Cei trei Chefi au făcut, înaintea marii finale, o analiză a ceea ce a însemnat a doua ediție de IADUL BUCĂTARILOR
1. Câtă mâncare consumă concurenţii într-o ediţie, în medie (câte kg. de cartofi, carne de pui, fructe, zahăr etc.)?
Scărlătescu: De patru ori cât ar trebui sa consume în mod normal. Asta pentru că, după părerea mea, cam fac risipă.
Dumitrescu: Undeva la 80-100 de kilograme per ediție.
2. Din această cantitate câtă este servită şi câtă aruncată?
Scărlătescu: De obicei spre finalul service-ului rămânem fără ingrediente. Concurenților le ia ceva timp să se rodeze, să se închege ca echipă și, prin urmare, nefiind organizați, aruncă destul de multe ingrediente. După cum ați văzut, se întâmplă să strice anumite ingrediente, pe care nu le putem servi clienților și care ajung la gunoi. Asta este una dintre lecțiile bucătăriei de restaurant pe care ei o învață la ”Hell’s Kitchen”: în bucătărie trebuie să folosești totul. Eu le spun mereu că vor ajunge bucătari adevărați în momentul în care, la finalul zilei, cantitatea de gunoi este cât mai mică, aproape inexistentă.
Dumitrescu: Asta depinde foarte mult și de etapa show-ului în care ne aflăm. Dacă suntem la început se poate întâmpla să aruncăm și 90 la sută, dar pe parcurs urcă și procentul de mâncare servită, și priceperea concurenților.
3. De unde sunt cumpărate ingredientele din emisiune şi pe ce criterii sunt alese?
Bontea: Ca la orice astfel de producție, există contracte cu diverși furnizori, lanțuri de supermarketuri de la care se aprovizionează cămara, în funcție de necesitățile zilei, ale probei pe care o avem de filmat sau ale meniului stabilit pentru service. Produsele sunt de calitate, avem grijă să fim aprovizionați cu ingrediente proaspete, naturale, fără conservanți sau alte adaosuri. Funcționăm ca un restaurant de top.
Dumitrescu: O parte dintre ingrediente sunt aduse de la hypermarketul sposnor, altele, produse rare, de lux, delicatesuri sunt de la furnozorii HORECA. Ingredientele trebuie să fie de cea mai bună calitate, la cel mai bun preț și cât mai proaspete.
4. S-a întâmplat vreodată să rămâneţi fără ceva (zahăr, făină etc.) în cămara „Iadul bucătarilor”?
Scărlătescu: Aprope de finalul service-ului da, se întâmplă asta. Concurenții nu sunt atenti și fac risipă, le strică.
Dumitrescu: Da, s-a întâmplat să rămânem fără foie gras sau St. Jaques din cantitatea dispobnilibă în ziua aceea și am scos preparatul respectiv din meniul serii. Concurenții au greșit și astfel am aruncat preparatele prost gătite. Ne adaptăm pe loc.
5. Există în cămara emisiunii ingrediente pe care cămările/frigiderele voastre de acasă nu le conţin? Care?
Scărlătescu: Desigur. În funcție de meniurile propuse de noi trei, juratii, avem și ingrediente exotice, rare, de lux, pe care nu ți le cumperi acasă. Să nu vă imaginați că dacă deschideți frigiderul meu de acasă veți acolo în fiecare zi ficat de gâscă, merișoare, sparanghel sau scoici St. Jaques.
Bontea: Normal. Nu gătesc acasă toată ziua foie gras sau creveti. Acasa gătim simplu, de cele mai multe ori românește. Mie, de exemplu, îmi place foarte mult ciorba, care nu ne lipsește din meniul zilnic.
Dumitrescu: Sigur că da. Lucrăm cu multe ingrediente pe care în care în mod normal lumea nu le are acasă, unele sunt produse de lux, cum e foie gras, delicatesuri, brânze scumpe. Să nu crezi ca toata lumea sau eu gătesc cu trufe acasă.
DUMITRESCU: ”N-aș găti, în viața mea, insecte!”
6. Ce ingredient nu aţi folosit niciodată până acum, deşi lucraţi de atâta timp în bucătărie, şi aţi vrea să o faceţi?
Scărlătescu: Nu știu să existe vreun ingredient, sub formă vie, uscată sau conservată pe care creierul meu să nu-și dorească să-l vadă în tigaie. Am gătit cam cu toate ingredientele de care am auzit. Până acum nu am avut încă ocazia să gătesc Buddha’s hand, un fruct exotic.
Bontea: Am gătit cam toate tipurile de carne sau legume, dar nu insecte sau șarpe, câini, pisici. În Asia în general aceastea sunt tipuri de carne des întâlnite în bucătărie. Cred că ar fi interesant să gătesc insecte. Știu însă cu siguranță că nu aș putea găti niciodată câini sau mici, pentru mine ei sunt animale de companie, nu au ce căuta în meniu.
Dumitrescu: Nu aș găti niciodată insecte. În rest, am gătit cam cu tot ce se poate găti. Am gătit și cu trufe de 100 de euro gramul, și cu șofran de 20.000 euro kg.
7. Gordon Ramsay spunea că în emisiunea originală concurenţii s-au apucat de fumat după ce au intrat în casa „Hell’s Kitchen” din cauza stresului. Cum au reacţionat la stres românii noştri din concurs?
Bontea: Păi, s-a vazut și în emisiune, unii mai bine, alții mai puțin bine. Au apărut certuri între ei, alții au plâns.
Scărlătescu: Ai noști se iau la ceartă, tipic românește.
Dumitrescu: Au fost destul de certăreți la un moment dat. Stresul de a fi filmat non-stop și de a nu avea intimitate, de a fi suspus la tot felul de probe care mai de care mai gresel, de a conviețui atâta timp cu niște străini, toate astea te împing la multe, devii mai incordat, ești mereu în gardă. Asta am observat. Nu știu câți dintre concurenți fumau înainte sau s-au apucat acolo, asta nu am de unde să știu.
8. Dacă aţi fi la început de drum, aţi renunţa la vieţile voastre timp de atâtea luni pentru a veni la „Iadul bucătarilor”?
Bontea: Da, cu siguranță. Și aș și câștiga.
Scărlătescu: Aș filma ”Hell’s Kitchen”, în calitate de concurent, în fiecare zi.
Dumitrescu: Aș face chestia asta dacă aș nu numai la început de drum, dar chiar și pe la jumătatea lui. Mi-aș testa astfel abilitățile de bucătar. Plus că eu sunt un supraviețuitor, un luptător, îmi place comeptiția și cred că dacă aș fi fost în ipostaza de concurent n-ar fi dormit nimeni cu mine în cameră. Sau poate că aș fi fost cel mai prietenos, cine știe?! Cert e că aș fi avut o strategie.
9. Care a fost cea mai dură probă de până acum din punctul fiecăruia de vedere?
Bontea: Probele nu sunt neaparat dure, unele sunt amuzante chiar. Ideea acestor probe este că vrem ca ai noști concurenți să se mai și distreze, să se mai și relaxeze, pentru că regimul de la ”Hell’s Kitchen” nu e deloc ușor. Tocmai de aceea probele au fost gândite ca să îi ajute și chiar să îi învățe diverse lucruri. Dur însă e service-ul, acolo dau de greu pentru că totul se întâmplă pe bune, ca într-un restaurant real.
Scărlătescu: Pentru mine nu sunt grele probele, eu am trecut prin clipe mult mai dure în bucătăriile în care am lucrat.
Dumitrescu: Probele de dimineață nu sunt dure, mie mi se par amuzante. În schimb, service-ul din fiecare seară în condițiile din show e destul de greu, fiecare seară e o probă a naibii de grea.
Concurenții din acest sezon au fost mai buni, mai savuroși, mai experimentați
10. Concurenţii sezonului doi sunt mai... faţă de cei din primul sezon.
Bontea: Buni.
Scărlătescu: Savuroși.
Dumitrescu: Experimentați. Au experiența primului sezon, știu cu ce se manancă HK. Cei din primul sezon nu știau nici unde sunt camerele, care sunt ungiurile de filmare, cei de acum am văzut că știau.
11. Pe ce criterii se umple restaurantul din emisiune, de la Romexpo, care e anexat casei concurenţilor? Poate veni oricine, comanda şi plăti meniul din ziua respectivă?
Dumitrescu: Nu, în funcție de tema fiecărui service, avem o echipă care se ocupă și de asta. Am avut sezonul acesta, de exemplu, service pentru copii cărora nu li s-a aniversat ziua de naștere niciodată, pentru sportivi, pentru vedete, pentru comunitatea chineză din București, pentru femei de succes etc. Anul trecut am avut și service pentru oricine se înscria pe Facebook-ul emisiunii. Cum spuneam, depinde de tematica serii.
12. Ce capacitate are restaurantul cu pricina?
Bontea: În jur de 100 de locuri.
Scărlătescu: Dar numărul poate varia, în funcție de specificul sevice-ului.
13. Care e programul tipic al concurenţilor: la cât se trezesc, câte ore stau în picioare zilnic, cât timp de odihnă au?
Bontea: Au mai avut timp și vreme de odihnă, recompensele pentru cei care câștigă diverse probe înseamnă relaxare și distracție, așadar îi și motivâm ca să fie buni la teste. De obicei trezirea se dă la 7 dimineata, urmeaza diverse probe de gătit, jurizare, recompense și pedepse, iar seara service-ul care se termină târziu în noapte.
Scărlătescu: Dar orele nu sunt mereu aceleași, ele pot varia de la o probă la alta, uneori i-am trezit ba cu armata, ba cu motoarele, ba cu cocoși. Ne adaptam la ce avem de filmat. Cert e că pe toata perioada filmării, și ei, si noi, jurații, suntem tot timpul cu camerele pe noi.
Dumitrescu: Concurenții se trezesc la 6, cel târziu 7 dimineața. Proba de dimineață cu tot cu gătit și jurizare ține până pe la ora 13, 14, apoi avem recomepnsa și pedeapsa și seara service-ul care se întinde până la 1 noaptea.
14. Cine le găteşte concurenţilor?
Bontea: De obicei își gătesc singuri. Cei care câștigă diverse recompense au parte și de ieșiri la restaurant, iar alteori le-am mai gătit și noi, jurații.
Scărlătescu: Ei singuri își gătesc.
Dumitrescu: Uneori ei, alteori cei din echipa care se ocupa de achzițiile de marfă.