- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Există ceva mai bun decât un bol mare de paste cu sos? Puține feluri de mâncare pot fi atât de plăcute, iar povestea din spatele clasicelor sosuri carbonara sau bolognese sunt mai simple decât ați crede. Sosurile pentru paste italiene au o istorie bogată, ce poate fi urmărită cu secole în urmă, până în Roma antică.
Istoricii italieni consideră lasagna una dintre cele mai vechi tipuri de paste, fiind preparată și savurată încă din Grecia și Roma Antică. Acești tăieței plați erau ușor de realizat și întins la uscat în soare sau preparat în cuptoare rudimentare. În ceea ce privește brânza, aceasta face parte în continuare din rețeta de bază de lasagna. O carte de bucate din secolul XIV explică preparare tăiețeilor, aranjați într-un vas de gătit cu brânză rasă și presărată cu condimente: nu oregano sau usturoi cum se întâmplă astăzi, ci cu scorțișoară, nucșoară și piper negru.
Deși am crede că spaghetele cu sos de roșii reprezintă chintesența preparatelor italienești, roșiile nu au intrat în dieta italienilor decât abia în anii '1800, iar prima rețetă de paste cu roșii a apărut de fapt într-o carte de bucate din Franța, în 1797. Așadar, preparatele precum bolognese, pomodoro sau puttanesca aparțin de zona culinară actuală.
Dintre toate, puttanesca are cea mai "colorată" istorie. Un preparat picant cu roșii, capere, anchois și usturoi, al cărui nume se traduce "spaghetele prostituatelor". Potrivit unei legende, preparatul era gătit de prostituate în timp ce își așteptau clienții. Un proprietar de restaurant a reușit să îl integreze în meniu după ce mai mulți clienți l-au instruit să îl prepare.
Carbonara este un sos delicios cu gălbenușuri proaspete, bacon sau pancetta, brânză rasă și piper negru. Numele sosului este derivat din cuvântul "carbonaro," sau "cărbune arzător", care se referă la tipul de vase în care era preparat. De asemenea, numele provine de la muncitorii care au mâncat pentru prima oară acest fel sau chiar la Carbonari, o societate revoluționară secretă, care a jucat un rol cheie în încercările timpurii de a unifica Italia. Un alt amestec cremos și-a făcut debutul în 1914, atunci când Alfred Di Lelio a creat un amestec de unt, parmezan ras și piper negru, pentru a o pune pe picioare pe soția sa, după ce a dat naștere fiului lor.
Nu-i așa că v-am făcut poftă de paste?!
Din 9 martie, de la ora 20:30, "Hell's kitchen - Iadul bucătarilor" revine la Antena 1 cu un nou sezon, ce se anunță a fi incendiar.
Trei basarabence cu sare și piper se întrec la ”Hell’s Kitchen – Iadul bucătarilor”... Chef Sorin Bontea coordonează primul service din noul sezon ”Hells Kitchen – Iadul bucătarilor”...