Capșunile sunt unele dintre cele mai populare și delicioase de fructe de vară care ne încântă papilele gustative prin aroma deosebită pe care o au. Fructele suculente sunt iubite atât de copii, cât și de adulți pentru gust și savoare, dar și pentru vitaminele, nutrienții și antioxidanții pe care acestea le conțin.
Bogate în vitamina C, fibre și potasiu, căpșunile consumate în mod regulat pot ajuta la întărirea sistemului imunitar, la menținerea sănătății inimii, dar și la îmbunătățirea digestiei.
Fiind ușor de cultivat și de îngrijit, gospodarii aleg să le crească în propriile curți pentru consum propriu, dar nu mulți știu cum pot face ca acestea să crească mari și frumoase și să se coacă mai rapid.
Iată ce secret dezvăluie specialiștii!
Ce se pune la rădăcina căpșunilor pentru a se coace mai repede
Hrănirea corectă a căpșunilor este mai mult decât esențială pentru obținerea unei recolte de invidiat.
Îngrășământul natural are o importanță foarte mare în privința marimii, calității și gustului capșunilor, și, tocmai de aceea gospodari specializați în cultivarea acestor fructe dezvăluie factorii de care trebuie să ții cont atunci când plantezi căpșuni chiar la tine în curte.
Astfel, secretul constă în prepararea unui îngrășământ natural cu ajutorul drojdiei.
Drojdia are capacitatea de a furniza plantelor proteine, minerale, vitamina B și carbohidrați și ajută la dezvoltarea sistemului radicular al căpșunilor. Prin intermediu acestora, căpșunile au posibilitatea de a crește mult mai repede și de a se dezvolta pe cât de mult posibil.
Pentru a pregăti îngrășământul ai nevoie de 500 de grame de drojdie proaspătă și 2,5 litri de apă. Este foarte important să respecți cantitatea pentru a nu deteriora plantele.
Inițial, drojdia se amestecă cu puțină apă caldă pentru a se dizolva, iar apoi se adaugă și restul apei. Substanța obținută se păstrează într-un recipient într-un loc cald, dar ferit de razele soarelui. Îngrășământul se lasă timp de o zi sau chiar două la fermentat și apoi se amestecă din nou cu 20 de litri de apă. Nu uita să diluezi conținutul pentru că altfel va fi mult prea concentrat și rezultatele nu vor fi cele pe care ți le dorești.
După ce ai diluat soluția poți începe să uzi fiecare tufă cu aproximativ 300 - 500 ml de îngrășământ natural în funcție de mărime și de cât de bogată este.
Nu uita să aplici îngrășământul din drojdie de 3 ori pe an și să începi încă din lunile aprilie sau mai.
Potrivit click.ro, poți să uzi din nou plantele la sfârșitul primăverii și la sfărșitul verii.
Totuși, nu te baza doar pe îngrășământ, ci ține cont și de sol, lumină și de temperatura în care căpșunile sunt crescute. Este important ca acestea să primească 8 ore de lumină și 5 ore de soare zilnic și să se dezvolte într-un sol bine drenat, ușor acid cu un pH între 6 și 6.5.
Nu uita să le uzi atunci când au nevoie, dar mai ales atunci când temperaturile sunt extrem de ridicate.