Pare un obiect sanitar banal, însă nu este. Există câteva detalii despre vasul de toaletă pe care puțini le iau în seamă, dar de care merită să ții cont pentru că sunt importante. Ai la dispoziție multe opțiuni și este bine să le cunoști înainte de a alege vasul de toaletă. Contează dimensiunea, culoarea, forma, înălțimea, sistemul de evacuare, cantitatea de apă din bazin și încă multe altele. În plus, vasul trebuie să fie în ton cu estetica generală a băii și, nu în ultimul rând, să-ți ofere confort și ușurință în utilizare.
Dintr-o bucată sau nu?
Vasul de toaletă poate fi format dintr-o singură piesă sau din două piese separate, care se unesc între ele în momentul instalării. Modelul monobloc este estetic și ușor de întreținut. Varianta a doua este cea populară, fiind practică și mai accesibilă din punct de vedere al prețului.
Există și modele în care rezervorul de apă este fixat în perete, ceea ce poate însemna o reducere a spațiului ocupat de vasul de toaletă. Dacă ai o baie mică, unde e nevoie de trucuri vizuale pentru a face spațiul să pară mai mare, va fi o alegere foarte bună. Mai mult, un WC suspendat este cel mai ușor de întreținut, la vedere fiind doar vasul de toaletă, în timp ce bazinul este îngropat în perete.
Forma: rotundă, ovală sau pătrată?
Pe piață există modele foarte variate. Nu uita însă că restul detaliilor din baie sunt cele care trebuie luate în calcul atunci când alegi forma vasului de toaletă. Într-o baie mică se va potrivi mai bine un bol cu formă rotundă, acestea fiind mai mici, dar oarecum incomode. Cele ovale sunt comode, dar ocupă mai mult spațiu. Cele cu formă pătrată (dreptunghiulară) sunt cele mai voluminoase și pot fi relativ inconfortabile, dar sunt și cele mai elegante.
Între un vas rotund și unul alungit poate exista o diferență de circa șapte-opt centimetri, ceea ce într-o baie mică sau într-o baie secundară contează enorm. Dimensiunea vaselor de toaletă variază și ea între 47 și 55 de centimetri. Câțiva centimetri în plus sau în minus pot face diferența pentru spațiul limitat din baie.
Înălțimea este esențială
Unul din criteriile care contează la alegerea unui vas de toaletă este înălțimea. Este important pentru confortul utilizatorului, dar și pentru seniori, pentru care un vas mai înalt este mai bun. De aceea, înălțimea este unul dintre primele detalii de luat în calcul atunci când alegi un model.
Înălțimea se măsoară de la podea la marginea vasului. Este indicat să iei în calcul și grosimea colacului, aceasta adăugând încă doi-trei centimetri. Pentru copii, înălțimea ideală este de circa 38 cm, iar pentru adulți, 42-48 cm, eventual mai mult pentru persoanele foarte înalte.
Culoarea și stilul
În mod normal, toate obiectele sanitare din baie (chiuveta, cada, vasul de toaletă sau, după caz, cădița de duș și bideul) ar trebui să fie în același stil și în aceeași culoare. Dacă vrei să faci variații de culoare pentru că acesta este ideea de amenajare al băii, evident că acest lucru este posibil, păstrând însă o unitate a stilului. Piesele din baie pot fi clasice sau moderne, iar normele din design spun că stilul lor ar trebui să fie același.
În principiu, elementele care au forma simplă, cu cât mai puține detalii, sunt cele mai frumoase pentru că se încadrează perfect și într-o baie simplă, și într-una cu un stil mai sofisticat. Mai mult decât atât, ele sunt foarte ușor de curățat.
Bazinul de apă
Sunt din ce în ce mai rare bazinele cu evacuarea integrală a volumului de apă la fiecare utilizare a toaletei. Cele mai multe au acum un sistem dublu, care eliberează, în funcție de nevoie, doar jumătate din volumul de apă din container sau integral. Mecanismul are două butoane, ceea ce te ajută să economisești multă apă. Volumul rezervorului variază de la șase la mai mult de nouă litri de apă.
Există sisteme care plasează bazinul de apă pe vasul de toaletă sau ceva mai sus. A doua variantă este utilă mai ales în băile de serviciu, este cea mai simplă soluție și uneori poate aduce economie de spațiu pentru că vasul de toaletă poate fi fixat mult mai aproape de perete.
În linii mari, acestea sunt cele mai importante detalii de care trebuie să ții cont atunci când alegi vasul de toaletă. Singurul care ar mai trebui adăugat este locul unde îl vei amplasa în baie. Dacă ai posibilitatea de a alege, este bine ca acesta sa nu fie primul lucru pe care îl vezi când intri în baie. Un ultim sfat: dacă este posibil, plasează WC-ul pe colțul camerei. Vei face o importantă economie de spațiu.
Amenajarea grădinii în funcție de stilul pe care ți-l dorești...