Căutare Live

DRAGOBETELE nostru, ăl mai pătimaș dintre iubăreți

Din calea dragostei sale nu te poți opune, Dragobete ia mințile fecioarelor și nevestelor.

Dragobete, cel sărbătorit pe 24 februarie, fiul Babei Dochia, are o reprezentare inedită în spiritualitatea populară românească.

Legenda spune că Dragobete era „ăl mai pătimaș dintre iubăreți”, un tânăr voinic de care fetele ori femeile se îndrăgosteau pe loc.

DRAGOBETELE nostru, ăl mai pătimaș dintre iubăreți

El nu este deloc precum Cupidon (zeul iubirii la romani sau Eros, la greci), un copil poznaș care le săgetează oamenilor dragostea în inimi, ajutat de buclucașul arc cu săgeți, ci un bărbat fatal de care te îndrăgostești pe loc.

DRAGOBETELE nostru, ăl mai pătimaș dintre iubăreți

Din calea dragostei sale nu te poți opune, Dragobete ia mințile fecioarelor și nevestelor, motiv pentru care se spune că a fost metamorfozat de Maica Domnului în plantă de dragoste care îi poartă numele (o specie de ferigă).

Ce înseamnă numele ”Dragobete”

Dragobete ar putea proveni din slava veche: dragu biti – a fi drag. O altă ipoteză spune că numele provine din cuvintele dacice trago – tap si bete – picioare (pedes, in latina). Pierzându-se limba daca, trago a devenit drago, iar pede – bete (cum se numesc cingatoriile înguste, fâșiile tesute). Țapul simbolizează puterea de procreare, forta vitală, fecunditatea.

De Dragobete, fetele și băieții se întâlnesc pentru ca iubirea lor să țină tot anul, precum a păsărilor ce se "logodesc" în acestă zi. Dragobete este și un zeu al bunei dispoziții de ziua lui făcându-se petreceri (fără indecențele evenimentelor similare din zilele noastre), iar de acolo porneau de multe ori viitoarele casnicii.

sursa: adevaruldespredaci.ro

Cum fac mămicile fitness alături de copiii lor! Dă-i play și te vei topi... Cum alegi cel mai bun mobilier pentru biroul de acasă?...
Parteneri
Cum să faci compost acasă. Sfaturi utile pentru utilizarea resturilor menajere
Dacă una din rezoluțiile tale pentru anul 2022 este să protejezi mai mult mediul, atunci îți venim în ajutor cu un ghid pentru a putea realiza compost la tine acasă. Compostul este un îngrășământ natural care se obține prin fermentarea resturilor de origine vegetală, dar și animală. El ajută la hrănirea și regenerarea solului.
Catine.ro
Ultimele știri