Antena Căutare

4 probleme cu care se confruntă toți alergătorii începători

Alergatul, fie că îți place să faci jogging afară, fie în sală, pe bandă, are numeroase beneficii pentru sănătate: te ajută să reduci efectele stresului asupra organismului, îți întărește mușchii și inima, te ajută să scapi de kilogramele în plus și să îți îmbunătățești, pe termen lung, starea generală de sănătate.

4 probleme cu care se confruntă toți alergătorii începători

Uneori, însă, alergatul se dovedește a fi o provocare mult mai mare decât se așteaptă un începător. Acest lucru se întâmplă de obicei pentru că organismul nostru are nevoie de timp pentru a căpăta rezistență și a se obișnui cu efortul fizic. De regulă, aceste probleme sunt trecătoare și dispar pe măsură ce ne întărim corpul. Totuși, este bine să știm când este cazul să mergem la medic și ce măsuri să luăm pentru a ne ameliora simptomele:

Junghiurile abdominale

Dacă trebuie să îți intrerupi alergarea la scurt timp după ce ai început, din cauza unor junghiuri abdominale în partea stângă sau dreaptă, imediat sub diafragmă, de vină ar putea fi, pe lângă lipsa de antrenament, modul în care te alimentezi. Atunci când alergi la scurt timp după ce ai mâncat, apar mai frecvent aceste junghiuri. Soluția? Încearcă să nu mai mănânci nimic cu două-trei ore înainte de a alerga. Astfel, stomacul tău va avea suficient timp să digere hrana, iar tu nu vei mai avea probleme. De asemenea, exercițiile de întărire a mușchilor abdominali, precum și exercițiile de respirație pot ameliora junghiurile respective. Atunci când te confrunți cu ele, încearcă să alternezi mersul alert cu alergarea, până când disconfortul dispare.

Periostita tibială

Articolul continuă după reclamă

Dacă în timpul alergării sau după ai dureri pe partea lateral-interioară a gambei, este posibil să te confrunți cu periostita tibială, o inflamație a periostului tibiei, o membrană fibroasă care îmbracă osul, de-a lungul tibiei. Această problemă poate fi cauzată de mai multe motive:

  • încălțămintea de alergat neadecvată, deteriorată sau de proastă calitate
  • alergarea pe ciment sau pe alte suprafețe dure
  • alergarea incorectă
  • alergarea pe distanțe mari sau foarte rapidă, la scurt timp după ce abia ai început să faci jogging

Lăsată netratată, această problemă se va agrava și te va ține departe de sportul tău preferat o perioadă mai lungă de timp. Dacă durerea este tot mai mare, nu cedează la antiinflamatoare și te împiedică să calci corect inclusiv atunci când mergi, ar trebui să mergi la un medic ortoped. Alege un medic specializat în diagnosticul și tratamentul afecțiunilor sportive. De exemplu, Artro Sport Clinic este una dintre cel mai bine dotate clinici din țară, având aparatură performantă, dar și o echipă de medici specializați în traumatologia sportivă.

Crampele musculare

Crampele și durerile musculare sunt foarte frecvente în rândul alergătorilor începători. De regulă, durerea apare la câteva ore după antrenament și poate dura până la o săptămână. Durerile sunt cauzate de efortul fizic cu care mușchii nu sunt obișnuiți, dar pot fi provocate și de o tehnică incorectă de alergare. Din păcate, nu există nicio soluție prin care poți evita cu totul febra musculară, dar există câteva modalități prin care îți poți ameliora simptomele:

  • hidratează-te corespunzător atât pe parcursul zilei, în timpul antrenamentului, cât și după ce ai alergat
  • nu uita de exercițiile de întindere, care te ajută să îți crești mobilitatea
  • nu începe să alergi fără să îți acorzi câteva minute pentru încălzire
  • poți folosi un gel antiinflamator pentru a calma zonele dureroase, prin masaj

Problemele respiratorii

Mulți alergători începători se plâng că li se taie rapid respirația, la scurt timp după ce au început să alerge. Acest lucru poate fi cauzat de capacitatea pulmonară redusă și de faptul că organismul nu este obișnuit cu efortul fizic, dar și de respirația incorectă în timpul alergării. Pentru a ameliora problema, acordă atenție modului în care inspiri și expiri în timpul alergării și încearcă să îți potrivești respirația cu ritmul în care alergi. Uneori, poate ajuta și să îți numeri pașii: inspiră timp de doi pași și expiră în doi pași. După un timp, acest lucru îți va intra în reflex și vei căpăta o rezistență mult mai mare.

Sursă foto: RUN 4 FFWPU from Pexels

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x