pune o tigaie pe foc şi se pune puţin ulei. Când acesta s-a încins, se aşează cu grijă scoicile, în sensul acelor de ceasornic, începând cu ora 6 sau 12, astfel încât să vă amintiți pe care ați pus-o prima. Scoicile St. Jacques au un timp de gătire foarte scurt, aşa că atunci când ați pus-o pe ultima în tigaie, prima este deja rumenă şi gata să fie întoarsă. Întoarceți toate scoicile, mai lasăți-le un minut pe foc, apoi transferați-le pe un şervetel de hârtie, care să absoarbă uleiul. Se aşază jumătate din salata caldă pe mijlocul fiecărei farfurii. Se suprapun 6 bucăţi de scoică peste salată și se foloseşte o lingură pentru a întinde piureul pe marginea farfuriei. Se stropeşte totul cu puţin ulei de măsline.