- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Demachierea este importantă. Oriunde te-ai uita, mesajele legate de procedura corectă de demachiere au luat amploare: „Nu te duce la culcare fără să te demachiezi”, „Demachiază-te în trei pași” sau „Demachierea este sfântă”. Toate acestea au intrat în „subconștientul colectiv al femeilor” - cu ironia și ghilimelele de rigoare pentru pasionatele de psihologie, pentru că s-a tot vorbit despre acest subiect pe bloguri, în reviste sau în vloguri. Este pretutindeni.
Suntem de acord. Demachierea este importantă și susținem toate beneficiile acestea. Ce ne propunem însă, în articolul de azi, este să ne uităm la diferite tipuri de produse care se folosesc în acest proces. Facem asta pentru că ne dăm seama că multitudinea și varietatea de sfaturi poate conduce la confuzie. De ce să folosești apa micelară? Să o folosești doar pe ea sau și niște lotiune tonica? Este oare suficient laptele demachiant? Dar șervețelele demachiante? Au vreun efect?
Înainte de a începe să răspundem punctual la aceste întrebări, credem că este necesar să clarificăm un aspect: fiecare tip de ten necesită moduri diferite de îngrijire. Deși putem împărți tipurile de ten în normal, gras (care poate fi cu tendință de îngrășare, uleios sau chiar acneic), uscat și mixt, nu e neapărat necesar ca produsele folosite să fie toate împărțite în astfel de categorii. Doar tu știi cât de uleios este tenul tău, care sunt perioadele când îl ai mai sensibil, cât de negre sunt punctele de pe nas, dar și ce fel de medii preferă pielea ta.
Dacă ești pregătită, vom începe mini-analiza noastră și vom trata pe rând principalele produse pentru demachiere.
1. Loțiunea demachiantă
Dacă ai un ten sensibil sau uscat care reacționează imediat la produsele de demachiere, o loțiune blândă s-ar putea să fie ideală pentru tine. Deși nu îndepărtează excesul de sebum, loțiunea își face treaba pentru care a fost gândită: îndepărtează impuritățile și păstrează umiditatea pielii. Așadar, nu folosi loțiune dacă ai un ten gras, dar dacă iarna tenul tău se luptă cu frigul și se usucă în exces, loțiunea va fi aliatul tău pentru a nu dispera.
Acest produs se folosește cu dischete demachiante, are o consistență apoasă și un aspect transparent.
2. Laptele demachiant
Ca orice produs de curățare, și laptele demachiant face ceea ce promite. Ce e important de reținut și este diferit de alte produse este că, după folosire, trebuie să te speli și pe față. Spre deosebire de loțiunea tonică sau apa micelară, laptele se folosește într-o rutină de minim doi pași: aplicarea laptelui cu dischete și spălatul cu apă pe față.
Ca și loțiunea, laptele doar îndepărtează impuritățile și machiajul și păstrează umiditatea pielii, dar spre deosebire de săpun sau produsele cu componență asemănătoare săpunului care acționează și ca dezinfectanți, nu îndepărtează grăsimea. Laptele are la bază glicerină și ingrediente care hidratează.
3. Apa micelară
Deși apa micelară este lăudată pe motiv că este „demachiantul ideal pentru toate tipurile de ten”, aceast lucru nu este întotdeauna adevărat. De exemplu, dacă ai un ten gras, s-ar putea sa nu îți simți pielea curată după ce folosești apa micelară. Mai mult, produsul este mai degrabă util atunci când ești la sală sau în mijlocul zilei și ai nevoie de curățare rapidă. La fel de bine funcționează în călătorii sau pentru ședințele foto atunci când profesioniștii în make-up au nevoie de o soluție rapidă și la îndemână.
Apa micelară este utilă atunci când nu ai la îndemână apă curentă și simți nevoia să îți cureți tenul și este o soluție blândă de curățare pentru tenul tău.
4. Spuma de curățare
Dintre produsele enumerate până acum, spuma este cea mai intruzivă: aceasta conține laurilsulfatul de sodiu (SLS), ingredient folosit în detergenți, săpunuri și alte produse de curățare. Ca atare, spuma este folosită mai degrabă de persoanele cu ten acneic care au nevoie și de componenta antibacteriană ca parte din rutina de curățare.
Spuma de curățare poate provoca iritații, dacă ai un ten care nu reacționează bine la surfactanți (clasa compușilor din care face parte laurilsulfatul de sodiu) sau un ten normal pentru care este suficientă o loțiune blândă. Poți încerca un astfel de produs dacă le-ai testat pe cele de mai sus și simți că niciunul dintre ele nu îți curăță tenul în mod satisfăcător, dar dacă acesta nu reacționează bine, nu insista.
5. Gelul de curățare
Gelul se deosebește de spumă prin intensitatea cu care acționează asupra pielii. La fel ca loțiunea, laptele și apa micelară, gelul face parte din categoria produselor de curățare blândă a pielii. Acesta îndepărtează impuritățile și machiajul, dar nu intră foarte în adâncime, deci curățarea și dezinfectarea pielii sunt doar superficiale. Ce îl deosebește de celelalte produse este textura aparte, moale, răcoritoare, mai densă decât loțiune sau apa micelara și asemănătoare cu laptele.
6. Șervețelele demachiante
Este ok dacă ai crezut că te poți demachia doar cu șervețele. Cu toții trecem prin faze ale vieții când nu știm unele lucruri, dar apoi învățăm și le spunem și altora. Șervețele au rolul de a te ajuta să îți reîmprospătezi tenul când ești pe fugă sau în deplasare. Le poți folosi atunci când nu ai cum să îți iei cu tine produsele demachiante, pe care poate că nu le-ai găsit în cantități mici. Sunt ideale pentru sală sau pentru a-ți curăța tenul în mijlocul zilei la birou, însă nu le folosi ca pe un produs principal de demachiere.
Sunt doar câteva tipuri de produse și, dacă le privești pe categorii, îți va fi mai ușor să alegi ceva potrivit pentru tine. Pornește de la tipul de ten și încearcă-le pe rând. E posibil să te oprești la prima variantă, o loțiune blândă, și asta să fie de ajuns. Sau să ajungi și la spuma de curățare și să fii foarte fericită cu această alegere. În orice caz, acordă-ți o cantitate rezonabilă de răbdare pentru a testa diferitele tipuri de produse și a-l găsi pe cel care ți se potrivește.
Cum corectăm o sprânceană pensată incorect. Sfaturi și trucuri utile... Cum să eviți problemele care pot apărea în urma utilizării excesive a plăcii de păr...