Imobilele vechi renovate pot deveni cu ușurință pensiuni, în special dacă sunt localizate într-o zonă cu atracții turistice. Un colț de natură, liniștea și pacea sunt căutate de tot mai mulți oameni când vine vorba de locul în care vor să se stabilească sau unde vor să-și petreacă un concediu. Dar ce trebuie luat în considerare la renovare și cum se transformă o casă veche? Iată câteva sugestii:
Utilitățile disponibile
În cazul unei case de la țară sau de la periferia unui oraș, este posibil ca aceasta să nu dispună de instalații de gaz sau de apă. Așadar, înainte să fie pregătite planurile pentru renovare trebuie să se verifice posibilitatea de a instala centrale termice pe gaz și racordarea la rețelele de apă și canalizare. Pentru a avea parte de confort în timpul în care casa respectivă este locuită și mai ales dacă va fi transformată în spațiu de cazare pentru turiști, aceste utilități sunt necesare. Dacă racordarea la gaz este imposibilă în acea zonă, rămâne varianta unei sobe pe lemne sau a unui șemineu, iar boilerele electrice sau pe lemn se pot folosi pentru încălzirea apei de la baie și bucătărie. Instalațiile electrice trebuie verificate de un expert și schimbate în cazul în care nu mai pot face față condițiilor de după renovare.
Expertize necesare
Casele vechi, de la țară, pot avea, de exemplu, fundații necorespunzătoare și materialul din pereți poate fi foarte uzat. Expertiza unui inginer va fi utilă pentru a afla de ce lucrări de consolidare are nevoie construcția. O expertiză tehnică va ajuta și la luarea unei decizii în privința celui mai bun scenariu pentru casa veche: renovarea sau demolarea. O casă cu fundația compromisă va trebui reconstruită. Consolidările se pot efectua și la fundație, însă acestea nu vor rezolva problema pe termen foarte lung și nu se pot compara cu una construită de la zero. O casă nouă înseamnă și o investiție destul de mare, așa că este recomandat a se apela la un expert înainte de a face orice plan pentru renovare. Există multe case construite pe vremurile străbunicilor, care încă rămân în picioare și au nevoie doar de modificări minore.
Ce ar trebui să se păstreze
Renovarea unei case vechi este aleasă de cei care vor să păstreze cât mai mult din farmecul locuințelor tradiționale dintr-o zonă anume sau să se bucure în continuare de casele lăsate în urmă de bunici sau părinți. Este important să se păstreze structura casei și detaliile arhitecturale care ies în evidență. Acestea pot fi înfrumusețate cu ajutorul unor vopsele în culori specifice tradiției locale sau cu mici accente moderne. Amenajarea unei mansarde în locul podului ajută nu doar la crearea unui spațiu adițional pentru camere, dar oferă și posibilitatea de a amenaja cât mai interesant casa. Gardurile și ușile de lemn trebuie păstrate. Elementele decorative care sunt prezente pe pereții multor case vechi (flori, frunze, forme geometrice) pot fi recondiționate.
Cei care își doresc să se mute într-o casă veche de la țară, sau cei care vor să transforme una în pensiune, trebuie să păstreze originalitatea și atmosfera rustică a acesteia. Astfel se poate conserva farmecul unei zone la mult timp după ce tradițiile au început să dispară.
Sursa foto: unsplash.com