Macarons…sunt cele mai iubite prajiturele în ziua de azi. Nu există cofetărie care să nu aibă faimoasele delicatese și nu lipsesc în ultima perioada din meniurile de nuntă. Te-ai întrebat totuși de unde au apărut ele și ce poveste ascund coloratele prajituri? Cu siguranță tot ce aveai impresia că știi până acum de ele e greșit.
Ei bine, deși majoritatea consideră a fi un desert frantuzesc, originile acestei prajituri sunt destul de încalcite, asa cum îi sta bine unui preparat cu istorie.Se spune ca la baza acestui desert s-ar gasi dulciurile care erau preparate in Orientul Apropiat, unde pasta de migdale era folosita adesea ca ingredient principal. In Europa, ar fi aparut abia in Evul Mediu, fiind preluata de italieni de la arabi intr-o forma rudimentara insa, fara a avea culoarea si savoarea macaron-ului de astazi. Italienii ar fi imbunatatit reteta pentru ca apoi, in timpul Renasterii, celebrele macarons sa ajunga in Franta.
Conform legendei, aceasta prajitura ar fi fost prezentata la curtea regala franceza in 1533, cu ocazia casatoriei Caterinei de Medici cu ducele de Orleans, viitor rege al Frantei, Henric al II-lea, desertul fiind preparat de bucatarul de origine italiana al Caterinei de Medici. Se pare ca acest desert a fost pentru prima data consemnat in secolul XVI de catre scriitorul francez Francois Rabelais. In secolul XVII apar si primele retete de macarons in cartile de bucate frantuzesti.
Fara sa stim cu exactitate ce popor a dat nastere cu adevarat acestui desert, putem afirma ca francezii l-au dezvoltat si au creat zeci de variante, care mai de care mai apetisante. Orasul Nancy din regiunea Lorena are chiar si o povestioara la baza careia sta ordinul de maici Dames du Saint-Sacrement, carora le era interzis consumul de carne. Se spune ca doua dintre calugarite au inceput sa prepare macarons, pentru ca erau hranitoare, apoi, cand ordinul s-a inchis, au comercializat dulciurile, maicutele ajungand sa fie cunoscute drept Surorile Macarons , in prezent existand chiar si o strada in Nancy care le poarta numele.
Un alt oras francez celebru pentru aceste micute delicatese este Montmorillon, unde exista chiar si un muzeu dedicat prajiturii, precum si cea mai veche brutarie unde se preparau macarons. Se spune ca reteta de macarons de Montmorillon a ramas neschimbata de 150 de ani.
In Amien se prepara inca din secolul XVI un macaron ceva mai diferit, cu miere, migdale si fructe. Acest desert a devenit emblematic pentru orasul Amien iar in 1992 a castigat Marele Premiu al Frantei pentru specialitati regionale in cadrul salonului de patiserie si cofetarie Intersuc .
Macaron este cu adevarat un deliciu culinar si o provocare atat pentru consumatori cat si pentru bucatari, datorita flexibilitatii retetei. Cu o textura crocanta la exterior si moale la interior, cremoase la mijloc, macarons au zeci de gusturi si umpluturi, de la cele clasice, de zmeura si ciocolata, la espresso, lavanda sau diverse bauturi alcoolice, la crema de branza sau caramel sarat, umpluturi condimentate sau mai neobisnuite precum foie gras si caviar. Insa prima data un macaron te atrage prin culoare (culori fie pale si delicate, fie foarte aprinse) si prin forma sa eleganta, singura de altfel care a fost pastrata indiferent de experimentele facute de cofetari.