Antena Căutare

Bunele maniere, reguli învechite sau de bun simț? Ce să nu faci niciodată, dacă nu vrei să fi marginalizat

Regulile de bune maniere sunt un subiect tot mai puțin discutat, în special pentru generația tânără,cu toate că pe vremea bunicilor acestea erau învățate în școala elementară. Bunele maniere erau materie obligatorie, ale cărei reguli, odată însușite erau și aplicate în societate.

Chiar dacă aceste reguli de bune maniere sunt tot mai des încălcate în societatea zilelor noastre, ele rămân perfect valabile, fiind reguli ale bunului simț, pe care oricine și le dorește din partea celor aflați în jurul său. Un om educat și manierat va rămâne întotdeauna o persoană agreată și respectată de cei din jurul său, în comparație cu cei care încalcă acest cod. Astfel că, cei care vor armonie, acceptare și respect din partea celorlalți trebuie să știe că acestea se obțin doar respectând aceste reguli.

Iată câteva reguli de bune maniere, perfect valabile și pentru zilele noastre.

Salutul este prima formă de politețe. Obligatoriu este să răspunzi la orice salut, nimeni nu este atât de neînsemnat încât să nu merite răspunsul la salut.

Când suntem în societate nu ținem mâinile în buzunare, este nepoliticos față de interlocutor pe lângă faptul că denotă o atitudine de nepăsare față de cel în fața căruia te afli.Nu ne agățăm de scaun, de masă sau alte obiecte din jur, atunci când întreținem o conversație.Când ne așezăm pe scaun stăm drept fără să ne balansăm și vom evita să gesticulăm prea mult sau să-l atingem pe interlocutorul nostru sau să-l deranjam. Este valabil în special în localuri și restaurante. Când vorbim nu ducem obiecte la gură (creion, țigară, scobitoare), pentru a nu lăsa impresia unui comportament infantil.

Articolul continuă după reclamă

Nu dăm niciodată sfaturi fără să ni se ceară lucrul acesta. Cu toate că foarte multă lume are această atitudine de superioritate, se întâmplă în mediile colegiale, ca unii să aibă impresia că sunt superiori celorlalți. Aceștia au tendința de a corecta, sau de a da sfaturi cu orice ocazie, pentru a-și arăta superioritate. S-ar putea ca din politețe să nu i se atragă atenția, însă asta va spune multe despre caracterul si educația celui care critică.

Vom vorbi cât mai potolit ca să nu deranjăm sau să atragem atenția tuturor asupra noastră și vom evita subiectele neplăcute pentru a nu indispune pe toată lumea.

Încercăm să ocupăm un spațiu rezonabil, atunci când ne așezăm la masă, astfel încât, să nu incomodăm pe cei de lângă noi.

Reguli de bune maniere, pe care toată lumea trebuie să le cunoască

Trebuie să privim în ochi interlocutorul atunci când stăm de vorbă, altfel este lipsă de respect. Este neplăcut să vorbești cu cineva care privește în altă parte, denotă lipsă de respect față de interlocutor, arată faptul că ceea ce spui tu nu prezintă interes deși pentru tine poate să fie un lucru extrem de important.

Nu întrerupem interlocutorul, când acesta vorbește, îl ascultăm până când termină ce are de spus, apoi vorbim noi.

Nu corectăm interlocutorul dacă acesta a greșit sensul unui cuvânt, arătând cât suntem noi de deștepți, oricine poate să greșească, ni se poate întâmpla și nouă și cu siguranță ne-am simți jigniți să fim corectați.

Evităm să folosim expresii clișee, spre exemplu, când facem o afirmație nu trebuie să subliniem prin expresii de genul ,, pe cuvântul meu”, este evident că odată ce ai făcut o afirmație aceea trebuie să fie reală dacă ai pretenția de a te considera o persoană respectată și de cuvânt.

Nu îi bârfim pe cei absenți, nici nu comentăm gesturile şi comportamentul familiei sau al persoanelor care nu sunt prezente şi niciodată nu se aduc critici acestora, de faţă cu alte persoane.

O persoană manierată își păstrează calmul chiar şi într-o situaţie disperată. Este politicoasă faţă de toată lumea, indiferent dacă cel din preajmă îi este superior sau inferior în ierarhia socială, dacă îi este simpatic sau îl displace. Își spune punctul de vedere cu calm, fără a aduce ofense celorlați care sunt de altă părere față de a noastră.

Nu facem remarci sau comentarii care ar putea să-i supere pe cei cu car stau de vorbă şi încearcă să fie de fiecare dată o persoană agreabilă cu cei din jur.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei Joi, 31.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x